joi , 30 noiembrie 2023

Cele mai frecvente cinci probleme de sănătate care apar vara

people group running on the beachfoto

Pregătiţi să vă bucuraţi aşa cum se cuvine de vară şi de zilele în care aveţi liber la relaxare? Nimic mai plăcut, mai ales atunci când nu lăsaţi afecţiunile sezoniere să vă ia prin surprindere. Temperaturile ridicate, soarele puternic şi alimentaţia nepotrivită constituie premise pentru apariţia de noi vulnerabilităţi ale organismului, specifice acestui anotimp. Aflaţi care sunt cele mai comune afecţiuni ale verii şi cum pot fi tratate sau prevenite.

  • Hiperhidroza constituie una dintre cele mai întâlnite afecţiuni specifice sezonului de vară, afectând până la 3% în populaţie şi se manifestă practic prin transpiraţie excesivă. Cauzele hiperhidrozei sunt extrem de complexe şi sunt corelate în multe cazuri cu dereglări ale sistemului nervos sau ale glandei tiroide, însă poate fi şi un simptom al stărilor de anxietate pronunţate, infecţii sau efectele secundare ale unor medicamente. Cu atât mai mult, aceasta afecţiune devine mai pronunţată vară, din cauza temperaturilor ridicate ce dereglează termostatul intern al corpului. Cele mai predispuse zone pentru manifestarea hiperhidrozei sunt axilele, tălpile, palmele şi zona de deasupra buzei superioare. Ca şi în cazul multor altor afecţiuni, regimul alimentar joacă un rol foarte important. Astfel, este recomandată evitarea carbohidraţilor complecşi, a sării şi a condimentelor. În schimb, puteţi compensa cu un consum mai abundent al alimentelor bogate în calciu şi de apă, minimum opt pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism, a menţine constantă temperatura corpului şi a preveni deshidratarea.
  • O altă afecţiune des întâlnită vara este intoxicaţia alimentară. Aceasta este cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacterii, virusuri sau paraziţi. Factorii care sporesc dezvoltarea unei infecţii alimentare sunt consumul laptelui nepasteurizat, al cărnii insuficient preparate, a peştelui, puiului sau fructelor nespălate suficient de bine. Riscul instalării acestei afecţiuni creşte exponenţial vara, întrucât dezvoltarea agenţilor patogeni este mult mai activă odată ce temperaturile depăşesc 30 de grade. Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar în intoxicaţia alimentară, acestea fiind greaţa, vărsăturile şi crampele intestinale. Ca metode de prevenire a toxiinfecţiilor alimentare se recomandă spălarea atentă a alimentelor înainte de consumarea lor, păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor şi fierberea apei în cazul în care există îndoieli asupra calităţii sursei de apă potabilă.
  • Migrenele se înteţesc semnificativ în perioada verii şi pot cauza un disconfort mare. Acestea afectează 20% din populaţie, pot dura până la 72 de ore şi sunt însoţite de stări de greaţă şi sensibilitate la lumină, sunete sau mirosuri. Cauzele migrenelor sunt multiple şi nu sunt în cunoscute în totalitate, însă în anotimpul cald acestea sunt declanşate în special de o anumită sensibilitate a organismului şi de factori de mediu. Transpiraţia excesivă înseamnă pierderi de apă şi sodiu, ceea ce poate duce la instalarea migrenelor. În plus, schimbările de temperatură, a orarului de somn şi apariţia alergenilor de vară duc la acumularea stresului şi creşterea vulnerabilităţii organismului, crescând şi riscul manifestării durerilor de cap pronunţate. Printre tratamentele alternative recomandate combaterii acestor afecţiuni se număra acupunctură, psihoterapia şi consumarea rubarbei.
  • Otita externă – temperaturile ridicate ale verii aduc cu sine şi distracţiile în apă. Totuşi, acestea constituie în acelaşi timp şi cauza cea mai frecventă a apariţiei otitei ca urmare a contaminării microbiene din apă pisicinelor. Printre cele mai frecvente simptome se număra durerea la apăsarea pe ureche, auzul uşor scăzut, iar pielea de la intrarea în canalul auditiv apare tumefiată, îngustând canalul. În cazul mersului la piscine, este recomandat un duş după ieşirea din bazin, pentru că eventualii microbi să fie îndepărtaţi, dar şi uscarea urechii cât mai eficient. În afară de otită, apa de la bazin mai poate cauza şi apariţia brinosinuzitelor, infecţiilor dermatologice, iar în unele cazuri se poate ajunge şi la pneumonie.
  • Pitiriazisul versicolor – este o boală care ia puternic amploare în timpul verii şi este un tip de micoză favorizată în special de expunerea la soare, umiditate şi de utilizarea cremelor fotoprotectoare. Aceasta micoză sau ciupercă se manifesta prin erupţia pe piept şi pe spate a unor mici pete rotunde, brune sau decolorate (când pielea este bronzată), care se descuamează. Altfel spus, pielea începe să se cojească şi simultan apar mâncărimi. Afecţiunea recidivează în special în sezonul cald, iar persoanele care au avut cel puţin o dată aceasta afecţiune cutanată trebuie să respecte anumite reguli de igienă: purtarea îmbrăcăminţii din bumbac, evitarea saunelor, ştrandurilor şi a locurilor publice caracterizate de căldură şi umezeală. Cea mai frecventă cauza a apariţiei acestor afecţiuni este corelată cu vulnerabilitatea sistemului imunitar în perioada temperaturilor ridicate. În acest caz, aportul de fructe şi legume nu mai este suficient, astfel că organismul trebuie ajutat şi de suplimentele alimentare.
Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *