luni , 21 octombrie 2019

„Condamnat la viață”, cu Harvey Keitel: „Faptul că am origini românești nu a contat când am acceptat rolul”

03

Harvey Keitel, actorul
Harvey Keitel (74 de ani) s-a născut la New York, însă părinţii săi au fost emigranţi evrei din Polonia (tatăl) şi din România (mama).

La 16 ani alege să se înroleze în trupele US Marine cu care, ulterior, ajunge pînă în Liban, în cadrul unei intervenţii militare (Operaţiunea The Blue Bat, iulie 1958). Mulţi ani mai tîrziu, Keitel se află printre susţinătorii stagiului militar obligatoriu pentru tineri: “Noi, poporul, ar trebui să participăm la privilegiile democraţiei pe care o trăim şi să împărţim împreună pericolele şi riscurile pentru a proteja libertatea pe care o avem”.

Întors din armată are diferite job-uri în paralel cu încercările de a deveni actor. Este reporter de teren acreditat pe lângă un tribunal. Sau lucrează ca vânzător într-un magazin de încălţăminte de damă.

Harvey Keitel prinde un rol foarte bun în primul film al lui Martin Scorsese Who’s Knocking at My Door (1967). Anii următori, însă, reprezintă o perioadă fără mari succese pentru debutantul Harvey Keitel.

Joacă în cîteva filme celebre ale unor regizori consacraţi, însă nu iese în evidenţă. Spre exemplu, apare în alt film al lui Scorsese, Mean Streets (1973), însă acesta este momentul pentru amicul său, Robert De Niro să se afirme ca actor. Apoi, joacă rolul proxenetului lui Jodie Foster în Taxi Driver (1976), tot cu De Niro. Este ales pentru rolul Căpitanului Willard în Apocalypse Now (1979), al lui Francis Ford Coppola, însă rezistă doar o săptămînă la filmările din Filipine. Coppola spune că îşi doreşte o atitudine mai pasivă din partea personajului, aşa că îl înlocuieşte cu Martin Sheen. În 1987 colaborează din nou cu Scorsese: este Iuda în Last Temtation of Christ. Ridley Scott îl distribuie în rolul poliţistului din Thelma & Louise (1991). Apoi joacă în Bugsy (1991), rol pentru care este nominalizat la Oscar şi Globul de Aur pentru “Cel mai bun actor secundar”.

Rolul care îl propulsează definitiv pe firmament este însă Mr. White din celebrul Reservoir Dogs (1992), în regia lui Quentin Tarantino, la care Harvey Keitel este actor şi coproducător. De atunci, el începe să-şi aleagă rolurile cu mai mare atenţie, căutînd să-şi schimbe imaginea şi să demonstreze că poate juca o diversitate mare de personaje.

Este din nou poliţist în Bad Lieutenant (1992) şi apoi este expertul în “curăţătorie” The Wolf din cel mai cunoscut film al lui Tarantino: Pulp Fiction (1994). (Tot rol de “cleaner” are şi în Point of No Return din 1993). Doi ani mai tîrziu colaborează din nou cu acesta la From Dusk Till Dawn (1996), făcînd un rol apreciat de critici la vremea respectivă.

Este cît pe ce să apară şi în Eyes Wide Shut (1999), dar este înlocuit de Sydney Pollack din cauza unor neînţelegeri pe platou.

Este unul dintre puţinii actori americani care acceptă să apară nud în filme de cinema. Două dintre aceste roluri fiind în The Piano şi Bad Lieutenant. În 1995 a fost ales de Empire Magazine unul din 100 cele mai sexy celebrităţi din istoria filmului.

Premii

Nominalizat la Oscar şi Globul de Aur şi cîştigător al premiului Chicago Film Critics Association pentru “Cel mai bun actor în rol secundar” din Bugsy (1991).

Ursul de Argint la Berlin în 1995, Premiul Special al Juriului, pentru Smoke.

Lifetime Achievment/Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Istanbul (2005).

Premiul Stanislavsky la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova în 2002.

Golden Ciak la Veneţia în 1993 pentru Dangerous Game.

(1991).

Harvey Keitel spune despre premii: „N-aş vrea ca oamenii să creadă că valoarea unui actor se măsoară în numărul premiilor. Adevăratul succes înseamnă implicare, să te angajezi total în ceea ce faci. Dacă ţelul suprem sînt banii mulţi, atunci poate vei acumula bani mulţi, dar foarte puţine pe lîngă.”

Condamnat la viaţă - sinopsis

Condamnat la viaţă - sinopsis

Ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial într-o localitate din Transilvania. Un soldat german este găsit mort la marginea unui sat de către un băiat de 11 ani (Bogdan Iancu). Nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că îi vor executa pe cei mai importanţi zece membri ai comunităţii dacă făptaşul nu se va preda. Ca să scape, aceştia din urmă încearcă să-l convingă pe Ipu, „nebunul satului” (Gérard Depardieu), să-şi asume el vina, în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi a unor recompense pentru familia lui.
Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus