sâmbătă , 2 decembrie 2023

Dr.Anatolie Chișlari: Tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar

Dr.Anatolie Chislari

Dacă aveți un defect dentar și vă bate gândul să apelați la un tratament ortodontic, veți dori să aflați tot ce se poate cunoaște despre perioada în care veți avea dinții îmbrăcați în sârme de metal. Nu vă speriați, poate sună înfricoșător, dar nu este, deloc! Răbdarea vă va fi răsplătită înzecit, iar dinții voștri vor arăta – știm că sună ca o reclamă – cum nici n-ați visat că ar fi posibil! Pentru că tot mai mulți dintre noi suntem preocupați de sănătatea dentară, dar mai ales de felul în care arătăm, l-am invitat pe medicul Anatolie Chișlari, stomatolog și ortodont cu experiență, la un interviu în care sperăm că am aflat tot ce trebuie să știți înainte de a decide să purtați aparat dentar.

Care e cel mai mare avantaj al unei persoane care poartă aparat dentar?

Avantajul nu este neapărat obținerea esteticii, ci a funcționalitatii danturii. Cu cât dinții sunt mai corect aliniați, mai aproape de cum i-a gândit natura, cu atât sunt mai sănătoși, mai funcționali, mai frumoși și desigur, și gingia mai sănătoasă. Acum, în era modernă, pentru cei care decid să urmeze un tratament ortodontic, cred că e mai importantă partea estetică, abia apoi se gândesc la sănătatea buco-dentară. Primul lor gând este să aibă dinții frumos aliniați, nu se gândesc neapărat la cât de mult le va îmbunătăți sănătatea orală faptul că ocluzia va fi corectă.

Aparatul dentar poate îndrepta dantura perfect?

În primul rand, depinde de zestrea genetică – ce moștenești de la părinți, calitatea smalțului și cantitatea osoasă, tiparul de creștere al feței. Sunt cazuri severe, unde nu reușește să îndrepte 100 %, din diferite motive. Unul din ele, și cel mai important, este vârsta la care decizi să-ți corectezi dantura. Însă un medic bun va ști să manevreze situația în așa fel încât dinții vor fi aliniați și, desigur, și funcționali.

Ce se poate întâmpla dacă stai o viață cu dinții strâmbi și nu urmezi un tratament ca să-i corectezi?

În primul rând, nu se produce autocurățarea naturală a dinților, și gingia este mai des inflamată. Dacă dinții sunt aliniați corect, de la o masă la alta, flora microbiană saprofită veche se schimbă și apare alta nouă. În felul ăsta, gingia rămâne sănătoasă, ajutată și de periaj și detartraj, care se efectuează când îți recomandă medicul. În cazul în care dinții nu sunt corect aliniați, cariile vor apărea mult mai frecvent. Unde contactul interdentar este corect, riscul apariției de carie este mai mic. Dar, la dinții înghesuiți, cu contact strâns, ele apar mult mai ușor.

Care sunt dezavantajele, pentru o persoană care decide să poarte un aparat dentar?

În nici-un caz cel de ordin estetic, în opinia mea. Eu tuturor pacienților le spun că aparatul nu-i încurcă nici la mâncat, nici la pupat, nici la școală, nici la muncă. Unicul inconvenient este, poate, faptul că dantura e puțin mai dificil de îngrijit. Dacă în mod normal te speli pe dinți timp de două-trei minute, când îți pui aparat, te ve spăla trei-patru minute și vei insista pe anumite zone, să te asiguri că dinții sunt perfect curați. Există și periuțe speciale, ortodontice, de dimensiuni mici, care te ajută să îi speli mai ușor, există dușul bucal, însă utilizarea lui nu e obligatorie. Absolut obligatorii sunt periuța clasică,  scobitoarea – la nevoie, să fie folosită fără a agresa gingia, fiindcă fiecare traumatism al gingiei se vindecă cu o ușoară retracție. Azi un pic, mâine un pic, și într-un an sau doi, sau trei, se adună un milimetru. Dinții devin mai sensibili, se erodează mai ușor la colet, e periculos.

Apoi, e important și ce și cum mănânci. Însă orice pacient învață, și într-un timp foarte scurt, cum să mănânce, în așa fel încât să se simtă confortabil cu aparatul pe dinți. Îți dai seama singur ce se poate și ce nu se poate manca cu dantura pe care o ai. Limba va învăța și ea instinctul de ocolire, interiorul obrazului se va obișnui la contactul cu aparatul și nu se va irita.

Durerile sunt mari, în momentul în care dinții încep să migreze?

Nu cred că asta poate fi numită „durere”, e o ușoară jenă… Unii pacienți sunt mai sensibili, alții se descurcă foarte bine cu durerea. Dacă e chiar atât de neplăcut, un Nurofen pentru copii își face treaba.

Care a fost pacientul cu cea mai fragedă vârstă căruia i-ați montat un aparat dentar?

În general, aparatul nu se montează mai devreme de vârsta de 10-12 ani, când copilul are deja dinții definitivi erupti sau în erupție. Avantajul, în cazul copiilor, este că osul e „verde”, nu e copt, încă e în creștere. Și, odată cu aplicarea aparatului, dirijezi mult mai ușor creșterea și mișcarea dintelui în direcția corectă. La un adult, nu se mai întâmplă asta, ci problema se corectează prin rezorbție – apoziție de os – în direcția în care îl împingi, se rezoarbe osul, iar din direcția din care împingi, crește, se formeaza os nou. Și, cu cât ești mai înaintat în vârstă, adică mai matur, nu mai bătrân, viteza de mișcare a dintelui e mai mică – să spunem, de un milimetru pe lună, viteza fiziologică.

Care este vârsta maximă până la care se poate purta cu succes aparat dentar?

Am și pacienți de 50 de ani, care suferă de paradontoză. Dinții se „adună”, cu ajutorul aparatului, fiind rarefiați, cu diasteme și treme,  iar în spate se montează o șină specială, prefabricată sau pe care o face medicul în cabinet. În principiu, am pacienți de toate vârstele, dinții se pot îndrepta oricând. Biologia umană e extrem de complexă și te ajută să corectezi erorile. În limite posibile, bineînțeles.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *