sâmbătă , 2 decembrie 2023

Cum își beau cafeaua „Bărbații fără femei”, de Haruki Murakami

CoffeeBookFoto: galleryhip.com

Am citit „Bărbați fără femei”, cea mai nouă carte a lui Haruki Murakami, așa cum citesc toate cărțile scriitorului japonez: savurând fiecare rând și, în același timp, regretându-l la gândul că mă duce mai aproape de final. Mi-aș dori să existe o carte nesfârșită semnată de Murakami, ca să-mi ajună pentru totdeauna!

Fiecare dintre povestiri are o lecție și un farmec propriu, și vă invit să le descoperiți și să vă împrieteniți voi înșivă cu personajele și întâmplările prin care trec. Până atunci, vă deschid apetitul cu un citat care mi-a întrerupt pentru câteva clipe ritmul lecturii, în timp ce-mi beam cafeaua făcută la ibric, cu lapte, întocmai precum acest bărbat inventat, care acum trăiește pentru toți cei dispuși să-i dea viață.

„Apoi, luă ibricul de metal și își turnă cafea într-o ceașcă albă de porțelan. Aroma puternică a băuturii îi trezi o amintire. Nu era o amintire nemijlocită, ci una indirectă, care ajunsese la el străbătând câteva nivele. Simțea o dualitate temporală stranie, ca și când lucrurile pe care le experimenta acum se ițeau din viitor, sub formă de amintiri. Experiența și amintirea se învârteau într-un ciclu închis, venind și plecând. Își turnă lapte în cafea și îl amestecă cu degetul. Cafeaua se răcise deja, dar mai păstra încă puțină căldură. O duse la buze și, după ce o ținu o clipă în gură plin de curiozitate, o înghiți puțin câte puțin. Băutura îi calma în oarecare măsură nervii întinși.”

Bărbați fără femei” este cea mai recentă carte a lui Haruki Murakami, apărută în România, la editura Polirom. 

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *