Dinah Fried, designer și scriitoare, este autoarea unui proiect inedit: un album de fotografii ce surprind scene gastronomice memorabile desprinse din cărți celebre, cum ar fi „De veghe în lanul de secară” sau „Moby Dick”.
Volumul Fictitious Dishes: An Album of Literature’s Most Memorable Meals, publicat de editura Harper Collins, este realizat integral de Dinah Fried, care a gătit și a fotografiat fiecare fel de mâncare în parte, așa cum a fost el închipuit în cărțile unor autori faimoși, precum Sylvia Plath, J.D. Salinger, Lewis Carroll, Jack Kerouac sau Charles Dickens. Fiecare fotografie este însoțită de pasajul în care mâncarea apare în volumul menționat, alături de câteva explicații despre autor, roman și preparatul prezentat. „Cititul și mâncatul sunt tovarăși naturali, și au multe în comun. Să citești înseamnă să consumi. Să mănânci înseamnă să consumi. Ambele sunt un soi de recompensă, sunt hrănitoare, te remontează, te relaxează și îți aduc plăcere. Te pot energiza sau îți pot provoca somnolență. Cărțile grele și mâncărurile grele cer, amândouă, o perioadă de digestie intensă. Așa cum cititul unor romane grozave te poate transporta într-un alt timp și spațiu, mâncarea – atât cea bună, cât și cea rea – îți poate învia în minte scene ce au loc foarte departe de masa ta din bucătărie. Unele dintre felurile mele de mâncare preferate îmi amintesc de povești despre origine și tradiție; ca cititoare vorace, îmi devorez cărțile favorite”, explică Dinah Fried, citată de brainpickings.org.
Foto: fictitiousdishes.com
Iată cum arată câteva dintre scenele gastronomice materializate în albumul Fictitious Dishes: An Album of Literature’s Most Memorable Meals, cu pasajele literare păstrate în original:
„Then I tackled the avocado and crabmeat salad…Every Sunday my grandfather used to bring me an avocado pear hidden at the bottom of his briefcase under six soiled shirts and the Sunday comic.”
The Bell Jar, Sylvia Plath, 1963
„When I’m out somewhere, I generally just eat a Swiss cheese sandwich and a malted milk. It isn’t much, but you get quite a lot of vitamins in the malted milk. H. V. Caulfield. Holden Vitamin Caulfield.”
The Catcher in the Rye, J.D. Salinger, 1951
„Have some wine,’ the March Hare said in an encouraging tone. Alice looked all round the table, but there was nothing on it but tea.”
Alice’s Adventures in Wonderland, Lewis Carroll, 1865
„But I had to get going and stop moaning, so I picked up my bag, said so long to the old hotelkeeper sitting by his spittoon, and went to eat. I ate apple pie and ice cream — it was getting better as I got deeper into Iowa, the pie bigger, the ice cream richer.”
On the Road, Jack Kerouac, 1957
‘On buffet tables, garnished with glistening hors-d’oeuvre, spiced baked hams crowded against salads of harlequin designs and pastry pigs and turkeys bewitched to a dark gold.’
The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald, 1925
„Our appetites being sharpened by the frosty voyage, and in particular, Queequeg seeing his favorite fishing food before him, and the chowder being surpassingly excellent, we despatched it with great expedition…”
Moby-Dick, Herman Melville, 1851
„The kettle soon began to boil, and meanwhile the old man held a large piece of cheese on a long iron fork over the fire, turning it round and round till it was toasted a nice golden yellow color on each side. Heidi watched all that was going on with eager curiosity.”
Heidi, Joanna Spyri, 1880
„Child as he was, he was desperate with hunger, and reckless with misery. He rose from the table; and advancing to the master, basin and spoon in hand, said: somewhat alarmed at his own temerity: ‘Please, sir, I want some more.’’
Oliver Twist, Charles Dickens, 1837
„One day in winter, as I came home, my mother, seeing that I was cold, suggested that, contrary to my habit, I have a little tea. I refused at first and then, I do not know why, changed my mind. She sent for one of those squat, plump cakes called petites madeleines…”
Swann’s Way, Marcel Proust, 1913
Semnat de LaRevista.ro