vineri , 25 septembrie 2020

Cherhanaua Ancora: locul unde te simți ca la mare, pe malul lacului Herăstrău

Ancora

Ratatouille s-a întors din vacanță, cu povești proaspete și savuroase despre restaurantele unde și-a pus burtica la cale în ultimele săptămâni! Astăzi, ne spune dacă merită, sau nu, să mâncăm la cherhanaua Ancora.

Ratatouille

Ratatouille

Ziua ideală mi-o imaginez la mare, cu mirosul aerului sărat invadandu-mi nările şi tot corpul, cu muzica valurilor hrănindu-mi sufletul, cu pescăruşi care să mă ducă cu gândul la poveşti de dragoste numai de ei văzute.

Prânzul ideal îl văd tot la malul mării, la o terasă chic, pitorească, frumoasă prin simplitatea ei şi nu prin opulență, poate cu un vin alb, rece ca gheaţa, poate cu un rosé uşor acidulat, care să se joace cu setea mea, o farfurie uriaşă cu un soté de scoici şi puţină pâine prăjită, pe care la sfârşit să o înmoi în ceea ce rămâne în farfurie după dispariţia scoicilor.

Seara, aş alege să cinez cu perechea mea într-un restaurant unde s-ar auzi doar clinchetul tacâmurilor şi muzica unui pian din care să răsune romanţe vechi, abia şoptite parcă… Din când în când, liniştea aceasta specială ar putea fi spartă de un râs zgomotos al unor oameni la fel de fericiţi ca noi. Aceste detalii le-am întâlnit fără doar şi poate în Bucureşti, doar marea a fost înlocuită cu lacul Herăstrău, însă nimic altceva nu schimbă descrierea mea. Cherhanaua Ancora este visul oricărui gurmand care iubeşte marea şi mâncărurile oferite de ea.

Inutil să încerc să descriu mai frumos de atât locaţia în sine, las pozele să vorbească şi am să vă povestesc puţin despre mâncare.

La Cherhanaua Ancora găsiţi un meniu pescăresc şi unul mediteranean, căci creatorii lor și-au dorit să satisfacă toate gusturile. Preţurile sunt rezonabile, dacă iei în calcul garnitura inclusă, mâncarea deosebit de gustoasă şi faptul că decorul te transpune într-un univers marin fascinant, şi astfel îţi hrăneşti şi sufletul, nu doar trupul.

Din meniul mediteranean vă puteţi delecta cu Lacherda de caracatiţă (caracatiţă marinată în casă, servită pe tagliatelle de legume), platou cu fructe de mare la grătar pentru două persoane, care conţine calamari, caracatiţă, creveţi şi midii (98 de lei), sepie la grătar cu sos de roşii dulce picant şi piure de cartofi cu busuioc (42 de lei), calamari la plită cu mix de salate şi sos mediteranean (34 de lei). Opţiunile sunt variate, găsiţi supă Gazpacho (18 de lei), preferabilă la orice prânz de vară, paccheri cu calamari şi pesto Genovese (35 de lei), risotto cu trufe în coşuleţ de parmezan crocant (39 de lei).

Absolut delicios este tonul în crustă de susan (54 de lei), şi la orice preparat de pește puteţi opta pentru un sos din partea casei, la alegere între pesto, vinegrette, mediteranean, sos de roşii dulce picant, remoulade, sos de usturoi.

Cine doreşte să se simtă ca la mare, dar fără să mănânce peşte, poate alege un muşchi de vită în krantz de alune de pădure, cu piure de busuioc şi sos de ciuperci morel (89 de lei), cotlet de miel rumenit în ierburi aromate, legume în foietaj şi sos de mentă (98 de lei) – fac o paranteză ca să laud alegerea sosului de mentă, pe care îl găsesc la foarte puţine restaurante însoţind carnea de miel, deşi e cel mai potrivit sos –  sau piept de raţă la tigaie în suc propriu, cu polenta (mămăligă) prăjită şi sos Bordeaux.

La sfârşit, dar nu lipsit de importanță, este desertul: tortul casei (21 de lei), crêpes suzette canelon cu mousse de ciocolată (21 de lei) şi tiramisu (21 de lei).

Din meniul pescăresc: hamsii marinate și midii în sos de roșii

Meniul pescăresc este un meniu specific de cherhana, şi vă asigur că fiecare preparat în parte merită gustat, începând cu icrele natur (35 de lei), hamsiile marinate (23 de lei), salată de icre de ştiucă cu ulei de sâmburi de struguri (23 de lei), continuând cu borş tradiţional pescăresc (17 de lei) şi frigărui de rapane cu mix de salate (26 de lei), hamsii crocante (23 de lei), midii pane (23 de lei), midii în sos de roşii (23 de lei), midii în cochilie cu sos de vin alb (35 de lei). Şi la felurile principale aveţi de ales între peşte de Marea Neagră şi peşte de apă dulce. Din Marea Neagră ajung pe mesele voastre proaspeţi: calcan, chefal, barbuni, lufar, guvizi, hanus, rechin şi stavrid. Iar direct din ape dulci: crap de Dunăre, somn, șalău, la care puteţi asezona un sos picant de pește „Genocid”.

Restaurantul aparţine familiei Tucă şi vreau să le mulţumesc atât lui Marius, cât şi Neguței pentru a fi fost gazde mai mult decât primitoare, pet-friendly şi oameni excepţionali. Pentru că am fost prima dată la puţin timp după ce au deschis, am primit din partea casei un vin rosé la masă, şi apoi prieteni care s-au dus la recomandarea mea mi-au confirmat că familia Tucă întruchipează gazdele perfecte pentru orice client care le trece pragul.

Ce să vă spun mai potrivit, decât „poftă bună”?

Cherhanaua Ancora

Semnat de

Un comentariu

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus