duminică , 24 septembrie 2023

În curând, în cinematografe: „Snowden”, de Oliver Stone

snowden

Snowden, povestea fostului agent CIA și NSA ale cărui dezvăluiri în mai 2013 au produs frisoane în lumea serviciilor secrete, văzută de regizorul Oliver Stone, vine pe ecranele noastre din 18 noiembrie. Distribuit de Independența Film.

Rolul lui Edward Snowden este interpretat de Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises, Looper, 500 Days of Summer). Filmul a avut premiera anul acesta la Festivalul Internațional de Film din Toronto, pe 9 septembrie. În cinematografele din SUA a intrat o săptămână mai târziu.

În film veți mai recunoaște o serie de actori celebri:

Nicolas Cage

Shailene Woodley (Divergent, Insurgent, The Descendants)

Melissa Leo (Oblivion, The Equalizer, The Big Short)

Zachary Quinto (Spock din Star Trek, Margin Call, Hitman: Agent 47 și din serialele CSI, 24, The Agency, Six Feet Under)

Tom Wilkinson (Batman Begins, Shakespeare in Love, The Grand Budapest Hotel, Mission: Impossible – Ghost Protocol, RocknRolla, The Full Monty)

Oliver Stone – subiecte controversate

Regizorul american Oliver Stone a devenit renumit pentru abordarea de-a lungul timpului a unor teme dintre cele mai controversate. Platoon (1986) este despre războiul din Vietnam, Natural Born Killers (1994) – despre o pereche de psihopați, criminali în serie, Any Given Sunday (1999) – despre viața mai puțin știută a vedetelor sportive din vremurile noastre.

De asemenea, a fost producător pentru: JFK (1991), cazul asasinării lui Kennedy, Nixon (1995) – controversatul președinte al SUA, demisionar în urma scandalului Watergate, sau The People vs. Larry Flint (1996) – cazul patronului revistei Hustler, ajuns apărător al libertății de exprimare în SUA.

Oliver Stone are în palmares trei premii Oscar (și patru nominalizări), pentru „Cel mai bun regizor” – Platoon (1986) și Born on the Fourth of July (1989), precum și pentru „Cel mai bun scenariu” – Midnight Express (1978).

 Edward Snowden – Most Wanted!

În 2013, Edward Snowden, agent secret al CIA și ulterior al NSA, își părăsește definitiv postul împreună cu un mare volum de documente referitoare la programele de supraveghere și spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici măcar Congresul nu avea cunoștință (cel puțin, nu oficial). Zboară la Hong Kong, unde predă o mare parte din documente unor jurnaliști britanici. (În urma acestor întâlniri, în 2014 apare Citizenfour – Oscar pentru cel mai bun film documentar). Apoi cere azil politic la Moscova, unde se află și în ziua de azi.

Filmat în Germania, de teama NSA & CIA

De teama ca NSA sau alte servicii de informații i-ar putea afecta în vreun fel filmul, Oliver Stone a decis să filmeze în Germania. Snowden a fost turnat în perioada februarie – aprilie 2015, la München, dar și la Hong Kong, Moscova și în Hawaii. Bugetul total: în jur de 40 de milioane $.

O altă măsură de precauție luată de Oliver Stone a fost să-și redacteze și să păstreze scriptul scenariului pe un singur calculator, fără legătură la internet.

Înainte de a decide dacă face sau nu acest film, Oliver Stone s-a întâlnit de trei ori cu Edward Snowden la Moscova. Ulterior, l-a mai vizitat o dată pentru a-i arăta o versiune de lucru, work-in-progress, needitată. Adevăratul Edward Snowden apare la finalul filmului într-o înregistrare video.

De menționat că, în anul în care a avut loc scandalul Snowden, Oliver Stone îi făcuse deja o vizită și lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks și protagonistul scandalului omonim. Assange este unul dintre cei care l-a ajutat pe Snowden să fugă din Hong Kong către Moscova.

Iată ce spune Oliver Stone: „La început nu am vrut să-l fac (filmul Snowden – n.red). Mi-a fost puțin teamă. Ca cineast, mi-e puțin teamă tot timpul când îmi vânez subiectele. De cele mai multe ori percepția se schimbă. La fel și perspectivele. Câteodată, să te arunci în mijlocul unui scandal e cea mai mare prostie… Șase sau șapte ani mai târziu tu poți pica de prost, iar filmul îți va fi uitat complet. (…) Așa că, prin ianuarie 2014, m-am dus și m-am întâlnit cu Snowden. Apoi l-am mai vizitat de două ori. Trebuie să recunosc că am fost impresionat de la bun început. E un tip dintr-o bucată. Mi s-a părut atât de sincer și de deschis încât aproape că i-am citit în suflet. Am fost convins că tot ce spune e adevărat”.

Snowden va intra în cinema din 18 noiembrie.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *