sâmbătă , 2 decembrie 2023

Cum ne afectează dependența de telefonul mobil sănătatea

telefon

Telefonul mobil a devenit nu doar un accesoriu, ci mai ales un obiect indispensabil de care mulţi dintre noi nu ne mai putem lipsi. Însă v-aţi gândit cum gadgetul favorit poate crea probleme serioase de sănătate? Specialiştii Ropharma explică şi analizează care sunt modalităţile prin care telefonul mobil influenţează diverse aspecte fizice la nivelul organismului. 

  • „Corpul este rezultatul acţiunilor noastre de zi cu zi. Atunci când folosim telefonul mobil, poziţia normală a corpului se modifică, existând tendinţa de a ţine capul aplecat înainte. Acest lucru dăunează coloanei vertebrale cauzând dureri în zona gâtului şi a umerilor. În partea superioară a coloanei există nervi care suferă din cauza posturii din timpul utilizării telefonului mobil. O consecinţă a acestei probleme este senzaţia de oboseală şi instalarea rigidităţii în aceste zone”, spune specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.
  • Folosirea telefonului mobil cauzează în cea mai mare parte si ochilor. Astfel, concentrarea pentru o perioadă îndelungată de timp asupra unui obiect mic poate determina senzaţia de usturime şi poate duce la apariţia de  inflamaţii sau infecţii. Prezbiopia este o boală ce se instalează atunci când capacitatea de concentrare asupra obiectelor apropiate scade şi se manifestă în general după vârsta de 40 ani.
  • „În cazul utilizării mobilului, distanţa dintre ochi şi ecran este mult mai mică decât în cazul unei cărţi. Oamenii observă acest aspect doar în momentul în care citesc o carte sau un ziar, însă cu timpul, persoanele care sunt cu ochii toată ziua pe telefonul mobil  sunt supuse unui risc mai mare de apariţie a miopiei sau pot avea probleme cu vederea mult mai devreme, prezentând riscul de a purta ochelari încă de tineri”, explică medicul Tania Bejan.
  • O altă parte a corpului care poate avea de suferit din cauza smartphone-ului este tenul. Atunci când vorbim la telefon mai multe ore, ecranul ce stă lipit de faţă se încălzeşte, iar pielea este supusă unui risc mult mai mare de apariţie a erupţiilor cutanate sau iritaţiilor.
  • Multe dintre problemele cauzate de dependenţa de telefonul mobil sunt legate şi de auz. Volumul mult prea ridicat al caştilor afectează auzul, o consecinţă imediată fiind incapacitatea de a auzi, mai ales atunci când există un zgomot de fundal. Căştile primite la achiziţionarea telefonului nu sunt adaptate corespunzător urechii, astfel că tendinţa este de a mări volumul.
  • Acţiunea de a butona constant telefonul are efectul de a tensiona încheieturile mâinilor, ducând în timp la apariţia tendonitei.
  • „Atât telefoanele mobile, cât şi calculatoarele sau tabletele emană de obicei o lumină albastră ce interferează cu hormonii naturali precum melatonina, responsabilă cu instalarea naturală a senzaţiei de somn. În cazul în care rezoluţia ecranului este mult prea mare, somnul ne este afectat, şi astfel nu ne mai odihnim bine şi suficient”, explica specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Problemele de vedere constituie o afecţiune tot mai frecventă, în special în contextul în care ochii sunt supuşi în mod constant luminilor artificiale ale ecranelor de laptop-uri, televizoare şi telefoane. O modalitate de a menţine sănătatea olfactivă un timp cât mai îndelungat o reprezintă suplimentele alimentare. Luteina Forte de la Ropharma, conţine un carotenoid obţinut pe cale naturală din specii de Calendula officinalis (galbenele).  Mai mult, vitamina din compoziţie contribuie la formarea normală a colagenului pentru funcţionarea corectă a vaselor de sânge şi, împreună cu Vitamina E, contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Foto: techyounme.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *