miercuri , 18 mai 2022

Dr. Miruna Varvariuc-Chelemen: „Aș vrea ca toate femeile să fie la fel de frumoase ca mama mea“

Miruna Chelemen

Arată ca un star de cinema, dar nu i-a venit ideea să participe la un casting la Hollywood, ci a vrut să dea la Medicină. Miruna Varvariuc-Chelemen este medic primar dermato-venerolog, Doctor în Științe Medicale și unul dintre cei mai apreciați medici de la noi în această specializare. Oamenii fac coadă în fața cabinetului ei, să-și trateze toate zgaibele pielii, iar Miruna îi așteaptă mereu cu cele mai bune tratamente și sfaturi, cu cele mai calde cuvinte și cu o pereche de ochi verzi care te topesc. De drag te duci la ea și drag mi-a fost și mie s-o cunosc, s-o așez în lista de prieteni buni a Facebook-ului și sufletului meu și s-o întreb tot ce mi-a trecut prin cap că v-ar fi de ajutor despre cum să păstrăm sănătatea și frumusețea tenului.

Eşti foarte frumoasă, ai un ten de păpuşă de porţelan, pare că eşti străină de orice problemă a pielii. De ce ai vrut să te faci medic dermatolog? Ce te-a făcut să alegi această specializare?

Mă faci să roșesc, Alina, și numai de timiditate nu pot fi acuzată! 🙂
Ca să poţi avea tenul ca de porțelan, îți trebuie, categoric, un bagaj genetic bun, în primul rând, și o experiență dobândită în a ști „ce să faci“ cu tenul tău, în al doilea rând!

Știu că este subiectiv ce spun acum, dar dobândirea acestei experiențe se face la dermatolog.
Măcar o dată-n viață e musai să ajungi la un dermatolog care să-ți spună exact ce tip de ten ai și ce trebuie făcut pentru un astfel de tip de ten! Spun măcar o dată-n viață, pentru că, pe parcurs, caracteristicile tenului se modifică, pielea devine din grasă, uscată, sau invers… Și poți face greșeli mari folosind aceeași cremă o viață întreagă!
Un lucru care trebuie neapărat precizat este că dermatologia se împarte în două mari categorii: dermato-patologia, unde intră cazurile dermatologice „grele“, uneori vitale, și unde dermatologul poate fi comparat, fără nicio eroare, cu chirurgul sau cu oncologul care salvează vieți (dermato-patologia este la fel de grea ca oricare dintre aceste specialități), și dermato-estetica, ce nu este nicidecum ușoară, dar care are avantajul că obține satisfacții… estetice aproape imediate!

Faptul că vrei să te înfrumusețezi nu ține de patologie, iar rezultatele în dermato-estetică asigură și medicului, și pacientului, un confort mai ușor de dobândit. Așadar, ne referim strict la dermato-estetică și la acea sănătate a pielii pe care o poți păstra prin igienă și prin folosirea produselor adecvate. Sună simplist, dar și specialitatea aceasta este și grea, și frumoasă în același timp!

În ultimii zece ani, eu m-am specializat în dermato-estetică, după ce, evident, am trecut și prin greul dermato-patologiei (până ce nu te călești, nu te poți numi medic, iar eu una m-am călit la greu, având parte de niște profesori extraordinari!) Așadar, de ce dermato-estetică?! Am mai spus-o și o repet: pentru că îmi doream, chiar de când eram copil, să reușesc să pot face ca toate femeile să fie la fel de frumoase ca mama mea!

Ce înseamnă un ten normal, fără probleme? Cum arată el? Ai întâlnit multe persoane cu ten normal sau e doar un miraj şi, de fapt, fiecare ten are probleme mai mici sau mai mari?

Ten normal și fără probleme este tenul care arată bine, în primul rând, pe care-l VEZI că arată bine, care nu prezintă niciun fel de leziuni tegumentare, iritații, eritem, descuamări sau hiperseboree… În mediul poluat în care trăim, da, cam este o raritate, de aceea spun că un control dermatologic periodic este un act necesar oricui vrea să aibă un ten impecabil.

Care sunt afecţiunile cutanate pe care le întâlneşti cel mai des la pacienţii tăi, femei sau bărbaţi? Cu ce probleme dermatologice se confruntă cel mai des românii şi care crezi că ar fi cauza unei afecţiuni mai răspândite?

În domeniul dermato-esteticii, cele mai frecvente cazuri pe care le întâlnesc sunt acneea (și partea proastă este că nu numai acneea juvenilă, ci și acneea fiziologică, acel tip de acnee ce apare și la 30, la 40, dar și la 50 de ani). Sindromul seboreic este des întâlnit (mai ales la bărbați) și îmbătrânirea prematură a pielii, mai ales la femei și, dintre ele, mai ales la marile iubitoare de expunere la soare!

Se spune că femeile din România sunt foarte cochete şi au grijă de pielea lor, în comparaţie cu femeile din alte ţări… Mă gândesc acum la australiencele pe care le văd des în poze, pistruiate, ridate, arse de soare… E doar o impresie sau chiar aşa stau lucrurile?

Într-adevăr, femeile din România sunt printre cele mai cochete, și ăsta este un lucru tare bun, cu care mă mândresc! Știi tu, era bancul ăla, parafrazat… „Mami, ce înseamnă să fii urâtă ? Nu știu, puiule, noi suntem românce!“ 🙂

Spre deosebire de australience, de americance, noi ne expunem mult mai puțin la soare. Tegumentele expuse excesiv la soare de-a lungul anilor sunt cele mai pătate și mai puțin estetice tegumente, din cauza hipo sau hiperpigmentărilor restante. Partea proastă este că aici, nu prea ai ce anume să faci… Dacă fața o mai rezolvi cu un peeling sau cu o dermabraziune, pielea corpului va rămâne permanent pătată, cu șanse minime de a-și reveni, și asta doar prin sistarea totală a expunerilor ulterioare la soare, ceea ce nu este chiar de dorit, pentru că organismul mai trebuie și el să sintetizeze vitamina D! Ceea ce înseamnă că o expunere moderată la soare, folosind creme cu protecție solară, este mult mai de recomandat decât un exces neprotejat.

Așadar, musai să alegi între a avea o piele frumoasă și uniform colorată, pe tot parcursul anului, și o piele ciocolatie două luni, apoi pătată și insestetică în următoarele zece luni (la mine NU intră în discuție solarul, de aceea am spus ciocolatie două luni pe an).

E piaţa plină de creme, serumuri, uleiuri pentru ten. Cum alegem, cum ştim ce e mai bun pentru pielea noastră? La ce trebuie să ne uităm atunci când cumpăram un produs cosmetic?

În general, eu recomand pacientelor să-și achiziționeze produsele dermato-cosmetice din farmacii sau din centrele specializate pentru produse dermato-cosmetice, de la brandurile mari, renumite, care nu lansează pe piață produse neverificate.

O cremă bună înseamnă neapărat o cremă scumpă? Există pe piaţă produse cosmetice cu prețuri între câteva zeci de lei şi câteva sute. În ce tip de produs merită să investim şi când e ok să alegem ceva mai ieftin?

Din păcate, da, cele scumpe sunt cele bune, prelucrarea lor fiind extrem de costisitoare! Și aici dau un exemplu banal, al plantei Aloe Vera… Este plin prin magazine de creme cu  Aloe Vera! Prelucrarea acestei plante este atât de scumpă, încât o cremă care chiar conține Aloe Vera are un preț de care mulți dintre noi nu ne putem apropia.

Sunt foarte la modă acum tratamentele naturiste – cremele pe bază de plante, măştile cu fructe, chiar făcute în casă. Ce ne sfătuieşti în privinţa asta, e bine să ne punem felii de castravete pe frunte sau nu?

Pacienții mei deja știu că eu, personal, NU recomand creme pe bază de plante! Sau că recomand creme în care derivatele din plante au o pondere minoră. Sunt absolut de acord cu alimentația bogată în legume și fructe, deci plante, dar total împotriva plantelor aplicate pe piele! O să-mi spui da, dar „strămoașele” noastre foloseau numai plante, pentru înfrumusețare, și o să-ți răspund da, dar strămoașele noastre nu „beneficiau“ de un asemenea grad de poluare a plantelor ajutătoare! Și să nu-mi spui tu mie că într-o cremă de 3 lei o să găsești mușețelul sau gălbeneaua aduse direct din Himalaya sau din nu știu ce altă zonă expusă minimal poluării! Așadar, cremele bune sunt cremele scumpe și cu cât mai puține derivate din plante! Așa stau lucrurile, din păcate…

Iar în privința măștilor făcute în casă pe bază de plante, NU, NU și iar NU! Este o adevărată știință să alegi CE ANUME să-ți aplici, pe bază de plante, ca să aibă efectul scontat! Majoritatea dermitelor de contact la nivelul tenului se fac tocmai din cauza acestor măști pe bază de plante, aplicate acasă doar pe baza informațiilor culese de pe internet! Pielea este extrem de capricioasă: nu tot ce mi se potrivește mie îți pot recomanda și ție. Individualitatea pielii trebuie respectată cu sfințenie, dacă nu-ți dorești probleme ulterioare! În plus, trebuie ținut cont și de faptul că pielea, odată „alergizată“, are o memorie grozavă, și orice alergen ulterior, pe care în mod normal l-ai tolera, îți poate crea neajunsuri tegumentare majore!

Cât de importantă este alimentaţia când vine vorba de frumuseţea pielii? Contează cu adevărat ce şi cât mâncăm? Faci acnee de la ciocolată şi grăsimi şi scapi de ea dacă nu mai mănânci aşa ceva?

În ceea ce privește alimentația, desigur că una echilibrată, sănătoasă, se răsfrânge și asupra tenului și pielii în general. Dar faptul că mănânci ciocolată (excludem excesul) nu înseamnă că faci acnee! Dar, în general, cu cât mănânci mai sănătos, cu atât vei avea pielea mai sănătoasă și, implicit, mai frumoasă.

Numărul cazurilor de cancer de piele am înţeles că a crescut mult în ultimii ani. Ce putem face să prevenim sau să luăm din pripă această boală cumplită?

Problema creşterii numărului de melanoame maligne în ultimul deceniu este extrem de delicată și ne face pe noi, ca dermatologi, să luăm atitudine prin diverse programe de conștientizare a populației, în legătură cu pericolul expunerii neprotejate la soare și în legătură cu pericolul transformării anumitor nevi în adevărate tragedii, în condițiile nesupravegherii lor avizate! Orice nev care se modifică în timp trebuie sesizat dermatologului! Există nevi care se modifică și nu pun niciun fel de problemă din punct de vedere dermato-patologic și există nevi care pot pune probleme vitale prin modificările survenite, uneori în perioade extrem de scurte de timp! De aceea, orice pacient care prezintă nevi nevocelulari (alunițe, în termeni populari) trebuie să facă un control dermatologic, indiferent dacă se expune sau nu la soare! Numai dermatologul îl poate lămuri în legătură cu modalitatea de abordare a nevilor sau cu privire la controalele periodice și la intervalul efectuării acestora.

Tu ai vreo rutină de frumuseţe „moştenită“ de la mama sau bunica şi în a cărei eficiență crezi şi acum, ca medic dermatolog? Şi dacă da, care este?

Ceea ce știu de mică, de la mama și de la bunica, și ceea ce respect de-o viață este că nu există zi de la Cel de Sus în care să nu mă cremuiesc! 🙂

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus