vineri , 18 iunie 2021

Dieta mediteraneană, mai benefică sănătății chiar și decât sportul

Dieta mediteraneanaFoto: dangerouslyfit.com.au

Nu e o noutate faptul că dieta mediteraneană ne menține sănătatea, ea ne-a fost deseori lăudată și recomandată de medici pentru o viață mai bună și mai lungă. Un nou studiu arată însă că acest tip de alimentație este mai benefic stării noastre generale chiar și decât sportul, fără ca asta să însemne, bineînțeles, că nu ar mai fi nevoie să facem mișcare.

Pește, mai slab sau mai gras, nuci și alune crude, cereale integrale și fructe și legume, plus câte un pahar de vin roșu din când în când – aceasta este, în mare, alimentația pe care ne-o recomandă medicii de la Universitatea Harokopio din Atena, citați de ziarul The Independent. Aceasă dietă are asupra organismului efecte chiar mai benefice decât sportul, indiferent dacă suntem bărbați sau femei, tineri sau în vârstă. Studiul, care va fi prezentat, luna asta, la o ședință a Colegiului American de Cardiologie, la San Diego, confirmă rezultatele cercetărilor din trecut, dar noutatea lui constă în faptul că a cuprins participanți din toate grupele de vârstă. „Studiul nostru arată că dieta mediteraneană este benefică oricărui tip de persoane, de ambele sexe, din toate grupele de vârstă, atât sănătoși, cât și suferinzi de anumite afecțiuni. Arată, de asemenea, că dieta mediteraneană are efecte pozitive asupra sănătății cardiace, pe lângă cele de ameliorare a stărilor în diabet, hipertensiune și inflamație”, a declarat medicul Ekavi Georgousopoulou, care a condus studiul alături de profesorul Demosthenes Panagiotakos.

Femeile, mai dispuse să adopte dieta medieraneană

La studiu au participat peste 2.500 de adulți de origine greacă, cu vârste cuprinse între 18 și 89 de ani, iar oamenii de știință le-au supravegheat starea de sănătate între anii 2001 și 2012. „Pentru că dieta mediteraneană se bazează pe grupe de alimente relativ comune și ușor de găsit, oameni din lumea întreagă ar putea adopta acest model alimentar, protejându-se astfel împotriva afecțiunilor cardiace, cu un cost foarte mic”, spun cercetătorii. De asemenea, conform acestora, este probabil ca femeile să fie mai dispuse să adopte acest tip de alimentație decât bărbații.

Interesant mai este faptul că, deși Grecia se află la Mediterană, deci locuitorii acestei țări ar putea foarte ușor să mănânce în stil mediteranean, în ultimii 40 de ani, aceștia au adoptat un regim alimentar specific vestului, care include cantități mari de carne roșie, deserturi cu foarte mult zahăr, alimente foarte bogate în grăsimi și cereale rafinate.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus