vineri , 8 decembrie 2023

Cea mai importantă pictură de Grigorescu se vinde la licitație

tarancute-grigorescu

Pentru colecţionari, sărbătoarea Crăciunului înseamnă şi propunerea Artmark, o întoarcere la valorile tradiţionale româneşti reprezentate de: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza sau Camil Ressu.

Vedeta de necontestat este cea mai importantă pictură a lui Nicolae Grigorescu, ieșită până astăzi din colecțiile private și pusă în vânzare în piața de artă: „Ţărăncuţe (de la fântână)”, estimată la 90.000 -160.000 euro. Opera a aparținut colecției istorice a sculptorului Constantin Baraschi şi a participat la expoziția retrospectivă Nicolae Grigorescu din 1957 de la Muzeul de Artă al R.P.R., București. Lucrarea, în curs de clasare în patrimoniul cultural naţional, este de o valoare artistică excepțională, iar colecționarul care o pune în vânzare speră că, date fiind simbolistica națională și celebritatea iconografiei conținute, aceasta va fi achiziționată de un muzeu, pentru a fi expusă publicului larg.

care-cu-boi

O a doua lucrare reprezentativă pentru tematica grigoresciană, prezentă în licitaţie, este cea intitulată „Care cu boi la amiază” (25.000 – 45.000 euro), tablou provenind din colecția Maria Danciu, soția artistului.

Licitaţia de Iarnă Artmark, aniversară (Casa Artmark împlinește opt ani de proiecte culturale în piața românească de artă) va fi sărbătoare a capodoperelor, dintre care multe sunt deja clasate în patrimoniul cultural național.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *