Natura trage un nou semnal de alarmă umanității, responsabilă de schimbările climatice care îi distrug echilibrul: un urs polar a murit de curând în Svalbard, Oceanul Arctic, pentru că nu a reușit să găsească hrană, lipsa gheții și a focilor fiindu-i fatală.
Doar pielea și oasele au mai rămas dintr-un mascul de urs polar, care s-a stins din viață, după ce călătorise câteva sute de kilometri în căutarea hranei, informează Daily Mail. Carcasa animalului a rămas întinsă pe pământ, în Svalbard, fiind descoperită recent de o echipă de cercetători. Aceștia spun că nivelul scăzut al gheții, datorat schimbărilor climatice, nu i-a permis ursului să vâneze foci și l-a determinat să-și părăsească locul unde trăia, pentru a supraviețui. Nu a reușit, căci întreaga regiune este afectată de transformări ce au adus specia urșilor polari în declin. Schimbările climatice sunt, „în mod absolut, categoric și fără îndoială”, motivele pentru care urșii mor în număr mare, spune un expert în viața sălbatică.
Doctorul Ian Stirling, care lucrează cu organizația Polar Bears International, studiază urșii din zonă de 40 de ani. El a explicat, pentru publicația The Guardian, că felul în care animalul a fost descoperit, întins pe burtă, cu vizibile semne de epuizare, sugerează că acesta a murit de foame, prăbușindu-se pe pământ când nu a mai rezistat slăbiciunii fizice. Niciun strop de grăsime nu a mai fost găsit în trupul animalului, semn că-și consumase toate resursele, carcasa lui fiind formată, literalmente, din piele și oase.
În aprilie, ursul „părea sănătos”
În luna aprilie, cercetătorii Institutului Polar Norvegian au capturat și au examinat ursul în sudul arhipelagului Svalbard, situat în Oceanul Arctic, la nord de Norvegia. La vremea respectivă, animalul „părea sănătos”, spun specialiștii. Carcasa lui a fost găsită, în luna iulie, în partea nordică a arhipelagului, semn că ursul călătorise pe o distanță considerabilă ca să găsească ceva de mâncare.
Studiile publicate recent au demonstrat că succesul procesului de reproducere la urșii polari este direct afectat de faptul că apa oceanului îngheață mai greu, iar animalele trebuie să petreacă un timp mai îndelungat pe uscat. Creșterea temperaturii a fost atribuită schimbărilor climatice din ultimii ani. În ritmul acesta, estimează specialiștii, doar 20.000 dintre cei 25.000 de urși polari din zonă vor rămâne în viață, iar opt dintre cele 19 specii cunoscute sunt deja într-un declin îngrijorător.
Foto: Daily Mail
Semnat de Corina Stoica