vineri , 18 iunie 2021

Expoziție de grafică dedicată lui Iurie Darie, de ziua actorului

Expozitie Iurie Darie

Galeria de artă Elite Prof Art organizează o expoziție de grafică dedicată regretatului actor Iurie Darie, care s-a stins din viață în noiembrie 2012 și care ar fi împlinit, pe data de 14 martie, vârsta de 87 de ani.

În câteva rânduri dedicate presei, cu ocazia zilei de naștere a lui Darie, văduva actorului, actrița Anca Pandrea, își amintește frânturi din viața acestuia, lucruri pe care i le-a povestit chiar el, în cei peste 25 de ani cât au trăit alături.

Anca Pandrea:

Iurie Darie Maximciuc – Iura, așa cum este alintat, s-a născut pe 14 martie 1929, în sătucul Vadul Rascu de pe malul Nistrului, unde, copil fiind, cu sora lui Raisa, „pășteau animalele – el, caii, ea, vacile”, ne vorbește cu drag și emoție Iura.

Desena cu cărbune oriunde găsea un locșor în casă, afară, pe toți pereții. N-a fost certat niciodată de măicuța lui, Daria.

S-au mutat la Chișinău, împreună cu mama și sora. Tatăl al doilea, Darie, murise în razboi. Când frontul rusesc se apropia, intelectualii din Basarabia au primit o repartiție a locului din România unde aveau să locuiască. Când Iura avea 14 ani, familia a plecat în refugiu, cu ce au apucat să ia cu ei, călătorind o lună și jumatate cu un “bou vagon”. “În stații, veneau doamne în rochii lungi, frumoase și le dadeau ceai cald”, își amintește Iura. Așa au ajuns în Cebza, lângă Timișoara.

Unul din lucrurile pe care le-au putut lua din Basarabia, era un covor lucrat și vopsit de bunica lui, cu vopsele naturale. „Bunica era tot timpul cu mâinile pline de vopsea”, povestește Iura. Mai târziu, Iura l-a donat Muzeului Țăranului, ca și mine, care am donat o carpetă imensă, lucrată tot manual.

S-au mutat la Timișoara, el terminând Liceul Loga, unde l-a avut coleg pe Sergiu Nicolaescu.

A trimis desene la București revistelor pentru copii „Pițigoiul” și “Mihaela”, conduse de Nell Cobar, pe care le semna “IU – DA”. Ajuns la București, singurel, ca să dea examen la Arte Plastice și Teatru, l-a cunoscut pe Nell Cobar, care i-a spus “…credeam că ești mai în vârstă…”. A dat examen la Arte Plastice, unde “i-a desenat crochiul unei concurente, ea a intrat, el, nu” se amuză Iura.

Dumnezeu a vrut să intre la teatru. Juca teatru, filma și în țară și în afară, prezenta emisiuni TV, printre care și primul concurs „Cerbul de Aur”, de exemplu.

Iubirea lui pentru copii era nesfârșită, avea o emisiune permanentă la TV, în fiecare duminică dimineață, „Să învățăm să desenăm cu Iurie Darie”. Desena cu ambele mâini, cântand și povestind în direct.

LA MULTI ANI!

Te iubesc, sufletul și viața mea.

Anca Pandrea

Vernisajul va avea loc pe14 martie, de la ora 18.00, la galeria de artă Elite Prof Art, situată în Cotroceni, pe Str. Dr. Ioan Nanu Muscel, la numărul 13. 

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus