duminică , 1 octombrie 2023

David Giménez, nepotul tenorului José Carreras, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

DG

După ce s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio la finalul lunii decembrie, în concertul prezentat de unchiul său, celebrul tenor José Carreras, dirijorul David Giménez revine în fruntea ansamblului, într-un frumos concert Beethoven / Chopin / Ceaikovski, ce va avea loc vineri, 21 februarie (19.00) la Sala Radio.

David Giménez a colaborat cu orchestre apreciate din întreaga lume, ca London Symphony, Filarmonicile din München, Viena, Tokyo, Bucureşti, Orchestre de Paris, Orchestra Radio din Praga,  Orchestra Radio din Zagreb. Atras de zona muzicală care a adus celebritatea unchiului său – opera – David Giménez a păşit pe importante scene ale teatrului liric precum: Teatro alla Scala, Royal Opera House – Covent Garden, Opera Germană din Berlin, Opera din Viena, Teatro Real din Madrid, Opera din Sydney, Gran Teatre del Liceu din Barcelona. A avut prilejul de a colabora cu nume importante ale scenei lirice internaţionale: José Carreras, Placido Domingo, Roberto Alagna, Angela Gheorghiu, Kiri Te Kanawa. A concertat  de asemenea şi în cele mai cunoscute săli de concerte din lume, ca Salle Pleyel, Carnegie Hall, Royal Albert Hall.

Muzică minunată, live, la Sala Radio

Programul serii va debuta cu Uvertura Coriolan, creaţie a lui Beethoven, compoziţie scrisă ca introducere la piesa de teatru semnată de contemporanul său, Heinich-Joseph von Collin (şi nu cum se consideră uneori, la tragedia lui Shakespeare, faţă de care există diferenţe narative). În inima Imperiului Roman, generalul Coriolan, şef al unei fracţiuni patriciene, se revoltă împotriva Senatului, pe care îl înfruntă şi îl umileşte prin forţă. Mama şi soţia sa îl determină să renunţe la această confruntare, iar eroul se sinucide.

Seara continuă cu două dintre cele mai îndrăgite lucrări ale genului romantic. Veţi asculta Concertul nr. 2 în fa minor pentru pian şi orchestră – compus de Chopin în jurul vârstei de doar 20 de ani şi a cărui premieră a avut loc la Varşovia, chiar în interpretarea solistică a compozitorului. La Sala Radio o veţi aplauda pe pianista DANA BORŞAN, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Dana Borşan a susţinut concerte și recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franţa, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia şi este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară. Dintre numeroasele sale participări la festivaluri, amintim faptul că în anul 2011 pianista a fost invitată să concerteze în cadrul Festivalului internaţional „Robert Schumann” de la Zwickau  – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului „George Enescu” – Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.

Seara se va încheia cu Simfonia a V-a în mi minor – Ceaikovski, dirijată la premieră de compozitorul însuşi, una dintre ultimele lucrări ale marelui romantic rus, partitură în care acesta a tradus în muzică frământările sale legate de relaţia dintre om şi destinul său, programat în întregime de către Dumnezeu sau nu…

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *