duminică , 1 octombrie 2023

Festivalul culorii în India. Lathmar Holi, sărbătoarea de început de primăvară

India Lathmar Holi Festival

În fiecare an, pe 22 martie, mii de indieni participă la una dintre cele mai frumoase sărbători ale țării lor. Festivalul Lathmar Holi, tradiție transmisă din generație în generație, celebrează începutul primăverii, cu toate nuanțele sale, printr-un eveniment scăldat în culori vii şi mii de petale de flori împărţite între participanţi.

Centrele Festivalului Lathmar Holi sunt satele Nandgaon şi Barsana, unde mii de oameni se adună, în fiecare an, ca să mențină vie tradiția moștenită de la strămoși. Ea se trage din obiceiurile populare ale indienilor. Legenda spune că lordul Krishna a venit în vizită la prietena sa Radha, în satul unde aceasta locuia, și a încercat să o provoace printr-un joc bazat pe aruncarea de prafuri şi petale de flori. În replică, Radha a decis să îl alerge pe Krishna cu beţe de bambus. Astăzi, pentru a reînvia acea întâmplare, bărbații se îmbracă în fuste tradiționale și joacă rolul prietenilor lui Krishna, cunoscuți sub numele de gops. De partea cealaltă, femeile intră în rolul de gopis, prietenele lui Radha. Dacă bărbații încearcă să provoace femeile, aruncând spre ele cu prafuri colorate și cântându-le melodii de dragoste, femeile mimează un atac cu bețe de bambus asupra lor.

Cu aproximativ o lună înainte de festival, bărbații încep deja pregătirile pentru sărbătoare. Ei prepară o licoare specială, pe care o consumă în pauzele festivalului, aceasta fiind bazată pe cannabis, care se numeşte thandai. Femeile din ambele sate în care are loc festivalul se pregătesc şi ele tot cu o lună în avans, hrănindu-se cu alimente bogate, pentru ca la confruntările din timpul festivalului să pară viguroase şi sănătoase.

Sărbătoarea, care reprezintă un punct de atracție și pentru turiști, s-a ținut și anul acesta, având aceeași exuberanță ca întotdeauna.

Lathmar Holi

Foto: Daily Mail

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *