luni , 26 octombrie 2020

Dr.Anatolie Chișlari: Tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar

Dr.Chislari2

Care este durata cea mai mare la care poate ajunge un tratament ortodontic?

Se întâmplă să fie de trei ani sau mai mult, depinde de vârstă, de complexitatea cazului. Dinții de sus se îndreaptă un pic mai repede, datorită structurii osului, care e mai „buretos”, mai poros, pe când jos, la mandibulă, dinții stau ca între două tăblii osoase, de aceea mișcarea e mai înceată.

Mulți oameni ar vrea să își pună aparat dentar, dar una dintre temerile lor este aceea ca vă vor trebui să sufere operații sau extracții. Sunt ele obligatorii, în toate cazurile?

Nu, nu sunt obligatorii, depinde de gravitatea cazului. Uneori, e nevoie de extracții dentare pentru a crea spațiu ca dinții să se încadreze în coridorul dentar. Cât despre operații, vorbim despre cazuri foarte dificile, de înghesuiri dentare cu direcții total greșite de creștere a oaselor feței. Se fac operații pentru a mișca mandibula mai în față sau mai în spate, pe linia mediană, pentru a dilata arcada superioară. Acestea, repet, sunt cazuri deosebite, care se rezolvă împreună cu chirurgul.

Câte tipuri de aparate dentare există și cum îl alegeți pe cel potrivit? Bănuiesc că toți pacienții l-ar vrea transparent…

Întotdeauna, îl aleg în funcție de gravitate și împreună cu pacientul. Există gutiere care îndreaptă dinții, dar ele sunt eficiente doar în cazurile unde defectul estetic este minor. Gutiera e transparentă, și ea se schimbă în etape diferite, pe măsură ce tratamentul avansează. Mai există și aparatul pe sistem bracket, care se pune pe fața interioară a dinților. Cel mai mare avantaj al lui este acela că nu se vede. Dar, în unele cazuri, el nu se poate monta – depinde mult de gradul de înghesuire a dinților și de ocluzie sau mușcătură, care poate fi adâncă sau prăbușită.  Și sunt, desigur, aparatele cu montaj clasic, pe suprafața vizibilă a dintilor, care pot fi metalice sau din materiale transparente. Dacă știi să dirijezi corect tratamentul, rezultatul este același în cazul ambelor tipuri de aparate, indiferent de materialul din care sunt realizate. Cele din ceramică sau compozit sunt puțin mai scumpe, pentru că sunt mai pretențioase, plus că riscurile sunt mai mari cu ele, sunt mai casante, se poate întâmpla să se spargă.

Cât costă un aparat dentar?

Prețurile diferă în funcție de fiecare cabinet în parte. La cabinetul meu, cel metalic costă în jur de 5.000 de lei, iar cel din ceramică – 7.000 de lei.

Odată montat aparatul, cât de des trebuie pacientul să meargă la medic?

Vizitele la medic sunt lunare, deci o dată la patru, cinci săptămâni. Când este cazul, se schimbă arcurile, iar inelele din elastic se schimbă la fiecare întâlnire.

Ce se întâmplă după ce tratamentul ortodontic se încheie? Există riscul ca dinții să se strâmbe la loc, așa cum am auzit?

Dinții nu se vor strâmba la loc, dacă pacientul poartă un retainer sau o gutieră. Acestea reprezintă tot un „aparat” care menține dinții pe poziția la care au fost aduși și definitivează rezultatul. Retainerul, de la caz la caz, poate fi purtat o jumătate de an, un an sau pentru totdeauna , în funcție de vârstă și patologie. La pacienții cu paradontoză, după aliniatul dinților, se recomandă retainerul pentru totdeauna – un retainer special, mai stabil, mai rezistent.

E vizibil retainerul, deranjează?

Nu este vizibil, pentru că el se poartă pe interiorul dinților. Există retainere prefabricate, dintr-o sârmă mai groasă, sunt retainere care se fac în cabinet, sunt retainere-gutieră sau plăcuțe dentare, dar pacientul mai uită de ele, așa că nu prea apelez la ele. Cu un retainer fix, sunt mult mai sigur de rezultat.

Cum credeți ca sunt percepuți, în România, oamenii care poartă aparat dentar? Pacienții dumneavoastră au ezitat să-l poarte, din cauza părerii celor din jur?

Copiii sunt puțin mai rezervați, gândindu-se la ce vor spune colegii la școală, dar le trece repede. Unii îl poartă de moft, alții de trend, iar alții chiar conștientizează necesitatea de a rezolva problema estetică. La fel gândesc și adulții. Am avut, însă, si caz de adult care a refuzat tratamentul, după câteva săptămâni, chiar dacă aparatul era de ceramică. Asta nu întâlnești la copii.

Aveți mai mulți pacienți sau mai multe paciente?

Cred că sunt mai multe paciente, ele sunt mai preocupate decât bărbații de aspectul pe care îl au când zâmbesc. Și pe bărbați îi interesează, dar ca raport, femeile predomină.

Ce ar trebui să știe, neapărat, o persoană care citește acest interviu și intenționează să-și pună aparat dentar?

Că nu există riscuri, și că dacă o face mai curând, are de câștigat sănătate dentară și gingivală. Însă consider că pacientul trebuie să fie în primul rând motivat. Totul merge strună atunci când el știe sigur că la final va avea zambetul pe care și l-a dorit!

Pe medicul Anatolie Chișlari îl puteți găsi la cabinetul său personal din Strada Lungă, numărul 66, Ghimbav, județul Brașov, sau la clinica Dental West din Brașov, de pe Strada Hărmanului, numărul 116, bloc 12, scara A, apartamentul 1, vis-a-vis de magazinul Liedl. 

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus