duminică , 17 octombrie 2021

Crina Cocoș: „Mi-aş dori să pot aprecia cu vederea, prin ochii mei”

Crina

Foto: Daniel Vrăbioiu

Crina Cocoș are 30 ani şi iubeşte viaţa cum puţini dintre noi ştim să o facem. Plină de optimism şi de energie, e fericită dacă reuşeşte să trăiască fiecare zi ca şi când ar fi ultima, înconjurată de familie şi de prieteni, sfidându-şi condiţia, acea de nevăzătoare.

Originară din Constanţa, Crina s-a născut prematur, iar acest lucru i-a afectat vederea, pe care nu şi-a putut-o recăpăta niciodată. Este absolventă a Şcolii Postliceală BFT-Masaj „Regina Elisabeta” din Bucureşti şi lucrează ca asistent medical la centrul Medlife Griviţa, secţia balneofizioterapie.

Ce înseamnă frumuseţea pentru tine?

A fi frumos înseamnă a fi simplu, în special dacă e vorba de o persoană sau de un loc. Pentru mine frumosul înseamnă natura, de exemplu, deşi noi, nevăzătorii, nu ne putem bucura de peisaje, dar ne bucurăm sufletele numai cât auzim un izvor curgând sau o cascadă de apă, sau cântecul păsărelelor în parc. Daca e să merg într-o vacanţă, prefer să fiu înconjurată de brazi, de munţi, de apă sau să stau şi să zăbovesc, pur şi simplu, pe plajă, să aud marea.

La oameni, frumuseţea constă în ceea ce fac ei, în faptele lor. Unii oameni sunt frumoşi, pentru că ştiu să se facă plăcuţi, prin simpla lor prezenţă, că ştiu să glumească, că ştiu să fie calzi şi primitori cu cei care îi înconjoară. Pentru cine apreciază frumuseţea doar prin vedere, frumos poate să însemne pentru fiecare cu totul altceva.

Care e cel mai frumos vis al tău?

Eu nu am prea avut dorinţe mari, lucruri măreţe la care să visez. La un moment dat mi-aş dori să pot aprecia cu vederea, prin ochii mei, mai multe decât pot aprecia acum. Consider că am avut ce mi-a trebuit mereu, că viaţa mi-a oferit aşa, câte puţin, dar suficient cât să fiu mulţumită cu ce am.

Ce pasiuni ai?

Îmi plac lucrurile obişnuite: să mă plimb, să merg la petreceri, să dansez; îmi place muzica latino şi mi-ar fi plăcut să pot merge la cursuri de dans, dar din păcate pentru noi nevăzătorii nu se organizează astfel de ore. Nici pentru dans, nici pentru alte sporturi. Iar cei foarte puţini care o fac au şi tarife mari, pe care noi nu ni le putem permite. În trecut se organizau turnee de popice, de dans şi multe altele, iar pentru noi era o mare bucurie să participăm, pentru că de regulă viaţa noastră socială este una foarte redusă, din lipsa opţiunilor. Eu una sunt fericită, totuşi, că am un grup de prieteni cu care ies des în parc sau la plimbări prin oraş… Încerc să duc o viaţă cât mai normală.

Care sunt cele mai importante lucruri pentru tine, în viaţă?

Familia mea, care m-a format ca om, căreia îi mulţumesc. E important de asemenea pentru mine să îmi pot desfăşura activitatea pe care o am, să pot să mă întreţin singură, să fiu independentă, în anumite măsuri desigur, că sunt lucruri pe care nu le pot face singură. De fiecare dată când am reuşit să realizez că pot să fac un lucru pe care nu mi-aş fi imaginat că pot să îl fac, a fost un moment important pentru mine.

Ce înseamnă fericirea pentru tine?

Fericit eşti, în primul rând, atunci când eşti sănătos. Pentru că eu lucrez în acest domeniu, medical, am întâlnit fel de fel de situaţii şi am observat că degeaba ai alte realizări materiale dacă nu eşti sănătos. Apoi, să ai în preajmă persoanele pe care le iubeşti şi care să te iubească, să ai o armonie în viaţă, în casă, în suflet, şi în viaţa de zi cu zi. Pe mine mă afectează când intru într-un conflict cu un coleg de serviciu, de exemplu. Sunt foarte emotivă şi las repede garda jos dacă cineva e mai dur decât mine. Pentru mine e importantă armonia, să trăieşti fiecare zi ca şi când ar fi ultima, ştii că e o vorbă… Dacă reuşesc să fac acest lucru în fiecare zi, atunci sunt fericită.

Campania „Frumuseţea este şi în ochii care nu văd” se va încheia cu o expoziţie foto, cu vânzare, în data de 19 noiembrie 2013, ora 18:30, la Sala de Expoziţii F64.

Pentru mai multe detalii, accesaţi şi pagina de Facebook.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus