joi , 7 decembrie 2023

Colecţia Josefina şi Eugen Taru, la Muzeul Colecţiilor de Artă

Taru

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sâmbătă, 8 noiembrie 2014, ora 11.30, la o vizită cu ghidaj gratuit în Colecţia Josefina şi Eugen Taru la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111). Prezentarea este susţinută de Elena Ciocoiu, specialist în cadrul secţiei Educaţie, Comunicare, Proiecte Culturale şi Marketing.

Se plăteşte doar biletul de intrare în muzeu, fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.

Eugen Taru (1913 – 1991) a fost un grafician cu o bogată activitate în domeniul desenului satiric şi al ilustraţiei de carte, dar şi un talentat caricaturist, cunoscut pentru umorul său subtil. Colecţia Josefina şi Eugen Taru cuprinde o sută cinzeci şi două de piese (dintre care treizeci şi opt de lucrări semnate de Eugen Taru), lucrări de pictură şi grafică realizate de maeştrii artei româneşti, icoane pe lemn şi sticlă şi un ansamblu de artă extrem-orientală. Pentru Eugen Taru studiile în domeniul arhitecturii au însemnat descoperirea unei modalităţi ingenioase de a valorifica spaţiul, lucru evident în desenele sale. Creaţiile lui Eugen Taru reflectă dezacordul artistului cu privire la degradarea morală a societăţii în care a trăit, desenele satirice şi caricaturile sale afişând un puternic mesaj social.

Autor prolific al ilustraţiei de carte pentru copii la Editura „Ion Creangă” din Bucureşti, Eugen Taru a realizat desene care au dobândit o viaţă artistică proprie, fiind detaşate de contextele literare. Acesta a însufleţit prin desen volume semnate de Grigore Alexandrescu, Ion Creangă, François Rabelais, La Fontaine, fiind  evidentă predilecţia artistului pentru operele literare circumscrise genului comic.

În Colecţia Josefina şi Eugen Taru se regăsesc lucrări ale unor nume importante din arta românească modernă, precum: Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Francisc Şirato şi Alexandru Ciucurencu.

Frumuseţea Colecţiei Josefina şi Eugen Taru este completată de icoane pe lemn de secol XVIII şi XIX din spaţiul românesc, de o suită de icoane ruseşti din secolul al XIX-lea şi de câteva icoane pe sticlă din Transilvania, care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Eclectismul colecţiei este întregit de un ansamblu de artă extrem-orientală, care include vase din bronz decorate în tehnica cloisonné-ului, piese din porţelan din secolele XIX-XX realizate în China şi Japonia, o vitrină japoneză din lemn sculptat cu inscrustaţii din fildeş şi sidef care datează din epoca Meiji (1868-1912). Acestora li se adaugă câteva piese de mobilier, printre care o comodă în stilul Ludovic al XVI-lea.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *