joi , 23 ianuarie 2020

EXCLUSIV. Brigitte Bardot: „Sunt tratată ca o legendă, dar asta nu mă împiedică să dorm noaptea”

Brigitte Bardot

La interviuri răspunde doar în scris. Și răspunde cu promptitudine – am primit foile sale, scrise de mână, în doar câteva zile. Da, ați citit bine, BRIGITTE BARDOT, diva liberă și flamboaiantă a cinematografiei franceze, emblema unei epoci pe care a schimbat-o prin curajul și exuberanța ei, a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate pentru LaRevista.ro.

Care sunt marile dvs. bucurii, astăzi?

Să lucrez pentru fundația mea, înconjurată de toate animalele mele, în mijlocul unei naturi protejate și sălbatice.

Câte animale aveți acum în spațiile dvs. cele mai dragi din Saint Tropez, La Madrague și La Garrigue?

Am 50 de animale, toate rasele amestecate, de la cal la rațe, până la câini, pisici, porci, capre și oi, ponei, un măgar, găini, gâște, etc.

Care e cea mai importantă misiune pe care ați dus-o la capăt prin fundația dvs.?

Toate micile bătălii pe care le purtăm zi de zi sunt victorii asupra necazurilor prin care trec animalele. Cea mai mare victorie este interzicerea pe teritoriul european a importurilor de produse din focă și alte pinipede. Mi-a luat 30 de ani să obțin asta!

Bebe sealB.B., alături de un pui de focă, în anii ’80

Cum ați descrie colaborarea dvs. cu autoritățile române în ce privește ajutarea animalelor cu probleme?

Guvernul român ne-a dezamăgit și se comportă cu cruzime față de animale, în ciuda tuturor eforturilor pe care le-am făcut pentru sterilizarea și castrarea a sute de câini vagabonzi, care au fost masacrați după plecarea noastră.

Cum vedeți acum cariera dvs. din anii ’50 și ’60?

Am reușit o carieră excepțională în cinema, am avut noroc, dar am muncit mult. Această celebritate mă ajută mult acum în acțiunile mele pentru apărarea animalelor.

Și ce simțiți vizavi de felul în care sunteți azi descrisă, drept o legendă?

Sunt surprinsă și încântată de faptul că azi sunt tratată ca o legendă, dar asta nu mă împiedică să dorm noaptea.

Care este cel mai flatant lucru pe care vi l-a spus cineva vreodată?

Când mi se spune „zâna animalelor”…

Sunteți cu mult diferită în realitate, față de percepția publicului asupra dvs.?

E adevărat, sunt diferită, dar în același timp, sunt aceeași.

Cum priviți feminismul anului 2016?

Feminismul mă enervează. Am o preferință pentru masculinism.

Care credeți că este cheia unei căsnicii fericite?

Divorțul!

Cât de importantă a fost și este dragostea pentru dvs.?

Dragostea este motorul vieții mele.

Ce regretați cel mai mult în ce privește viața dvs. sentimentală?

Nu regret nimic.

Ați declarat într-un interviu că, dacă nu v-ați fi retras din actorie, în 1973, ce s-a întâmplat cu Marilyn Monroe și cu Romy Schneider vi s-ar fi întâmplat și dvs. De ce? Ce vă făcea nefericită în timpul acelor ani?

Cinema-ul este crud, n-am vrut să mă părăsească, așa că l-am părăsit eu, când eram tânără și frumoasă!

Credeți că adevărata dvs. menire se leagă, până la urmă, de ajutarea animalelor sau de viața de scenă? Ați mai deveni model, actriță și cântăreață, dacă ați putea s-o luați azi de la capăt?

Scopul inconștient al vieții mele era dragostea pentru animale. M-am născut să fac ceea ce fac de 43 de ani, să le protejez, să mă lupt pentru ele. Dacă ar trebui să-mi iau viața de la capăt, aș reface exact același parcurs.

Ce credeți că o face pe o femeie să fie frumoasă?

O femeie este reflecția a ceea ce un bărbat face din ea.

Și ce-l face pe un bărbat să fie atrăgător?

Inteligența lui, eleganța și, în mod sigur, nu bărbile și mustățile dezgustătoare care sunt la modă.

Care e scena de film la care plângeți întotdeauna?

Îmi păstrez lacrimile ca să plâng soarta atroce a animalelor torturate în abatoare și în laboratoare și cam peste tot.

Ce vă enervează cel mai mult la oameni?

Numărul lor, sunt mereu lipiți unii de ceilalți. Prea numeroși, peste tot.

Ce vă reproșați cel mai des?

Că mă enervez pentru porcării.

Care credeți că este esența fericirii?

Oh la la!

Ce vă doriți cel mai mult?

Fericirea animalelor. Să aibă dreptul să trăiască libere, să nu mai fie considerate niște obiecte rentabile și, mai ales, să nu le mai mâncăm!!!

Brigitte Bardot - Exclusiv LaRevista.ro

Mulțumiri din inimă lui Bruno Jacquelin și Mariei Ioan / The Storyletters pentru sprijinul acordat în realizarea acestui material.

Dacă v-a plăcut acest interviu, abonați-vă LaRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!

Citiți mai jos și varianta originală a interviului, în limba franceză! Versiunea în engleză o găsiți AICI.

BB1

Brigitte Bardot, care în ultimii 43 de ani s-a dedicat totalmente cauzei animalelor cu probleme, locuiește din 1958 în casa ei din Saint Tropez, La Madrague, într-un spațiu liniștit și izolat, „cu marea aproape intrându-i în sufragerie”. Nu folosește un calculator sau un telefon mobil și primește foarte rar vizitatori. Invitațiile la televiziune le-a refuzat în ultimii doi ani, iar în timpul celor mai recente apariții TV a cerut să fie filmată doar din profil. E unica ei cochetărie feminină, căci altfel, Bardot nu s-a agățat cu dinții de imaginea ei. A înaintat în timp cu înțelepciune și grație, refuzând artificiile estetice care presupun anestezie. Fiindcă se teme de intervenții chirurgicale nu s-a operat nici de artrită, care o împiedică azi să mai meargă ca înainte. Folosește un baston, iar uneori, un scaun cu rotile. „Nu mai pot merge normal, nu mai pot înota. Picioarele nu mă mai ascultă, dar mintea mi-e într-o formă mai bună ca oricând”, spune Bardot, azi în vârstă de aproape 82 de ani. O prezență care continuă să inspire, mult după ce s-a retras din carieră, sau poate mai ales după aceea, prin dedicarea impresionantă cu care conduce și acum fundația ce-i poartă numele.

„De fapt, le datorez totul americanilor”

Brigitte Bardot, născută Brigitte Anne-Marie Bardot, pe 28 septembrie 1934, a venit pe lume într-o familie înstărită din Paris și a studiat baletul în adolescență. La doar 15 ani a apărut pe coperta revistei Elle, iar la 17 ani, în 1952, a debutat în cinema, în filmul „Le Trou Normand”, de Jean Boyer. A jucat apoi în 17 filme până să cunoască faima.

BB Roger VadimB.B. și primul ei soț, regizorul Roger Vadim

La 18 ani, s-a căsătorit cu regizorul Roger Vadim, care, dorindu-și să o pună mai bine în valoare, a reinventat-o, lăsându-i totală libertate de expresie în producția „Et Dieu… créa la femme”, în 1956. „A fost primul film în care am putut fi eu însămi – să mă îmbrac, să-mi coafez părul, să mă machiez și să mă port exact așa cum voiam”, a povestit Bardot. Pelicula a fost un succes, mai ales în Statele Unite – „de fapt, datorez totul americanilor”, avea să spună vedeta mai târziu. Blonda lipsită de inhibiții, ingenuă și provocatoare totodată, a devenit imediat un star și, mai apoi, un simbol al emancipării feminine și al eliberării sexuale într-o epocă încă puritană. Artiștii de la Beatles au adulat-o, mai ales John Lennon, Andy Warhol a considerat-o „prima femeie modernă”, iar Simone de Beauvoir a numit-o, în eseul său „Brigitte Bardot și sindromul Lolita”, „o locomotivă în istoria femeilor”.

BB2Un gest îndrăzneț: B.B. purtând bikini pe plaja din Cannes, în 1953, în perioada festivalului de film. „N-am fost niciodată scandaloasă. Am fost, pur și simplu, așa cum am avut chef să fiu. Naturală, adevărată și sinceră”

Numele ei, cunoscut în egală măsură și sub forma inițialelor sale, B.B., rămâne strâns legat de cel al lui Roger Vadim, al lui Jean-Luc Godard, care a distribuit-o în „Le Mépris”, al lui Serge Gainsbourg, care a iubit-o și i-a scris mai multe cântece, sau al lui Jacques Charrier. Charrier, de care s-a îndrăgostit când filmau împreună pentru „Babette s’en va-t-en guerre”, este și tatăl singurului ei copil, Nicolas. În 1966, s-a căsătorit – pentru a treia oară – cu excentricul om de afaceri german Gunther Sachs. Căsnicia lor a durat trei ani.

BB Gunther SachsB.B. și Gunther Sachs, după luna de miere pe care au petrecut-o în Tahiti, în 1966

Brigitte Bardot a înregistrat în jur de 60 de melodii și a jucat în aproape 50 de filme, dintre care „La Vérité”, de François Cluzot, spune că „este cel mai bun”. Deși America s-a îndrăgostit de ea, nu a făcut nici un film la Hollywood, însă a jucat în Europa alături de staruri precum Kirk Douglas, Sean Connery, Jean Gabin, Alain Delon, Claudia Cardinale, Jean Marais, Jeanne Moreau sau Jane Birkin. În 1973, după ce a încheiat filmările pentru „Don Juan 73”, în regia fostului ei soț Roger Vadim, Bardot și-a anunțat retragerea definitivă din cinema. „Eram la masă, după filmări, când le-am spus că mă retrag, și au crezut că băusem puțin mai mult. Nu m-au luat în serios”, a povestit actrița, care avea pe atunci 38 de ani.

B.B., „zâna animalelor”

Puțin mai devreme de acest episod, pe când lucra la „L’histoire très bonne et très joyeuse de Colinot Trousse-Chemise”, a întâlnit în apropierea locației de filmare o doamnă care plimba în lesă o capră. „M-am dus imediat să văd capra și să o mângâi și, intrând în vorbă cu doamna, mi-a spus că o s-o taie și o s-o mănânce pentru o sărbătoare pe care o aveau în familie. Am fost șocată! Cum să mănânci un animal așa frumos și dulce? Am cumpărat capra de la acea doamnă și am luat-o cu mine în rulota de filmare. Seara, am dus-o la hotel, unde a dormit cu mine în cameră. Nimeni nu a îndrăznit să-mi spună nimic”, a povestit Brigitte Bardot, într-un interviu mai vechi pentru Vogue. Capra aceea avea să fie doar primul dintre miile de animale norocoase salvate de vedeta franceză.

BB Caprita

Imediat după retragerea de pe scenă, Bardot s-a dedicat în întregime protecției animalelor. A devenit vegetariană și luat poziție fermă împotriva utilizării de blănuri naturale, s-a luptat pentru cai, pentru foci și alte pinipede, pentru pisici și câini fără stăpân, pentru orice animal aflat la necaz, în lumea întreagă. În 1998 și în 2001, a vizitat România și a donat, prin fundația ei, aproximativ 150.000 de euro, dedicați sterilizării câinilor vagabonzi. Fără rezultat.

Fundația „Brigitte Bardot” a fost înființată oficial în 1986, deși actrița era deja de ani buni implicată în lupta pentru protecția animalelor. De-a lungul timpului, a adunat fonduri pentru cauza ei fie din donații, fie vânzându-și la licitație numeroase obiecte personale – haine, bijuterii și alte obiecte de valoare. Totodată, a donat fundației casa ei din Saint Tropez, La Madrague, în grădina căreia se odihnesc toate animalele de care a avut grijă de când locuiește acolo. De altfel, în acel loc își dorește să fie și ea înmormântată și a făcut deja aranjamente în acest sens cu autoritățile din Saint Tropez.

BB La MadragueBardot, în casa ei din Saint Tropez, La Madrague

Nu departe de La Madrague, în zona Le Capon, Bardot deține o altă proprietate, o fermă pe care a botezat-o La Garrigue și unde îngrijește o mulțime de necuvântătoare. Azi, Brigitte Bardot trăiește o viață simplă. Poartă mereu același tip de ținută – jeanși negri și bluză neagră – și merge cât poate de des la ferma La Garrigue. Își petrece majoritatea timpului alături de animalele sale și se ocupă de la distanță de fundație, care are sediul la Paris. Este căsătorită, din 1992, cu Bernard d’Ormale, fostul consilier al Frontului Național, principalul partid de dreapta din Franța. „E un bărbat care mă iubește pentru ce sunt, nu pentru imaginea mea. Și e un om foarte răbdător, pentru că nu e ușor să trăiești cu cineva care își petrece aproape timpul îngrijind animale!”, a declarat vedeta.

BB La GarrigueBrigitte Bardot, la ferma ei din Saint Tropez, La Garrigue, unde a ridicat o capelă mică, de inspirație mexicană, dedicată Sfintei Fecioare

***

SUSȚINE LAREVISTA.RO, PRINTR-O DONAȚIE

Quelles sont vos plus grandes joies aujourd’hui?

Travailler pour ma fondation, entourée de tous mes animaux au milieu d’une nature préservée et sauvage.

Combien d’animaux accueillez-vous dans votre intimité, au Saint Tropez, à La Madrague et à La Garrigue?

J’ai une cinquantaine d’animaux, toutes races confondues, du cheval au canards, en passant par les chiens, les chats, les cochons, les chèvres et moutons, poney, âne, poules, oies, etc…

Laquelle est la plus signifiante mission que vous avez accomplie par le biais de votre fondation?

Toutes les petites batailles que nous remportons quotidiennement sont autant des victoires sur la détresse animale. La plus grande victoire c’est l’interdiction des importations des produits de phoques et de tous les pinnipèdes sur le territoire européen. J’ai mis 30 ans à l’obtenir!

Comment décririez-vous votre collaboration avec les autorités roumaines en ce qui concerne l’aide des animaux?

Le gouvernement roumain nous a déçus et se comporte cruellement vis à vis des animaux, malgré tous les efforts que nous avons faits pur la stérilisation et la castration des centaines de chiens errants qui ont été massacrés après notre départ.

Comment apercevez-vous votre carrière au cours des années ’50-’60?

J’ai réussi une carrière exceptionelle dans le cinéma, j’ai eu de la chance, mais j’ai beaucoup travaillé. Cette célébrité m’aide beaucoup maintenant pour la défense des animaux.

Qu’est ce-que vous en pensez de la façon dont vous êtes décrite aujourd’hui, comme une légende?

Je suis étonnée et ravie d’être traitée come une légende aujourd’hui, mais ça ne m’empêche pas de dormir.

Quelle est la chose la plus flatteuse qu’on vous l’a jamais dite?

Quand on m’apelle „la fée des animaux”…

Êtes-vous bien différente dans la réalité que ce qu’on peut s’imaginer d’après votre image publique?

C’est vrai, je suis différente, mais aussi la même.

Que pensez-vous du féminisme des nos jours?

Le féminisme me casse les pieds. J’ai une préférence pour le masculinisme.

Quelle est la clé d’un mariage épanoui, à votre avis?

Le divorce!

Quelle importance l’amour a eu pour vous, au cours de vos expériences et de votre vie?

L’amour est le moteur de ma vie.

Qu’est-ce que vous regrettez le plus en ce qui concerne votre vie sentimentale?

Je ne regrette rien.

Vous avez évoqué, lors d’un entretien, que si vous vous n’étiez pas retirée de la scène en 1973, ce qui est arrivé pour Marilyn Monroe et Romy Schneider serait arrivé a vous. Pourquoi? Qu’est-ce qu’il vous chagrinait autant pendant ces années-là?

Le cinéma est cruel, je n’ai pas voulu qu’il me quitte, alors je l’ai quitté jeune et belle!

Croyez-vous que votre mission réelle dans la vie était, finalement, d’aider et de protéger les animaux, ou plutôt de jouer sur la scène? Si vous pouviez recommencer aujourd’hui, repreniez vous votre destin en devenant modèle, actrice et chanteuse?

Le but inconscient de ma vie était l’amour des animaux. Je suis née pur faire ce que je fais depuis 43 ans, les protéger, me battre pour eux. Si je devais recommencer ma vie, je referais exactement le même parcours.

Que pensez-vous que rend une femme belle?

Une femme est le reflet de ce qu’un homme fait d’elle.

Et qu’est ce qu’il fait un homme charmant?

Son intelligence, son élégance et certainement pas les barbes at les moustaches dégueulasses qui sont à la mode.

Quelle est la scène ou la séquence d’un film qui vous fait toujours pleurer d’émotion?

Je garde mes larmes pour pleurer sur le sort atroce des animaux torturés dans les abattoirs et dans les laboratoires et un peu partout pour tout.

Qu’est ce qu’il vous agace le plus chez les gens?

Leur nombre, ils sont toujours collés les uns aux autres. Trop nombreux partout.

Quelle est la chose pour laquelle vous vous faites souvent des reproches?

Quand je m’énerve pour des conneries.

C’est quoi la quintessence du bonheur, à votre égard?

Oh la la!

À quoi aspiriez-vous le plus intimement?

Au bonheur des animaux. Qu’ils aient le droit de vivre libres, qu’ils ne soient plus considerés comme des objets de rentabilité et surtout qu’on ne le mange plus!!!

***

Bruno Jacquelin et Maria Ioan, je vous remercie infiniment pour votre soutien!

Fotografii: vogue.frsainttropeztourisme.com, cloudpix.co, Pinterest, Tumblr

Semnat de

5 comentarii

  1. Felicitări pentru interviu/articol. L-am citit cu drag si mare interes fiind o admiratoare a doamnei Bardot si iubitoare de animale. Succes pe mai departe !

  2. LAKATOS KATINKA ESZTER EMMA

    Je t’aime, Brigitte Bardot!! Thank you for everything you do for animals! God bless you and all the people like!!

  3. O MARE ACTRITA. O NOBILA SI FRUMOASA DOAMNA.SI CHIAR ZANA ANIMALELOR ,DESPRE CARE EU SPUN CA SUNT INGERII DE LANGA NOI…

  4. este idolul meu,impreuna cu marilyn monroe si sophia loren,cele mai cele…

  5. Va multumesc pentru comentarii, ma bucur ca interviul si-a gasit cititorii!

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus