miercuri , 28 iulie 2021

Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, invitată la „Nocturne”

Nocturne

Actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, este invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne” de luni, 28 martie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Invitata Marinei Constantinescu la Nocturne din 28 martie este actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon din Bucureşti. Luni seară, de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, telespectatorii pot urmări o ediţie „Nocturne” despre forţă în lumea miracolului, cu un om şi un artist special, sensibil şi, uneori, vulnerabil. Dorina Lazăr împărtăşeşte la „Nocturne” poveşti nescrise din istoria teatrului românesc.
Dorina Lazăr a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteşteanu. „Avea o boală cu numele actorilor, care mi-a rămas şi mie”, începe Dorina Lazăr povestea despre maestrul ei, Ion Finteşteanu. „Spunea că numele trebuie să aibă o rezonanţă. Colegul meu Ion Gheorghe Arcudeanu era Ion Gheorghe în catalog. Prin anul III, maestul i-a spus: Nu poţi să râmâi Ion Gheorghe. Tu pe ce stradă stai?. Arcuda, a venit răspunsul lui. Hai să-ţi zicem Ion Gheorghe Arcudeanu. Şi aşa i-a rămas numele.”
Şi tot în perioada când era studentă la Institut, invitata Marinei Constantinescu a cunoscut-o personal pe Lucia Sturdza Bulandra: „Era maiestuoasă, cu o pălărie plină de flori şi fructe”, îşi aminteşte Dorina Lazăr, pe care o năpădesc emoţiile ori de câte ori rememorează acele clipe magice.

„Ca director, în alegerea repertoriului, încerc să merg pe intuiţie”

Din 1969, Dorina Lazăr este actriţă la Teatru Odeon, iar din 2003 conduce acest teatru. Teatrul Odeon este un loc în care se întâmplă mereu câte ceva, pentru că în jurul valorilor se nasc valori. „Ca director, în alegerea repertoriului, încerc să merg pe intuiţie. Sunt multe lucruri pe care nu le înţeleg, dar simt că ceva poate răsări”, spune Dorina Lazăr.
Pe marele ecran a debutat în 1974, în filmul „Păcală”, al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai cunoscute filme în care a mai jucat se numără „Angela merge mai departe” (1981), „Liceenii” (1986), „Balanţa” (1991) şi „Amen” (2001).
Consideră că momentul „Năpasta” (spectacolul lui Alexa Visarion) a însemnat o răscruce pentru ea, în modul ei de a vedea, de a face teatru. „Alexa (Alexa Visarion) ne amintea tot timpul de vorba unui coleg care spunea că fiecare spectacol trebuie jucat ca şi cum este ultimul, iar la sfârşit ai murit. Cred că aşa e. Întotdeauna când se bate primul gong, eşti pe scenă şi aştepţi să se ridice cortina. Şi îţi dai seama că nu mai poţi fugi. Până aici ţi-a fost. Ai datoria să joci pe viaţă şi pe moarte”, spune Dorina Lazăr. Alte poveşti din istoria teatrului românesc ascultăm la „Nocturne” de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ de luni, ora 23.30.
Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu „Nocturne”, emisiune difuzată de TVR 1. Marina Constantinescu face echipă la emisiune cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus