miercuri , 29 noiembrie 2023

Arhivă etichete: literatura

Abonare RSS

Gabriel Garcia Márquez: despre literatură

foto Probabil cel mai fermecător tâmplar al cuvintelor, regele realismului magic, Gabriel Garcia Márquez, într-o frântură de gând ce rămâne peste timp. „În cele din urmă, literatura nu este altceva decât tâmplărie. În amândouă lucrăm cu realitatea, un material la fel de tare ca şi lemnul.” *** Citiți și „Gabriel Garcia Márquez: Oricine poate să scrie, atâta vreme cât este crezut” Citeşte mai departe »

Cine merge la Festivalul Internațional de Literatură de la București

Mâine, 7 decembrie, debutează cea de a IX-a ediție a celui mai important festival internațional, independent, de literatură din România: FILB – Festivalul Internațional de Literatură de la București. Primul eveniment din cadrul ediției din acest an a Festivalului îl reprezintă conferința cu tema „Biografia unui festival internațional, independent, de literatură: FILB”, realizată în parteneriat cu Departamentul de Științe ale ... Citeşte mai departe »

Programul Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti

• Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti: 2-4 decembrie, ora 19.00, Clubul Ţăranului • 17 nume de primă mărime ale literaturii contemporane, oaspeţi din Turcia, Elveţia, Ungaria, Spania, Statele Unite ale Americii şi România • În premieră absolută, FILB 8 aduce la Bucureşti LITERARY DEATH MATCH, un proiect spectaculos din SUA, în cadrul ... Citeşte mai departe »

„Lista lui Alex. Ştefănescu”, un proiect nou sub umbrela colecţiei Strada Ficţiunii, la Editura ALL

Editura Allfa iniţiază un nou proiect în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: Lista lui Alex. Ştefănescu. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori, proveniți de pe toate continentele lumii. „Mi-e dor de vremea când nu eram critic literar și citeam literatură din plăcere, nu din ... Citeşte mai departe »

„Orice sfânt are un trecut, orice păcătos are un viitor”. Despre „Alesul”, de Thomas Mann

Vechi teme mitologice (incestul, gemenii, nașterea excepțională a eroului), biblice (alesul, îngerul vestitor), curtenești (cavalerul luptând pentru salvarea inaccesibilei doamne iubite, ritualuri ale corteziei), se amestecă în această poveste a păcătosului cel bun care pare a fi o bună ilustrare a celebrei butade aparținând lui Oscar Wilde: „Orice sfânt are un trecut, orice păcătos are un viitor”. Un roman despre ... Citeşte mai departe »

Fragmentarium: „Blândețea nopții”, de F.Scott Fitzgerald

Imagine din filmul „Blândețea nopții”, 1962 Există cărți despre care nu poți să scrii, poți doar să le citești iar și iar. Cărți care sunt atât de bine șlefuite, atât de profunde, încât simți că nu ai putea să mai adaugi nimic pe marginea lor. Doar, eventual, mici semne de exclamare care să marcheze și mai apăsat neputința ta de ... Citeşte mai departe »

Special LaRevista.ro: Top 10 citate de Nicolae Iorga

Le-am ales pe cele care mi-au plăcut cel mai mult, însă, cu atâta bogăție de cuvinte lăsată în urmă de Nicolae Iorga, lista e deschisă… „Te leagă de lume ce-i dai, nu ce-ți dă.” „Un om fățarnic are două fețe și nici un obraz.” „Vei fi cu atât mai fericit, cu cât va trăi mai mult copilul ce ai fost.” ... Citeşte mai departe »

Topul cărților pe care oamenii mint că le-au citit

Picasso afirma, la un moment dat, că nu mai simte nevoia să citească Iliada și Odiseea pentru că lumea vorbește atât de mult despre ele, încât deja știe care este subiectul. Aceasta să fie oare soarta capodoperelor clasice? Cărți pe care toată lumea le știe din auzite și de care, tocmai datorită marii lor popularități, nimeni nu mai e atras? ... Citeşte mai departe »

„Cine l-a ucis pe Santiago Nasar?”. Cronica unei morți anunțate, de Gabriel García Márquez

Publicat în 1981, cu un an înainte ca Gabriel García Márquez să primească Premiul Nobel pentru Literatură („pentru romanele și povestirile sale, în care fantasticul și realismul sunt combinate într-o bogată lume a imaginației, reflectând viața și conflictele unui continent”, fiind motivația juriului), romanul Cronica unei morți anunțate este pe cât de scurt (în funcție de formatul edițiilor publicate în ... Citeşte mai departe »

Julio Cortázar: „Pentru mine, literatura este o formă de joacă”

În 1982, la scurtă vreme după ce soția sa, Carol Dunlop, se stinsese din viață, Julio Cortázar a stat de vorbă cu Jason Weiss pentru un interviu ce avea să fie publicat în The Paris Review. Cu sinceritate fascinantă, scriitorul argentinian a discutat îndelung despre pasiunea cu care își inventa poveștile, despre ritualurile sale atunci când scria, despre sentimentalismul său, ... Citeşte mai departe »