sâmbătă , 2 decembrie 2023

Cristian Mandeal revine la Sala Radio

mandeal

Orchestra Naţională Radio vă invită la o nouă seară de sărbătoare muzicală: trei compozitori germani – Schumann, Mendelssohn şi Beethoven, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal şi cu participarea apreciatului violonist Ilian Gârneț.

Vineri, 14 iunie (ora 19.00) la Sala Radio veţi asculta Uvertura operei Genoveva – Schumann, lucrare bazată pe o legendă medievală germană, singura operă semnată de compozitor, dirijată de el însuşi la premiera din Leipzig (1850). Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră creat de Mendelssohn este una dintre cele mai des interpretate lucrări pentru vioară, influenţând într-o aşa măsură compozitorii care i-au urmat încât este privită ca partitura cel mai des folosită ca sursă de inspiraţie sau chiar de… plagiere. Simfonia a VI-a în fa major, op. 68 – Pastorala, creaţie a „titanului” Beethoven evocă pasiunea compozitorului pentru natură, manifestată în dese escapade în zone rurale.

În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în România, cât şi în străinătate. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, completându-şi ulterior studiile la Berlin (cu Herbert von Karajan, în 1980) şi München (cu Sergiu Celibidache, în 1990).

A fost dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009) şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile din 2001 şi 2003.

Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe patru continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi artişti contemporani.

A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera „Oedipe” în primă audiţie britanică (la Festivalul de la Edinburgh – 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii „George Enescu” din Londra.

Ilian Gârneț, câştigător al Concursului Internaţional Tibor Varga

Violonistul Ilian Gârneț şi-a însuşit primele noţiuni muzicale în Chişinău, unde a urmat şi cursurile Academiei de Muzică, continuând apoi perfecţionarea la Academia Sibelius din Helsinki şi la Conservatorul Regal din Bruxelles, studiind cu Igor Oistrakh.

Ilian Gârneţ a colaborat cu dirijori renumiţi dintre care amintim pe G. Varga, P. Goodwin, G. Mustea, M. Katz, C. Florea, V. Sirenco, O. Palimski, C. Mandeal, J. Van Zweden, V. Doni, V. Verbitzki, C. Escher.

Este câştigător al Concursului Internaţional Tibor Varga (2008) şi Regina Elisabeta (2009), acestea fiind doar două premii semnificative dintre multiplele primite până în prezent.

Ilian Gârneţ a fost numit Artist al Poporului în Republica Moldova efectuat de asemenea numeroase înregistrări, dintre care CD-ul realizat alături de pianista Alina Bercu a primit Premiul Clé d’Or în Franţa precum şi Medalia de Aur în Belgia.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *