joi , 21 ianuarie 2021

Cum evităm și tratăm inflamarea şi sângerarea gingiilor

Dinti

Dinţii frumoşi şi zâmbetul strălucitor se menţin cu gingii sănătoase! Aproape 90% din populaţie este afectată în timpul vieţii de sângerarea şi inflamaţiile gingivale, majoritatea ignorând aceste semnale de alarmă. La fel ca şi cariile sau mirosul neplăcut, aceste simptome anunţă instalarea unei infecţii puternice în cavitatea bucală. Medicii vă recomandă să fiţi atenţi şi să consultaţi stomatologul pentru a preveni agravarea sănătăţii dinţilor voştri.

De cele mai multe ori, atunci când ne referim la sănătatea dentară, tindem să avem în vedere doar tratarea şi prevenirea cariilor şi a mirosurilor neplăcute ale cavităţii bucale. Cu toate acestea, sănătatea cavităţii orale porneşte, în primul rând, de la gingii, care au un rol major în menţinerea sănătăţii dinţilor şi a stării de bine generale.

„Cei mai mulţi oameni consideră că dinţii sănătoşi sunt cei lipsiţi de carii. Corect, dar nu în totalitate! Semnalele de alarmă apar odată cu sângerarea şi inflamaţiile gingivale, care anunţă instalarea unor infecţii ce pot pune în periocol sănătatea dentară. Misiunea specialiştilor Smile Factory este de a reda sănătatea dinţilor fiecărui pacient, oferind un spectru diversificat de proceduri prin utilizarea tehnologiilor de ultimă oră în domeniul stomatologic”, explică Marina Necşulescu, medic dentist Smile Factory.

De ce apar problemele gingiilor

Cel mai adesea, sângerările şi inflamaţiile gingivale apar la adulţi ca o consecință a stilului de viaţă, consumului de alimente nesănătoase, precum fast-food sau dulciuri în exces. Deşi gustos, zahărul este extrem de nesănătos, favorizând formarea plăcii bacteriene, care la rândul ei, din cauza acizilor produşi de către bacterii inflamează gingiile, determinând astfel înroşirea şi  sângerarea acestora.

Printre cauzele comune care declanşează sângerarea gingivală regăsim bolile gingivale, traumatismele provocate de un periaj agresiv sau de consumul unor alimente fierbinţi, fumatul sau mestecatul tutunului, dereglările hormonale, lipsa vitaminei K, folosirea unor proteze dentare necorespunzătoare sau utilizarea unor tratamente medicamentoase neadecvate şi chiar instalarea unor boli, precum leucemia.

Atunci când sângerările gingivale persistă, acestea reprezintă un semnal de alarmă,  anunţând o inflamaţie la nivelul gingiilor, cunoscută şi sub numele de gingivită. Principala cauză a apariţiei gingivitei este depunerea plăcii bacteriene, cauzată de practicarea unei igiene dentare necorespunzătoare, care are ca urmare acumularea de bacterii la nivelul cavităţii bucale.

Remedii pentru sângerările gingivale

Persoanelor care prezintă inflamaţii şi sângerări gingivale le este recomandat un consult medical de specialitate, pentru a interveni asupra problemei încă din faza incipientă. Bolile gingivale netratate pot duce la apariţia unor complicaţii, precum sângerarea permanentă, instalarea bolilor parodontale sau a bolilor osului maxilarului, şi chiar pierderea definitivă a dinţilor.

Specialiştii Smile Factory recomandă un tratament de igienizare complet, care constă în detartraj, periaj profesional şi air flow, pentru a îndepărta placa bacteriană; asociat, pacienţii trebuie să îşi construiască un ritual de îngrijire şi curăţare dentară, care presupune un periaj după fiecare masă, cu o periuţă cu peri de duritate medie, nu moale, precum şi folosirea mijloacelor suplimentare de igienizare: aţa dentară, apa de gură și duşul bucal, pentru a preveni depunerea de tartru.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus