miercuri , 4 octombrie 2023

De citit: „Extraconjugal”, un roman de Mihai Radu

foto

Jurnalistul și scriitorul Mihai Radu a lansat recent un nou volum, intitulat „Extraconjugal”, un roman despre reîntâlnirea cu trecutul și relațiile deseori fragile dintre părinți și copii, dintre soți și soții.

„Când merge în oraşul natal să petreacă Paştele la părinţi, Robert află de la sora sa, Camelia, că, în urma unor analize, mamei lor i-a ieşit că are o boală cu transmitere sexuală. Aşadar, fie ea, fie tatăl lor, fie amândoi ar avea relaţii cu altcineva. Cei doi fraţi încep o anchetă detectivistică: vor să afle care din părinţi este „vinovatul”. În timpul căutării, Robert îi reîntîlneşte pe Lone, un bătrân beţiv care pe vremuri i-a marcat copilăria, şi pe Oana, prima lui iubită, întoarsă de la muncă din Italia, dar, mai presus de orice, îşi reîntîlneşte trecutul. Cititorul descoperă că trădarea are o tradiţie în această familie, fie că e vorba despre prima iubire sau despre viaţa unchilor, mătuşilor sau bunicilor.”, se arată în prezentarea cărții, pe site-ul Editurii Polirom.

Extraconjugal e la bază un roman noir, începând cu enigma propusă în prima frază (dezvoltată apoi concentric), continuând cu vocea pe care e construită cartea (cinică, ironică, amuzantă, briliantă stilistic) şi sfârşind cu modul ambiguu în care se produc rezolvările. Mihai Radu panoramează, printr-o mişcare fluidă, o lume contemporană în care intră şi neoanele metropolei, şi praful în suspensie al provinciei, şi scenetele vieţii corporatiste, şi scenariile erotice inutil elaborate ale adolescenţei, şi nervii plesniţi ai căsniciilor, şi teasing-ul extraconjugal; şi piste false, şi elegii, şi comedii, şi drame. Totul e alert, sclipitor, profund, memorabil.” (Mihai Iovănel)

„Personajul-narator din Extraconjugal, Robert Nicula, simte enorm şi vede monstruos. Dotat cu aptitudini analitice hipertrofiate, foarte sensibil la ridicol, el simte nevoia să pună sub lupă existenţa sa şi a celor apropiaţi. O pasageră, dar intensă aventură extraconjugală generează ireversibile mutaţii în interiorul cuplului şi pune în mişcare un mecanism narativ pe cât de simplu, pe atât de sofisticat. Un roman emoţionant şi puternic despre fragilitatea relaţiilor dintre părinţi şi copii, dintre soţ şi soţie, o poveste fascinantă despre timp şi despre oameni, în care «în fiecare clipă lumea moare cu totul şi se naşte cu totul în clipa imediat următoare».” (Carmen Muşat)

Cine este Mihai Radu

Mihai Radu (n. 1977) a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Este jurnalist la săptămînalul „Caţavencii” şi scrie pentru emisiunea „Starea Naţiei”. După volumul de proză scurtă „Hobby şi alte povestiri”, apărut în 2009, a publicat, împreună cu Simona Tache, „Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut” (2013) şi „Bărbaţii vin de pe Marte, femeile de la coafor” (2015). De acelaşi autor, la Editura Polirom a mai apărut romanul „Sebastian, ceilalţi şi-un cîine” (2014).

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *