vineri , 22 septembrie 2023

Emir Kusturica: cum se construiește dragostea

dragostefoto

„Cred în artă ca formă de terapie pentru oamenii care s-au săturat să fie manipulaţi, şi sunt din ce în ce mai mulţi. Paradoxul acestei cărţi este că vorbeşte în acelaşi timp despre memorie şi despre uitare într-o epocă în care fiinţa umană are tendinţa să uite din ce în ce mai repede, ba chiar să ignore trecutul ce nu este pus în mod voit în lumină”, spune Emir Kusturica despre cartea sa de debut, „Unde sunt eu în toată povestea asta?”. Două citate demne de amintit – despre dragoste și uitare.

„Poate că dragostea se construieşte în pauzele mistice dintre cuvinte, dintre vise. Sentimentul se dezvoltă în toate acţiunile pe care le săvârşeşte omul, dar niciodată misterul final nu este desluşit şi nici nu e aflat vreodată răspunsul la întrebarea care este cel mai puternic ingredient într-o relaţie de dragoste?. Pentru că, atunci când misterele pier şi dragostea se evaporă, oamenii se despart, gândindu-se doar la lucruri evidente şi adesea urâte.”

~

„Omul este înclinat spre uitare, iar practica uitării a devenit de-a lungul timpului, o artă fundamentală a speciei umane. Iar dacă uitarea, această mare doamnă, n-ar estompa gândurile aflate sub influenţa pasiunii, dacă nu le-ar cuminţi şi nu le-ar pune în bună rânduială, creierul nostru n-ar fi decât un simplu container. În lipsa uitării, am putea oare să mai deschidem ochii spre ziua de mâine? Ce s-ar întâmpla dacă am fi siliţi să trăim suferinţa că pe o emanaţie neîntreruptă a sufletului nostru, dacă uitarea n-ar acoperi încercările vieţii noastre aşa cum norul ascunde soarele? Supravieţuirea ar fi imposibilă. Tot aşa s-ar petrece şi cu marile bucurii. Dacă uitarea nu le-ar domoli, ele ar ajunge să ne smintească.”

Extrase din volumul „Unde sunt eu în toată povestea asta?”, de Emir Kusturica

Publicat prima oară la Belgrad, în octombrie 2010, sub titlul Moartea e un zvon neverificat, volumul Unde sunt eu în toată povestea asta? reprezintă debutul literar al lui Emir Kusturica. Cartea îndrăgitului regizor deapănă o poveste ce porneşte din vremurile de şcoală, când Iuri Gagarin zbura prima oară în spaţiu, traversează tragedia destrămării Iugoslaviei şi a războiului din Bosnia-Herţegovina şi ajunge până în ziua de azi, la prietenia cu celebrul star hollywoodian Johnny Depp şi la expatrierea în Franţa. Cele mai fascinante sunt divagaţiile, care cuprind, de data aceasta în scris, într-un stil deosebit de plastic şi antrenant, minunatele imagini cu care suntem deja familiarizaţi din filmele sale: poveştile nebuneşti din Balcani, personajele sentimentale, uneori groteşti, însă debordând de viaţă.

Emir Kusturica

 Unde sunt eu în toată povestea asta? nu este o autobiografie atotcuprinzătoare. Autorul nu povesteşte despre turnarea nici unuia dintre filmele sale, cu toate că Underground ar fi meritat un întreg capitol. Emir zăboveşte în schimb, precum Tolstoi, asupra copilăriei, adolescenţei şi tinereţii sale. Asupra gloriei tatălui şi asupra apartamentului cu două camere al mamei, asupra timpului secretelor amoroase. (…) Unde sunt eu în toată povestea asta? este primul lucru pe care Kusturica l-a scris singur, după ce i-a invitat pe cei mai buni autori sârbi şi bosniaci în viaţa – Abdulah Sidran, Gordan Mihić, Dušan Kovačević – să i se alăture la scrierea scenariilor pentru filmele sale. Acest lucru conferă cărţii o latură inedită, neaşteptată, care face din ea una dintre cele mai savuroase lecturi ale momentului pentru iubitorii de cinema şi iubitorii libertăţii de gândire din Serbia.” (Le Point)

„Acest film baroc, unde ironia se dispută cu extravaganţă, e semnat de Emir Kusturica. De fapt, este viaţa sa, pe care o povesteşte într-o autobiografie minunat de balcanică, la fel ca şi titlul său.” (Le Figaro Magazine)

Puteți găsi cartea lui Emir Kusturica și la librăria online Libris.

Mulțumiri lui Jeni Plosceanu pentru sprijinul acordat în realizarea acestui material.

Semnat de

2 comentarii

  1. Corina draga, ma bucur ca am fost pe aceeasi lungime de unda! Stii ca in ultimii ani, majoritatea cartilor bune le-am citit inspirata de tine! Te imbratisez!

  2. Si eu am citit cateva carti grozave recomandate de tine sau chiar primite de la tine. Tu mi l-au „dat” pe Khaled Hosseini, de exemplu. Iti multumesc!
    Imbratisarea ti se intoarce! 🙂

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *