vineri , 6 decembrie 2019

Cum sunt casele în SUA și cum arată complexul în care locuiesc

Unul dintre lucrurile care-mi plac cel mai mult, in Statele Unite, este felul în care sunt construite locuințele aici. V-am mai spus – și v-am promis un articol întreg pe tema asta, iată-l -, casele americane au un quelque chose care le diferențiază de cele de prin alte locuri în care am fost.

Sunt ergonomice, sunt făcute având în minte confortul și plăcerea omului care le locuiește, iar în general, cei care le pun la dispoziție nu prea-și permit să nu respecte anumite standarde de calitate, cum se întâmplă pe la noi. Îmi pare rău s-o spun, dar în anii în care am stat cu chirie în România, la Cluj și la București, mi-a fost dat să întâlnesc niște apartamente jenante, iar într-o casă în care am stat în facultate m-am trezit, într-o dimineață, cu un șoarece pe plapumă! Încă n-am trecut peste șoc și mi-e frică de șoareci de mor, deși ăla care m-a vizitat pe mine n-avea, săracul, nici o vină, doar dormea și el pe pieptul meu, liniștit… Altfel, de fiecare dată când închiriam o locuință – și-am închiriat multe! – era lucru știut: de obicei, primul lucru pe care trebuia să-l faci era să rânești jegul învechit, ca să poți sta acolo. Șmotrul îmi lua mereu două zile, așa că îmi rezervam timp special pentru asta și pentru despachetat.

Obișnuită așa, imaginați-vă cât m-am mirat când am descoperit piața imobiliară americană și serviciile ei, în general impecabile. Când am aterizat în Atlanta, am stat timp de o lună într-un duplex dintr-o zonă liniștită și foarte verde a orașului. Cele două dormitoare erau dispuse față în față, fiecare avea baia lui, cu cadă, iar în mijloc te întâlneai în bucătărie și sufragerie, care dădea în balcon. Locul era curat și avea finisaje îngrijite, practic, n-aveai ce să-i reproșezi. În complex era o spălătorie, o sală de sport și o piscină, toate cu acces gratuit – doar în mașinile de spălat și în uscătoare trebuia să bagi fise.

Apoi, m-a bătut soarta și a trebuit, din motive practice, să mă mut de acolo. Am locuit timp de un an și ceva într-o casă pe pământ, aflată într-un orășel de lângă Atlanta. Casa era veche și nepretențioasă, dar totuși, comparând-o cu alte locuințe pe care le-am închiriat în România, tot era mai bună.

De opt luni, m-am întors în oraș, unde stau într-un apartament de o cameră. Să vă spun câteva lucruri despre el și despre ce avantaje îți vin la pachet, când închiriezi o locuință în Georgia:

♥ sunt doar anumite zone, în Atlanta, în care găsești câte o clădire de apartamente (condominium sau, pe scurt, condo). De regulă în midtown sau downtown Atlanta sunt astfel de blocuri – într-unul dintre ele locuiește Elton John, v-am arătat aici. Altfel, oamenii stau cu toții în câte un complex cu mai multe clădiri, de regulă cu trei sau patru etaje. La intrare e protejat de o poartă cu barieră, care se deschide doar dacă ai la tine telecomanda sau dacă știi codul.

♥ foarte rar găsești de închiriat apartamente mobilate. De regulă ți se dau goale, iar mutatul e un efort zdravăn, dacă ai multă mobilă. Fie apelezi la familie sau prieteni care au camioane, fie închiriezi o camionetă de la o firmă specializată – cea mai cunoscută, probabil o știți din filme, este UHAUL.

♥ conceptul de garsonieră e diferit aici, cel puțin în sudul Statelor Unite. Cel mai mic spațiu pe care-l poți închiria e un „apartament cu o cameră” (one bedroom apartment), ceea ce înseamnă că ai un dormitor, o baie, bucătărie, sufragerie și balcon. Practic, ai două camere – dormitorul și sufrageria, care are și un dining area, unde îți încap o masă și scaune și unde poți sta să mănânci. Locul e mare, pentru doi oameni e perfect. În plus, mai ai spații de depozitare: dressing, cămară și o debara încăpătoare, care se încuie, pe balcon.

♥ toate apartamentele pe care l-am văzut, până acum, sunt complet carpetate cu covor bej. Pare să fie o regulă, n-am văzut niciodată excepții. Arată frumos, îmi place.

♥ toate au un dressing – o încăpere separată, aflată de obicei în dormitor, care joacă rol de dulap.

♥ în general, chiar dacă sunt mai vechi, locuințele sunt bine întreținute, nu prea le lasă nimeni în paragină.

♥ absolut toate casele sunt dotate cu mașină de spălat vase și aparate de aer condiționat. Nu există calorifere, n-am văzut nicăieri. Ai doar un panou unde reglezi temperatura în funcție de sezon. Eu nu folosesc aparatul decât atunci când e caniculă ucigătoare sau foarte frig, deci doar vreo șase luni pe an, maximum. În rest, îmi place să stau mult cu ușa deschisă spre balcon și să las aerul să circule.

♥ fiecare complex de apartamente în care am fost, inclusiv cel în care locuiesc acum, are minim o piscină și o sală de sport, plus spălătorie. În unele locuri, cum a fost primul în care am stat, locuințele nu au mașină de spălat și te costă câteva fise de 25 de cenți să-ți speli și să-ți usuci hainele la spălătoria comună. Dar unde stau acum am în casă, într-o debara, o mașină și un uscător de dimensiuni medii. Le folosesc pentru urgențe sau când mi-e lene, dar de obicei mă duc la spălătorie (care e foarte aproape), unde aparatura se poate folosi gratuit, deci compania suportă costurile de curent și apă. În plus, îți pune la dispoziție un serviciu pe care nu l-am mai întâlnit în altă parte: lași coșul cu rufe murdare, detergentul și numărul apartamentului, iar cineva – o doamnă angajată aici – îți spală, usucă și împăturește hainele, tu doar le iei când ajungi acasă.

În față, piscina. În dreapta e clădirea unde se află sala de sport, spălătoria, biroul administrativ, sala de conferințe.

♥ un alt gest simpatic este că pun la dispoziție, pentru oamenii foarte grăbiți, un mic-dejun gratuit, în fiecare dimineață. Nu m-am dus niciodată, că nu mă pot trezi la ora aia, dar ți se oferă cereale, cornuri, fructe și cafea, într-o sală frumoasă din clădirea principală.

♥ tot în acea clădire există o sală de conferințe și o zonă office, cu imprimantă și birouri, pentru cei care vor să lucreze acolo.

♥ piscina e un vis, vă spun sincer. Mă gândesc să fac un video ca să v-o arăt mai bine. Are apă sărată, fără clor, e limpede și extrem de bine îngrijită, iar pe margine ai șezlonguri, canapele și mai multe zone de mese cu scaune și umbrele. În plus, există două grătare mari, chiuvetă și frigider, și un șemineu, în fața căruia poți sta până noaptea târziu. Dar nu vă ofticați prea tare: vremea a fost aiurea în Atlanta, vara asta, a plouat aproape zilnic, așa că nu cred că am apucat să merg la piscină de cinci ori!

Fotografie de acum câteva minute. În realitate e mult mai frumos.

♥ sala de sport nu e foarte mare, dar are toate aparatele necesare pentru un antrenament reușit. Nu merg la ea, că mie îmi place să fac sport acasă sau în aer liber, dar mulți o folosesc.

♥ la doi pași de apartamentul meu, cobori pe niște scări și ajungi la… un lac! E un lac micuț, dar e foarte frumos și liniștit, e o plăcere să te plimbi pe malul lui. Dacă preferi să mănânci acolo, în natură, există grătare unde poți face foc și două mese cu scaune și umbrele.

Pe malul heleșteului. Vedeți norii, da? Așa e vremea în Atlanta.

Peste tot ești rugat să cureți după cățel. Ai la dispoziție pungi de plastic și un loc unde să le arunci după aia.

Aici sunt apartamentele de pe malul lacului, la care se coboară câteva scări.

♥ complexul mai are și o spălătorie auto. Rudimentară, dar îți faci treaba cu ea. Pentru furtunul de apă nu trebuie să plătești nimic, doar pentru aspirator ți se cer două-trei fise de 25 de cenți.

♥ orice reparație în casă e suportată de firmă. Dacă ți se arde un bec, ți-l înlocuiesc ei. Dacă ți se înfundă chiuveta, tot ei se ocupă. Există un serviciu gratuit la care poți suna când ai vreo stricăciune, și un meșter vine de obicei foarte repede să te ajute.

♥ apartamentul în care locuiesc – și majoritatea pe care le-am văzut – are două chiuvete în bucătărie: într-una spăl, iar în cealaltă las vasele la uscat. Dar partea cea mai faină e că în chiuveta în care spăl, există un garbage disposal. Dacă nu știți, ăsta e un dispozitiv atașat de scurgere, cu niște cuțite care se învârt cu repeziciune și mărunțesc resturile de mâncare. Poți clăti acolo vasele fără riscul să ți se înfunde chiuveta, iar asta îți ușurează mult munca. Nu arunc în garbage disposal chestii dure, cum ar fi sâmburii de avocado. Dar, în rest, toacă orice, de la coji de ouă la ce-ai mai avut tu prin farfurie.

♥ exteriorul e îngrijit până la obsesie. Sincer, după mine, se exagerează cu asta. Dacă nu zilnic, atunci o dată la două zile vezi (și auzi!) pe cineva care ori tunde iarba, ori suflă frunzele și praful, ori pulverizează ceva pe tufele de plante, ori cine știe ce mai face pentru ca totul să arate picobello. Eu lucrez mult acasă și mai mereu sunt afară, pe balcon, unde mă tâmpește bruiajul aparatelor, noroc că nu durează prea mult.

♥ interiorul, sigur, e așa cum îl păstrezi, dar în prima zi ți se dă sclipitor! Eu m-am apucat să fac curat, cică, dar după vreun sfert de oră mi-am dat seama că n-am nici măcar un firicel de praf de șters.

♥ Vecinii sunt liniștiți și amabili, chiar dacă nu se prea bagă în seamă cu tine. V-am povestit un pic despre ei aici.

După cum vedeți, odată ce ai trecut cu bine de birocrația pe care o presupune închirierea unui apartament, sunt multe avantaje de care te poți bucura. Eu sunt mai mult decât mulțumită de locuința în care stau acum, mă simt atât de bine la mine acasă, că uneori n-am nici un chef să ies și să dau piept cu lumea. 🙃

P.S. Scuzați încadrarea precară a imaginilor: deși erau nori negri pe cer, era și-un soare de nu vedeam nimic pe ecranul telefonului. Așa e Georgia, meteorologic vorbind: ușor bipolară…

***

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te LaRevista.ro!

Citește și:

La ce să te aștepți când închiriezi o locuință în Statele Unite

Ce știu americanii despre România

Ce-mi place în America

 

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus