joi , 7 decembrie 2023

EXCLUSIV. Ethan Hawke: „Încerc să nu mă gândesc la cum mă văd ceilalţi”

Ethan Hawke

Cu două săptămâni înainte de a reveni în România, Ethan Hawke – actorul care a făcut nemuritoare filme precum Gattaca, Training Day sau Before Sunrise și Before Sunset – ne-a acordat un interviu exclusiv. Starul vorbește, cu profunzimea oamenilor care și-au descoperit propriile adevăruri în viață, despre actorie și despre oamenii și lucrurile pe care le prețuiește.

Care este lucrul cel mai surprinzător pe care l-ai învăţat ca actor?

Am învăţat să ascult. Este extrem de important să înţelegi ce-ţi spun oamenii, şi nu să te raportezi la propriile tale idei preconcepute atunci când le răspunzi.

Ce-ţi displace la lumea de azi? Ce-ai schimba, dac-ai putea?

Trebuie să păstrăm mereu un echilibru între a fi, pur şi simplu, recunoscători că suntem în viață și a încerca să fim agenţi ai schimbării, a ne lupta cu faptul că lumea este, fără speranţă, nedreaptă. De exemplu, unii oameni nu se simt confortabil în preajma oamenilor săraci sau needucaţi sau chiar a celor cu dizabilităţi fizice. Iar disconfortul îi face deseori să aibă reacţii dure.

Am avut odată un căţeluş, un animal foarte drăguţ, căruia îi plăceau toţi oamenii şi toţi câinii pe care-i întâlnea. Într-o zi, a văzut un câine fără un picior şi a început să mârâie la el. Era ceva ciudat la acel câine, ceva care l-a speriat. Cred că şi oamenii sunt la fel. Trebuie să ne recunoaştem acest sentiment şi să-l controlăm. Pe 26 iunie vin la Bucureşti pentru a vorbi despre importanţa educaţiei timpurii a copiilor foarte săraci şi pentru a lansa cel mai recent film al meu, Before Midnight. Ştiu de la mama, care a cofondat Asociaţia OvidiuRo, împreună cu Maria Gheorghiu, că pentru copiii foarte săraci educaţia timpurie, grădiniţa este mult mai importantă decât pentru ceilalţi copii. Putem vorbi mai multe despre asta la premiera filmului, când avem în program o sesiune de discuţii cu publicul, la Palatul Copiilor.

Dacă ai putea alege doar unul dintre personajele interpretate de tine, pentru a-l așeza într-o capsulă a timpului, care ar fi acela?

Cu siguranţă n-ar fi unul dintre personajele interpretate de mine. L-aş pune în capsula timpului pe Huckleberry Finn (al lui Mark Twain), pentru că îl iubesc şi aş vrea să trăiască pentru totdeauna. Huck Finn are în el o combinaţie superbă între onestitate, generozitate și bunăvoință.

Crezi că există ceva greşit în modul în care oamenii te percep, în general, ca actor şi ca om, în afara scenei?

Încerc să nu mă gândesc la cum mă „văd” ceilalţi, ci să fiu înţeles de cei apropiaţi, de soţia mea, de copiii mei, de prieteni şi de părinţi – oricât ne-am preface, întotdeauna ne va păsa de părerile părinţilor noştri. Să-mi pese, însă, de ce cred oamenii pe care nu-i cunosc şi care nu mă cunosc, cred că ar fi o mare greşeală. Desigur că nimănui nu-i plac „criticile presei”, dar odată cu celebritatea, vine şi acest inconvenient pe care nu trebuie să-l laşi să te afecteze. Și să-ți amintești că pentru orice critică injustă, o altă celebritate primeşte laude pe care, probabil, nu le merită.

Ce preţuieşti tu cel mai mult în viaţă?

Prietenia. Există o replică în Before Sunrise care zice: Dacă există vreun Dumnezeu, el trebuie să fie între noi toţi – în spațiul care există între fiecare dintre noi. Întodeauna mi-a plăcut această replică şi am adoptat-o ca pe un adevăr.

Tu ai scris-o?

Doamne, nici nu-mi mai amintesc cine-a scris-o!

CITIȚI ȘI INTERVIUL ORIGINAL, ÎN LIMBA ENGLEZĂ

SUSȚINEȚI LAREVISTA.RO, PRINTR-O DONAȚIE

Premiera filmului Before Midnight, în prezența lui Ethan Hawke

Ethan Hawke vine în România pentru a susţine educaţia timpurie a copiilor săraci şi a lansa cel mai recent film în care joacă, Before Midnight. Pelicula face parte dintr-o trilogie foarte apreciată, regizată de Richard Linklater, care va fi şi el prezent la Palatul Copiilor, pe 26 iunie. Cei doi vor sta de vorbă cu publicul în cadrul evenimentului de strângere de fonduri Before It’s Too Late, un joc de cuvinte ce face legătura între cele trei filme şi destinul copiilor săraci pe care OvidiuRo – asociație condusă de mama lui Ethan, Leslie Hawke, și Maria Gheorghiu – îi ajută să meargă la grădiniţă.  Un bilet la film, oportunitatea de a participa la sesiunea de discuţii şi la petrecere costă 35 de euro (150 de lei) şi poate fi cumpărat de AICI. Există şi bilete de 300 de euro, care includ şi prezenţa la un Cocktail VIP. Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul Asociaţiei OvidiuRo sau pe Facebook.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *