sâmbătă , 24 iulie 2021

Contactul fizic strâns între mamă și copil ameliorează depresia postpartum

Mother holding babyfoto

Contactul fizic strâns, piele pe piele, între mamă și bebelușul ei înlătură din simptomele depresiei postpartum, o afecțiune de care suferă marea majoritate a proaspetelor mămici.

Multe femei sunt afectate de o stare de tristețe imediat după ce nasc, iar studiile arată că, în ultimii ani, numărul mamelor care suferă de depresie în primele șase săptămâni de la naștere e în creștere. Cheia unei stări mai bune se află însă la îndemâna oricărei mămici, informează psychcentral.com: un nou studiu arată că depresia postpartum poate fi alungată de contactul fizic apropiat pe care mama îl stabilește cu bebelușul ei.

Studiul, publicat în Journal of Obstetric, Gynecological, and Neonatal Nursing, a demonstrat că mamele care și-au ținut copiii în brațe timp de cel puțin șase ore pe zi, în timpul primei săptămâni de la naștere, și-apoi timp de cel puțin două ore pe zi, vreme de o lună, au avut mai puține simptome de depresie postpartum. Cercetătorii au efectuat inclusiv teste de salivă, care au arătat un nivel scăzut de cortizol, un hormon care indică stresul în organism. Pe de altă parte, nivelul de oxitocină crește, fenomen care încurajează atașamentul strâns între mamă și nou-născut și produce o stare de bine și de relaxare. Evident, și bebelușii se bucură de efectele benefice ale îmbrățișărilor: un studiu publicat în jurnalul Pediatrics a arătat că ei plâng mai puțin atunci când se simt protejați la pieptul mamei. Ca într-un cerc al consecințelor pozitive, mama e la rândul ei mai puțin stresată, se poate odihni mai mult și mai bine și are o stare psihică pozitivă.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus