sâmbătă , 2 decembrie 2023

De ce să alegi Creta, regina insulelor grecești

Creta

Fotografii: Corina Stoica/www.larevista.ro

Dacă ar exista pe lume o hartă a Paradisurilor, Creta s-ar afla în mijlocul ei: regina insulelor grecești, cea mai mare și mai frumoasă fâșie de uscat care se întinde la sud de Europa, e un loc pe care nu-l vei uita ușor. 

Insula Creta nu se aseamănă cu Grecia continentală, nici cu vreuna dintre celelalte pete de uscat din Marea Egee sau Mediterană. Are propria ei viață, care se desfășoară cu o detașare absolută, indiferent de ce se întâmplă în restul lumii. Din aprilie până în octombrie, vremea prielnică și atmosfera festivă pe care o întâlnești peste tot transformă Creta într-un loc din care n-ai să mai vrei să pleci.

1

Turiști din toata lumea aleg acest loc ca destinație de relaxare, în scopul unei „restaurări” mentale și sufletești complete. De îndată ce pășești pe pământul lui Zeus – în aeroportul ce poartă numele creatorului lui Zorba – și tragi în piept aerul libertății atât de bine descrise în cartea lui Kazantzakis, simți că lași în urmă tot ce ți-e inutil și că nimic rău nu ți se poate întâmpla.

Dacă alegi un sejur în regiunea Heraklion, îți va fi extrem de ușor să ajungi în stațiunile-satelit. Hersonissos, Malia, Amoudara, Stalida sau Gouves te așteaptă să-ți ofere cel mai grozav răsfăț de care ai avut parte în ultima vreme: plaje nesfârșite, cu dantele de nisip înmuiate într-o apă turcoaz, curată și răcoritoare, leagăn ideal pentru un trup încălzit de soarele torid. Îți poți petrece întreaga zi la plajă, cu pauzele cuvenite la orele fierbinți, când te poți retrage la una dintre tavernele tradiționale, cu podele din lemn, mâncare delicioasă și chelneri gata să-ți facă pe plac și să-ți ofere un platou cu pepene proaspăt, din partea casei.

Despre mâncarea grecilor probabil că ai auzit numai de bine, și să știi că fiecare cuvânt e adevărat. Încearcă neapărat fructele de mare, brânza mizithra, pâinea tradițională stropită cu ulei de măsline și roșii zdrobite, iar la desert, loukoumas – un fel de gogoși mici tăvălite în miere. Souflaki de pui sau oaie (carnea lor favorită) merg de minune cu vinul local, Sitia, o licoare demiseacă, potrivită cu verile caniculare ale insulei.

2

Seara într-un orășel precum Hersonissos poate fi așa cum îți dorești: fie agitată și amețitoare, dacă preferi să ieși să dansezi, fie romantică și liniștită, dacă alegi un restaurant discret, cu o terasă scăldată de valurile mării. Cluburile sunt toate concentrate într-o anumită zonă a stațiunii, așa că dacă îți place liniștea, le poți evita fără efort. În caz că ești pus pe cumpărături la ore târzii, magazinele stau deschise până spre miezul nopții, iar vânzătorii sunt deschiși la negocieri de preț îmbietoare: haine, bijuterii, suveniruri felurite și mai ales, blănuri care să răspundă puterii de cumpărare a mulțimii de turiști nordici.

5

Ai ales regiunea Heraklion?

  • Dacă visezi la un loc extrem de liniștit, poți încerca stațiunea Gouves, destinată mai degrabă familiilor cu copii. Îți recomand Gouves Park, o frumusețe de complex de patru stele, unde vei găsi tot ce ai nevoie pentru un concediu perfect. Plus că e la două minute de plajă.
  • Hersonissos este stațiunea favorită a tinerilor, dar aici oameni de toate vârstele se simt bine. Foarte confortabil și frumos este hotelul Golden Beach, aflat la doar câțiva metri de plajă, dar si Sergios, un loc dichisit și plăcut, situat tot în apropierea apei. Cauți o variantă mai puțin costisitoare? S-ar putea să ți se potrivească Anna Hotel, unde vei plăti bani mai puțini pentru condiții satisfăcătoare. Toate cele trei hoteluri sunt situate pe strada principală a stațiunii, Venizelou.
  • În Creta vei găsi probabil cea mai bună cafea: la tavernele tradiționale, cere greek coffee – cafea grecească la ibric, o bunătate!
  • Chiar dacă te cazezi în Hersonissos, unde ai o mulțime de variante de a-ți petrece timpul, ideal ar fi să închiriezi o mașină, măcar preț de o zi sau două, ca să nu ratezi nici celelalte locuri frumoase din zonă. Plaja mea preferată este Golden Beach – nu este plaja hotelului amintit mai sus, ci o alta, aflată la șapte-opt minute de mers cu mașina. Apoi, dacă tot ai ajuns în Hersonissos, nu rata Piskopiano, un vechi sat cretan din apropiere, în care te vei simți ca într-o carte poștală idilică, mai ales dacă îl vei vizita seara, târziu.
  • Niciodată să nu spui „nu” unei invitații la o petrecere tradițională cretană. Cele mai reușite se organizează în Kato Karouzanos, un sătuc cocoțat în munți, frumos ca-n legende. Dansatorii te vor întâmpina cu un pahar de ouzo și o bucată de pâine cu brânză, te vor așeza la masă și te vor invita să le urmărești spectacolul pe muzică grecească veche, cântată live, la bouzouki și alte instrumente specifice, încheiat cu un Zorba în care te vor antrena la final, pentru că nu vei avea nici o șansă să rămâi așezat la masă!
  • Odată ce ai închiriat mașina, te poți plimba în voie și prin stațiunile din apropiere. În Gouves poți vizita Cretan Aquarium, iar dacă te prinde seara în Gouves, pe faleza principală vei întâlni cea mai romantică terasă a zonei. Situată chiar la malul mării, cu leagăne în loc de scaune incomode, o vei recunoaște dintr-o mie. Servește niște fructe de mare la grătar și niște sucuri naturale de fructe excelente.

Terasa

Creta

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *