duminică , 8 decembrie 2019

Cinci lucruri care te vor ține în formă, iarna asta

foto

Nu știu cum a fost pentru voi trecerea de la vară la toamnă/iarnă, dar eu nu-mi amintesc s-o fi resimțit așa de puternic ca anul ăsta. În primul rând, mi-a luat săptămâni întregi să pun deoparte șlapii și să scot la înaintare încălțăminte ceva mai potrivită. Tricourile sunt și acum primele pe umeraș, iar când mi-e frig, trebuie să scotocesc prin fundul dulapului până găsesc ceva mai gros. E drept că trăiesc în Georgia, unde vara ține până târziu, iar toamna și iarna sunt adesea blânde, dar e poate face și aici foarte rece.

La incapacitatea mea de adaptare s-au alăturat și niște simptome de ordin fizic: am pielea mai uscată, mi-e mai foame ca de obicei și sunt foarte obosită de vreo lună încoace, de când s-a făcut frig. Abia de curând mi-am dat seama că n-am făcut nimic ca să-mi ajut corpul să se învețe cu noul anotimp, ci am continuat cu aceeași rutină de viață din timpul verii. Și am început să fac lucrurile care știu că funcționează mereu, la mine, în fiecare iarnă. Vi le spun și vouă, poate vă sunt de folos!

Uleiuri: da, dar cu măsură

Pentru față, folosesc aceeași cremă de vreun an, dar, înainte să adorm, mă dau de câteva zile cu ulei de cocos. E un obicei mai vechi, la care am renunțat o perioadă și pe care l-am readaptat acum, într-o manieră ceva mai deșteaptă: nu mă mai dau cu o cantitate foarte mare, cum făceam înainte, ci pun un strat subțire de tot. Regula e că, dacă vă lucește fața după ce ați aplicat uleiul (de orice fel), înseamnă că ați folosit prea mult. Porii se supraîncarcă, tenul devine prea gras, puteți face coșuri și dermatită… Asta, dacă aveți pielea capricioasă, ca a mea. Altfel, nu vă sfiiți: uleiurile pentru față chiar fac minuni și contracarează consecințele frigului. Au efect minunat și asupra părului, mai ales dacă nu purtați căciulă și-l expuneți la aerul rece. Tuns periodic – aici puteți găsi idei de coafuri, dacă n-aveți inspirație –, protejat și hidratat bine, părul nostru ar trebui să treacă sănătos și peste iarna asta.

Beurre, butter, unt

Știți deja că sunt mare, mare consumatoare: vara, mai folosesc câte o loțiune lejeră, dar de curând, am trecut la hidratare intensă, cu unt de corp. Au cu totul altă compoziție și alt efect, și mi se pare că nimic nu lasă pielea mai fragedă decât un unt de corp de calitate. Probate și recomandate: cele cu shea, unt de cacao sau ulei de măsline.

Mâncare bună

Toate cremele, uleiurile și unturile n-au însă mare efect, dacă nu mâncăm lucrurile potrivite. Asta nu înseamnă să mâncăm mai mult, ci mai bine. Toată vara am ținut-o numai într-o salată, plus fructe cât cuprinde, de toate felurile. N-am renunțat la ele nici acum, dar pe lângă asta, am început să mănânc mai multe supe, tocănițe cu multe legume, cartofi, quiche, gris dat la cuptor, cu creveți și brânză afumată – în general, mâncăruri ceva mai sățioase, care să țină de cald.

Mișcare

Vara am ceva mai multă vitalitate și fac sport cam de trei ori pe săptămână, uneori mai des. E o pornire naturală, nu mă căznesc să mă mișc și mă simt extraordinar de bine. De când a venit frigul, am observat că am cam început să chiulesc și să trag de mine ca să mă apuc de un antrenament. Dar îl fac, chit că primele cinci minute sunt mai dificile. O sesiune de sport de vreo jumătate de oră, care-mi învie sângele și îmi readuce culoarea în obraji, apoi un duș reconfortant și gata, sunt alt om!

Somn pe săturate

Știu că uneori nu se poate, că avem tot felul de obligații care ne ridică de sub plapumă, dar de fiecare dată când prindeți ocazia, oferiți-vă un strop de odihnă. Frigul ne obosește mai mult decât ne dăm seama, simplul fapt că ieșim afară și înfruntăm temperaturi scăzute ne mănâncă energie prețioasă. Ea trebuie refăcută cumva, și somnul e cea mai bună resursă! Altfel, organismul nostru va căuta altfel de compensații, iar prima la care se va repezi va fi mâncarea. Nimeni nu cred că vrea să iasă din iarnă cu niște kilograme în plus, așa că luați-vă mai degrabă porția de somn în loc de cea de paste, de exemplu. 🙂

Voi ce schimbări faceți, iarna, în stilul vostru de viață?

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus