În mod previzibil, când întâlnești un medic stomatolog și ai libertatea de a-l lua la întrebări, vrei să știi ce ar trebui să faci ca să ai dinții sănătoși și frumoși. Ce trucuri, ce secrete ale danturii perfecte ți-ar putea dezvălui, pentru ca tu să le dai mai departe tuturor celor care-ți citesc interviul. Ei bine, am reușit să aflu pentru voi cum și când ar trebui să folosim ața dentară, apa de gură și scobitorile; care sunt cele mai bune paste de dinți și care e cel mai grav lucru la care poate duce o carie netratată. Am aflat multe alte lucruri de la doctorul Anatolie Chișlari, unul dintre cei mai căutați și mai talentați medici stomatologi pe care i-ați putea cunoaște.
Care sunt cele mai importante secrete de îngrijire a danturii? Ce ar trebui să ştim, în afară de faptul că trebuie să ne periem dinţii de minimum două ori pe zi?
Îngrijirea danturii, în principiu, nu ar avea secrete pentru nimeni. Cel mai important, în opinia mea, este faptul că absolut totul se individualizează, periajul şi tehnicile sale, pasta, periuţa, chiar şi celelalte metode şi instrumente ajutătoare (aţa dentară, scobitoarea, periuţa electrică, apa de gură). La capitolul periaj trebuie să luăm în considerare şi alinierea dentară, fiindcă aici autocurățarea nu se produce aşa cum a prevăzut natura în evoluţia sa. Cât despre frecvența spălatului pe dinţi, eu zic că minimum decent este de o dată pe zi; că te speli de trei ori poate fi la fel de bine ca la cel care se spală o dată. Dacă medicul îţi recomandă, te obligă, te roagă să igienizezi de trei ori pe zi, atunci trebuie s-o faci.
Un truc, dacă vrei, este acela că ar trebui să mâncăm mai multe fructe, şi mai ales fructele pământului de unde provenim. Atunci când mâncăm fructe, se produce o întinerire a suprafeţei smalțului, fructele îl împrospătează, îi fac bine. Iar dacă smalțul este în stare bună, dinții vor fi frumoși.
Catherine Zeta-Jones a spus că se spală pe dinţi cu căpşune zdrobite, ca să-i albească. E un truc benefic?
Este bine, da; orice fruct frecat pe dinţi este benefic. Important este ca, timp de o jumătate de oră, să nu intervii cu peria şi pasta de dinţi. Pentru că pasta ar putea întrerupe o reacţie chimică pe care a gândit-o natura, care e mult mai deşteaptă decât noi.
Ce nu ar trebui să facem niciodată, dacă vrem să avem dinţi frumoşi şi sănătoşi?
Cel mai mare păcat dentar este neglijenţa, neprezentarea la medic regulat, o dată sau de două ori pe an, şi tratarea durerilor după ureche. Ca să avem dinţi frumoși şi sănătoși, ar trebui să ne ferim de semințe și de agresiuni de orice fel și să urmăm tratamente realizate corect şi estetic şi igienizări profesionale.
Acum, copiii îşi mai rod unghiile, oamenii mai sparg seminţe, nu le poţi interzice pe toate… Ciocolată, de exemplu, poţi să mănânci, nu-ţi strică dinții. Ea conţine grăsime vegetală care protejează suprafața smalțului. Dar caramelele, acadelele pe băţ, bomboanele nu sunt deloc binevenite…
Aţa dentară este foarte folosită în alte țări, mai ales în State. În România, însă, cunosc puţini oameni care o utilizează. E important să o folosim?
Să nu uităm de nivelul lor de educaţie medicală, de nivelul de trai şi de sistemul sanitar; de aceea e mai vizibilă la ei utilizarea mai frecventă nu numai a aței dentare, ci şi a pastei de dinţi. Personal, o recomand la nevoie, rotundă sau plată, după defectul parodontal interdentar.
De asemenea, foarte utile sunt şi banelele scobitori – când mergi la o petrecere şi mănânci, e foarte bine să îndepărtezi resturile de mâncare cu scobitoarea. Poate că multora nu li se pare elegant, dar când eşti cu un prieten, îţi poţi permite gestul ăsta. Iar dacă ţi-e ruşine, poţi merge la baie şi poţi să-ți cureți dinții în intimitate. Important este, ca şi în cazul aței dentare, să nu traumezi gingia, pentru că fiecare traumatism al gingiei se vindecă printr-o uşoară retracţie, iar într-un an sau doi, se adună câte un milimetru, depinde cât de agresiv eşti. Contează, deci, cum ne folosim de aceste instrumente de curăţare. Trebuie să o facem cu grijă și cu blândețe.
Dar apa de gură? Susţineţi folosirea ei sau credeţi că e mai degrabă un moft?
Eu împart apa de gură în două categorii: cea cu efect medicamentos, pe care o recomand doar la nevoie, doar în afecţiuni parodontale cu secreţii patologice, şi apa de gură cu efect de împrospătare a respiraţiei. Nu recomand excesul sau folosirea abuzivă, pentru a nu afecta flora normală saprofită prevăzută de natură. Iar dacă ai dinţii sănătoşi, nu ai motive să o foloseşti decât în situațiile în care vrei să-ți împrospătezi respirația.
Ce părere aveţi despre tratamentele de albire a dinţilor?
Tratamentele de albire sunt agresive chimic şi, dacă nu ştii să le faci corect şi să te protejezi cum trebuie, apare sensibilitatea dentară şi pot interveni chiar dureri atroce. Dacă nu se face cu protecţia cuvenită, provoacă sensibilizări dentare – poţi ajunge să fii nevoit să scoţi nervii dinților afectați. Apoi, pentru întreţinerea efectului, nu uitați că procedurile se repetă. E ca şi cum ţi-ar face un abonament: dacă îți albești dinții o dată, trebuie să fii atent la ce mâncăruri mănânci şi, oricum, e nevoie să repeţi procedura, după un timp.
Dar bijuteriile aplicate pe dinți? Pot face rău?
Nu, ele nu afectează deloc sănătatea danturii; bijuteria se lipeşte pe suprafaţa smalțului, iar dintele nu este deloc agresat. Există diamante, există imitaţii, accesorii din aur care se pot aplica pe dinţi fără pericole. Eu i-am pus fetiţei mele o astfel de bijuterie pe dinte, mai mult ca să o obişnuiesc cu mersul la dentist şi să se împrietenească cu procedurile.
Suntem bombardați de reclame la paste de dinți… Cum ştim care e cea mai bună pentru noi?
Părerea mea este că schimbările sunt binevenite, că e bine să le alternezi. Pasta de dinţi nu este ca şamponul, să rămâi stabil cu acelaşi produs timp de ani de zile. Nu, e bine să le schimbi ca să iei de la fiecare ce are mai bun. Eu cred că, înainte de orice reclamă medicală, ar trebui să mergi la medic şi să-l întrebi ce produs e cel mai bun pentru tine. Nu poţi lua de bun tot ce spune reclama, pentru că nu ţi se potriveşte orice. Din păcate, medicina de azi e mai mult marketing, e un business…
De câţi ani practicaţi stomatologia?
Din ultimii doi ani de şcoală, deci de peste 10 ani.
Aţi regretat vreodată că aţi ales meseria asta?
Nu, încă nu. (zâmbeşte)
Rămâne ea o profesie bănoasă, așa cum se spune?
Depinde de felul tău de a fi, asta în afară de pregătirea şi calitatea ta, care e esenţială. Dacă nu ştii că schimbi o vorbă cu un pacient, dacă nu ştii să îl faci să se simtă în siguranţă în mâinile tale… a doua oară nu mai vine la tine.
Care au fost cele mai provocatoare cazuri pe care le-aţi tratat?
Cazuri diferite, de la parodontoze cu secreţii purulente şi diastemizarea (rărirea) arcadei dentare la adulţi, canini incluşi la copii şi înghesuiri dentare şi multe altele. Cele mai grave cazuri sunt extracţiile dentare din cauza proceselor cronice radiculare neoperabile.
Care este cel mai grav lucru la care poate duce o carie netratată?
În primul rând, duce la durere. Apoi, la infecţie, iar asta poate deveni foarte periculoasă, mai ales în cazul vârstnicilor, căci poate să dea o scânteie pentru un infarct, pentru un accident vascular. De la o infecție se poate muri.
Ce fel de pacienţi vin la dvs. cu probleme ce necesită tratament ortodontic? Sunt mai mulți copii sau şi adulţi?
Vin pacienți de toate vârstele, dar cel mai frecvent vin copii aduşi de părinţi. Iar în cazul lor, problema se rezolva ca la carte. Doar adulții sunt mai nerăbdători și mai puțin entuziasmați de ideea de a purta aparat dentar. Adulţii se mulţumesc, de regulă, cu o rezolvare de ordin estetic, fără a lua în calcul eficiența masticatorie.
Din câte cunoașteți, mai există rușinea de a purta aparat dentar?
Mi s-a întâmplat recent să cunosc o domnişoară care avea posibilitatea să lucreze la un post de televiziune, iar producătorul i-a spus să renunţe la aparatul dentar, căci altfel nu primeşte postul. Mi s-a părut o greşeală, pentru că dacă ea ar fi apărut la televizor purtând aparat dentar, ar fi fost şi un gest educativ pentru cei care s-ar fi uitat la emisiunea ei. Nu ar trebui să fie o ruşine; în State fiecare al doilea copil poartă aparat, iar adulţii, dacă n-au purtat, consideră că n-au avut copilărie. Dar în România încă există preconcepţia asta, în funcţie de vârsta şi de profesia pacientului.
Aţi avut cazuri de pacienţi care au renunţat la aparatul dentar, după ce l-au pus?
Nu, pentru că eu stau şi discut cu pacienţii mei. Un tratament ortodontic trebuie să-l faci cu puţin sacrificiu – poate cu scoaterea unor dinţi, dacă e nevoie. Şi atunci, dacă te hotărăşti să mergi pe drumul ăsta, trebuie să ai determinarea şi răbdarea necesare să-l urmezi până la capăt.
Aţi întâlnit vreun caz, în ortodonţie, pe care să nu-l puteţi rezolva?
Nu.
Deci se poate remedia orice problemă?
În general, da, se poate remedia aproape orice, la aproape orice vârstă. Provocări există, de exemplu, când am avut pacienţi cu canini incluşi, dinţi care nu ieșiseră din os. Cu puţină teamă, cu multă atenţie şi răbdare, cu mici operaţii, am reușit să aduc dintele într-o poziţie normală.
În cazul lui Freddie Mercury cum aţi fi procedat?
Acolo cred că a fost vorba mai degrabă de faptul că el şi-a dorit să-şi păstreze dinţii aşa cum îi avea, ca să aibă personalitate. Mi se întâmplă şi mie să întâlnesc pacienţi care-mi spun că vor să le las dintele puţin mai sucit, puţin mai într-o parte… Sunt oameni care nu vor dinţi perfecţi, de reclamă, vor să aibă un mic defect, ceva care să fure privirea celor din jur.
Cât de important credeţi că este, pentru viaţa noastră socială, să avem o dantură frumoasă?
O dantură frumoasă e ca şi o coafură sau o manichiură îngrijită, ca o haină frumoasă pe care o așezi pe tine, ca un ten curat și luminos. Un zâmbet frumos este o carte de vizită. Uită-te la un copil care ajunge la adolescenţă şi are dinţi cu probleme – nu se dezvoltă armonios, îl vezi inhibat, retras, jenat să zâmbească. Iar asta îi poate influenţa viitorul pe plan social. Cred că oamenii cu dinți frumoși au mai mult succes în viață. Li se deschid uşile mai uşor, obţin mai rapid ceea ce vor.
Cât de educaţi sunt românii în ce privește îngrijirea danturii?
Personal, îi văd mult mai bine. Chiar dacă se spune că suntem ultimii în Europa la acest capitol, mie mi se pare că lucrurile se îndreaptă. Acum, sigur, subiectul acesta are mult de a face cu nivelul de trai; majoritatea românilor abia se descurcă de pe o zi pe alta, cu ce să-şi mai cumpere o pastă bună de dinţi sau o periuţă nouă o dată la trei luni? Dar, cu toate astea, situaţia se îmbunătăţeşte, pentru că oamenii îşi dau seama că nu e nimic mai important decât sănătatea.
Unde îl puteți găsi pe Dr.Anatolie Chișlari
Unde îl puteți găsi pe Dr.Anatolie Chișlari