sâmbătă , 2 decembrie 2023

Dermatita seboreică, o afecțiune care poate fi ținută sub control

DermaFoto: anokhimedia.com

Orice medic sincer îţi va spune că, odată ce ai fost diagnosticat cu dermatită seboreică, nimeni nu îţi poate garanta că tratamentul te va vindeca definitiv. Dar nu vorbim de o boală gravă, ci de o problemă care, din fericire, poate fi ţinută sub control toată viaţa, fără să cauzeze supărări majore.

Dermatita seboreică este o afecţiune cutanată cronică inflamatorie, care găseşte teren propice să se dezvolte în zonele cu multe glande sebacee: ten (incluzând porţiunile acoperite de păr), scalp şi trunchi (stern în mod special). Deşi doar medicul specialist poate pune un diagnostic şi stabili un tratament, există câteva trucuri la îndemâna oricărui pacient sătul să se lupte cu descuamarea şi mâncărimile pielii.

  • Nu vă lăsaţi tentaţi să folosiţi creme, loţiuni sau medicamente încercate de prietenii sau vecinii care vă spun că au suferit de aceeaşi afecţiune. Numai un medic vă poate pune un diagnostic, pe baza unor analize sau a unui simplu examen clinic.
  • Urmaţi cu stricteţe tratamentul pe care dermatologul vi l-a indicat şi mergeţi la control ori de câte ori este nevoie.
  • Dermatita este o afecţiune de lungă durată, care evoluează alternant, în puseuri şi perioade de remisiune. Leziunile sunt agravate de oboseală şi stres, aşa încât ar trebui să vă asiguraţi că măcar dormiţi suficient, dacă agitaţia de zi cu zi este de neevitat.
  • Epiderma afectată necesită permanent îngrijire specială, cu produse adecvate, care se găsesc în farmacii. Preferabile sunt şampoanele care conţin sulfură de seleniu, zinc sau ketoconazol.
  • Igiena riguroasă este extrem de importantă în cazul unui pacient cu dermatită. Una dintre supărările pe care aceasta le provoacă este mătreaţa, însoţită de prurit. Numeroşi pacienţi sunt convinşi că apariţia descuamării este cauzată de uscarea scalpului, aşa că îşi spală părul mai rar. Nimic mai greşit! Leziunile, dimpotrivă, câştigă teren atunci când asupra lor nu intervine nici o substanţă, cum ar fi cele pe care le conţine şamponul.
  • Nu folosiţi prosopul atunci când vă ştergeţi pe faţă! Mai bine aşezaţi la îndemână un sul de şerveţele de unică folosinţă, cu care să vă tamponaţi tenul după fiecare spălare. De asemenea, evitaţi să atingeţi pielea bolnavă, chiar şi atunci când credeţi că aveţi mâinile curate.
  • Schimbaţi feţele de pernă cel târziu la două zile! Ar trebui să faceţi asta în timpul, dar mai ales după tratament, pentru a evita pericolul reinfectării. Totodată, ideal este ca feţele de pernă să fie sterilizate, după fiecare spălare, cu ajutorul fierului de călcat.
  • În episoadele acute, nu uitaţi de leacurile naturiste! Tamponarea zonelor afectate cu o discheta demachiantă îmbibată în tinctură de propolis, poate face adevărate minuni: inflamaţia se retrage, iar leziunile se cicatrizează mai rapid. De asemenea, atunci când epiderma este foarte uscată, uleiul de cocos acționează ca un emolient natural, iar proprietățile sale antibacteriene vor fi binevenite.

Pityrosporum ovale, ciuperca “otrăvitoare”

Medicii spun că etiologia dermatitei seboreice rămâne, în continuare, necunoscută, deşi există o specie de ciupercă deseori întâlnită în cazul acestei afecţiuni: Pityrosporum ovale. Se crede că simptomele dermatitei nu sunt altceva decât un răspuns inflamator faţă de această ciupercă. Cu toate astea, există foarte mulţi pacienţi pe epiderma cărora au fost depistaţi şi alţi paraziţi, cum ar fi Demodex Folliculorum.

Printre factorii care pot declanşa apariţia dermatitei se numără:

– un stil de viaţă stresant

– temperaturile extreme

– tendinţele de îngrăşare a pielii

– lipsa de odihnă suficientă

– boala Parkinson

– folosirea unor loţiuni cutanate dure, care usucă faţa şi determină ulterior excesul de sebum

– igiena precară

Aproximativ 5-7 % din populaţia globului suferă de dermatită seboreică, arată un studiu al Societăţii Americane de Dermatologie, iar preponderenţi, în rândul pacienţilor, sunt bărbaţii. În schimb, mătreaţa – cea mai uşoară formă de dermatită seboreică – este prezentă la 15-20 % din oameni.

Soarele, pro şi contra

Unii dermatologi au remarcat că radiaţiile UVA şi UVB atenuează simptomele dermatitei, astfel că numeroşi pacienţi se simt mai bine pe timpul verii. Alţi doctori sunt, însă, de părere că soarele e un „prieten ipocrit”, căci, deşi ameliorează starea epidermei afectate, pe termen lung are efecte contrarii.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *