sâmbătă , 7 decembrie 2019

Arhivă etichete: The Paris Review

Abonare RSS

Haruki Murakami: „Sunt exact ca oamenii care-mi citesc cărțile”

Foto: entretenimiento.es.msn.com Haruki Murakami își prețuiește foarte mult solitudinea, iar dorința sa de anonimat nu s-a schimbat nici astăzi, când este unul dintre cei mai populari scriitori ai lumii. Acordă rar interviuri, și oricum, presa succintă a anilor 2000 nu mai este deschisă la conversații lungi, care îți rămân în minte vreme îndelungată. Astfel, pentru cei care-l iubesc pe romancierul ... Citeşte mai departe »

Mario Vargas Llosa: „Scriu pentru că sunt nefericit. Dacă n-aș scrie, probabil că mi-aș zbura creierii”

Într-un interviu acordat publicației The Paris Review, Mario Vargas Llosa vorbește despre literatură ca despre o mare și totală iubire: mai mult decât un modus vivendi, ea a fost, din câte înțelegem, singura constantă în viața sa, nu doar salvându-l de tentația morții, ci oferindu-i mai mult decât și-ar fi închipuit atunci când a scris primul cuvânt pe hârtie. În ... Citeşte mai departe »

Julio Cortázar: „Pentru mine, literatura este o formă de joacă”

În 1982, la scurtă vreme după ce soția sa, Carol Dunlop, se stinsese din viață, Julio Cortázar a stat de vorbă cu Jason Weiss pentru un interviu ce avea să fie publicat în The Paris Review. Cu sinceritate fascinantă, scriitorul argentinian a discutat îndelung despre pasiunea cu care își inventa poveștile, despre ritualurile sale atunci când scria, despre sentimentalismul său, ... Citeşte mai departe »

Gabriel García Márquez: „Oricine poate scrie orice, atâta vreme cât este crezut”

Foto: dallasmorningviewsblog.dallasnews.com Una dintre edițiile din 1981 ale publicației The Paris Review a găzduit un adevărat eveniment editorial: un interviu amplu și profund cu Gabriel García Márquez. Conversația lui Peter H. Stone cu marele scriitor rămâne un document prețios pentru toți cei care-l iubesc pe inventatorul lui Florentino Ariza și al clanului Buendía. Pentru toți ceilalți, dialogul celor doi poate ... Citeşte mai departe »

Ernest Hemingway: „Odată ce scrisul a devenit viciul tău major, numai moartea îi poate pune capăt”

Să fii jurnalist, în anii ’50, la The Paris Review, însemna să fii un tip tare norocos. Cei care au avut acest destin s-au bucurat de șansa de a-i intervieva pe unii dintre cei mai valoroși artiști ai epocii, oameni care au lăsat amprente de neșters în cultura universală. George Plimpton – jurnalist, scriitor, actor și unul dintre fondatorii prestigioasei ... Citeşte mai departe »

Navighează pana sus