sâmbătă , 31 octombrie 2020

Cristi Martin: „Îmi trăiesc timpul după propria minte”

a16

Cu tine însuți, ca artist, ești mai degrabă critic sau permisiv?

Sunt extrem de critic – soția mea spune că exagerez cu exigența și autocritica. Se pare însă că nu de fiecare dată am dreptate – din fericire! Dar mă respect prea mult și-mi iubesc prea mult meseria ca să zic „las’ că merge și-așa”. Normal că și greșesc, că asta e, oameni suntem și noi.

Ai modele sau idoli?

Sunt foarte multi actori și oameni de alte profesii pe care îi admir și îi respect. Modele… n-am vrut să-mi iau un model pe care să-l imit, am vrut să am propria voce artistică. Modele de performanță – da, sigur că am. Uite, monștri sacri precum Anthony Quinn, Peter O’Toole sau Octavian Cotescu, Dem Rădulescu (maestrul e cel care mi-a dat licența, deci m-a făcut actor cu diplomă), Toma Caragiu… sunt mulți tare, din fericire!

Mergi la teatru? La ce fel de piese?

Merg mult la teatru, la orice fel de piese, jucate de teatre cu state vechi sau de trupe independente. Sunt multe talente tinere pe care am ocazia le văd așa, multe montări inedite.

Cum te văd oamenii din viața ta și oamenii de pe stradă?

Apropiații mă văd ca pe omul normal care sunt, care duce gunoiul, face piața, de mâncare din când în când, care încearcă să fie un soț model și-așa mai departe. Cei de pe stradă se pare că încă mă mai văd ca „nebunul cu halatul”, ca Nea Mitică ori domn’ director, sau simplu, „ăla de la televizor”. Cred că mă percep bine, că se poartă frumos cu mine când ne întâlnim, iar asta mă bucură, e poate cea mai mare bucurie pentru un actor.

Ești o persoană onestă și îți spui părerile frust – ce-ți aduce atitudinea asta „neambalată”?

Multe neplăceri uneori, dar consider că sinceritatea e esențială și, dacă e ca între oameni să se lege o prietenie adevărată, atunci ea chiar trebuie să fie sinceră. Și mă aștept la același lucru din partea celor din jurul meu, nomal. Sigur că încerc să-mi dau cu părerea doar când e cazul, iar sinceritatea nu e întotdeauna cea mai productivă atitudine, mai ales într-o lume cu atâtea probleme de percepție, dar, din nefericire, ăsta sunt.

Pictezi – e asta o completare a „artistului” Cristi Martin?  

Nu o completare, pentru că mai întâi a fost pictura și după aceea a venit actoria. Deci, e, mai degrabă, o piatră de construcție a personalității mele artistice. Toți cei apropiați credeau că o să fac Arte Plastice, nicidecum Actorie. Îmi face mare plăcere să pictez și să desenez. În timpul școlii, caietele mele aveau 20% scris și 80% desene – și nu legate de școală! (zâmbește) La fel și banca în care stăteam – era plină de desene și de câteva ori pe trimestru trebuia s-o curăț. În momentul de față, pictura este o altă fațetă a „artistului” Cristi Martin, o parte cu o pondere mare și aducătoare de satisfacții personale.

Peste toate proiectele pe care le ai, ce ai vrea să vină, cum să se completeze?

Evident, îmi doresc noi roluri în care să creez personaje puternice, în filme de lung metraj și alte seriale, vreau o expoziție cu lucrările mele pictate pe sticlă și, cel mai important, un copil! Și, mai în glumă, mai în serios vorbind, să știi că lucrez la toate!

Esti căsătorit și ești un familist – cum se împacă marele consum energetic și stilul de viață al actorului ce are atâtea proiecte cu viața de familie?

Cred că cel mai bine ar putea să răspundă soția mea – dar sigur știa „în ce se bagă” atunci când s-a căsătorit cu mine. De fapt, soția mea este cel mai mare fan, dar și cel mai mare critic al meu și, din fericire, reușește, nu știu cum, să nu fie subiectivă. E de ajutor și faptul că munca ei se leagă și de astfel de proiecte – practic, așa ne-am și cunoscut, mi-a fost „șefă”! (zâmbește) Ideea principală e că, pentru mine, familia e locul unde mă retrag după zile de consum, la filmări sau la repetiții, și pot să las deoparte problemele, mă refac și mă încarc pozitiv.

Cât de aproape sau de departe ești de a fi „bărbatul ideal”?

Nu știu exact ce-i ăla, iar dacă ar fi să ne luăm dupa canoanele vehiculate azi, cel puțin fizic sunt departe de a fi bărbatul ideal. Altminteri, încerc să mă încadrez. Soția mea zice c-aș fi, pentru că, spune ea, mă regăsește într-o mică definiție superbă pe care a citit-o într-o carte care-i place, și care zice cam așa: „bărbatul acesta chiar crede că locul femeii e în bucătărie: stând comod picior peste picior, sorbind dintr-un pahar cu vin bun și privindu-și soțul cum pregătește cina”. Și dacă ea crede asta, atunci e perfect, restul nu contează.

Ce-ți reproșezi sau ce regreți? Știu că ești tânăr, dar tocmai la tinerețe fac oamenii multe greșeli.

Am vrut să-ți dau exemple dar, în momentul acesta, gândindu-mă la ele, mi-am dat seama că nu regret de fapt nimic, pentru că, din toate greșelile sau eșecurile, mi-am construit viața pe care o am acum – și sunt fericit cu ea!

Ce faci când nu joci și nu pictezi?

Citesc, gătesc, mă plimb, stau cu soția, ies cu prietenii – cum vezi, o mulțime de lucruri plăcute!

Unde va fi (nu vreau să spun ar fi) vacanța perfectă și când?

Vacanța mea perfectă va dura un an, va fi cu soția, va începe cu Florența, Roma, Napoli, Coasta Amalfitană, apoi Egipt, Canare, Machu Picchu, Bora-Bora, Bali, Singapore, China și retur! Când? Cât mai curând! Pare un plan bun, nu?

Cristi Martin

SONY DSC
SONY DSC

Despre Cristi Martin

CRISTI MARTIN este cunoscut prin aparițiile sale în cadrul show-ului de televiziune „Serviciul Român de Comedie” și în serialul „Spitalul de demență”, difuzate de ProTV. Popularitatea la nivel național i-a adus-o, cu mulți ani în urmă, interpretarea personajului “Nebunul cu halatul” dintr-o celebră reclamă românească. Cristi a pus bazele Teatrului de la Suceava și are la activ zeci de roluri în televiziune, dar și în teatru, iar dintre acestea din urmă, cele mai cunoscute sunt din spectacolul “Danaidele”, în regia lui Silviu Purcărete, montare de notorietate internațională, precum și din spectacolele “Ivan Turbincă”, după Ion Creangă, sau “Proștii sub clar de lună”, după Teodor Mazilu. Pe lângă activitatea de actor, Cristi a realizat și prezentat emisiunile “Echipa Verde” și “Pe ce dăm banii”, difuzate cu mare succes de public de Televiziunea Română. Recent, a pus bazele trupei de umor Ricoșeu, precum și ale trupei de improvizație Grupa Mică, cu care joacă în mod constant. Cristi își completează activitatea artistică pictând, iar la inceputul acestui an a lansat prima sa colecție de pahare pictate într-o manieră unică, numită Martin Art, colecție ce poate fi văzută pe pagina de Facebook dedicată.

Fotografii: arhiva personală

Semnat de

Un comentariu

  1. Felicitari pentru articol, mi-a placut foarte mult. Il cunosc personal pe Cristi si eu om deosebit, pe cat de talentat, pe-atat de modest si generos.
    Sunt mandra ca se afla printre prietenii mei.
    Bravo, Cristi!!!

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus