vineri , 8 decembrie 2023

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”, la TVR

foto: arhiva personală a doamnei Mariana Nicolesco

TVR3 transmite o serie de emisiuni dedicate evenimentelor „Darclée” din acest an, sâmbătă 21 octombrie, începând de la orele 17. Reluare, la orele 24. Emisiunile sunt programate şi pe TVR Internaţional în zilele de 21, 28 octombrie şi 4 noiembrie. Aşezat sub Înaltul Patronaj UNESCO, Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”, la care s-au înscris nu mai puţin de 200 de concurenţi din lumea întreagă, a fost evenimentul liric al anului. Ca în fiecare an, juriul a fost prezidat de soprana Mariana Nicolesco, artista oferind totodată și binecunoscutele sale Cursuri de Măiestrie Artistică (Master Classes).

Publicul a aplaudat cu un entuziasm aceste manifestări, începând cu Recitalul inaugural susţinut de laureaţii ediţiei anterioare a competiţiei, soprana Silvia Micu şi tenorul Ioan Hotea, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici, ca şi conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen, aducând omagiu inegalabilului bariton Nicolae Herlea, ani de-a rândul membru al Juriului Concursului „Darclée”, care ar fi împlinit în această vară 90 de ani, precum şi legendarei figuri a Haricleei Darclée, ariile din opere cântate de ea cândva fiind prezentate în videoproiecţii cu interpretările Marianei Nicolesco pe scenele lumii.

Un alt moment memorabil a fost recitalul tânărului pianist Matei Varga, anume venit de la New York pentru a onora memoria lui Dinu Lipatti la 100 de ani de la naştere. A urmat reprezentaţia cu opera I Pagliacci de Leoncavallo, în care au strălucit pe scenele lumii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea şi Mariana Nicolesco, şi în care – sub bagheta maestrului Marco Balderi în fruntea Orchestrei Festivalului „Darclée” şi a Corului Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner – s-au bucurat de succes tenorul italian Antonino Interisano, baritonul sud-coreean Matteo Suk, soprana Irina Baianţ, tenorul Ioan Hotea şi baritonul Alexandru Constantin.

Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării a reunit şi anul acesta mulțimi de spectatori veniţi să asculte capodopere ale muzicii, începând simbolic cu „Oda Bucuriei” din „Simfonia a IX-a” de Beethoven, devenită Imnul Europei, continuând cu vestite pagini ale marilor compozitori, interpretate de laureaţi ai ediţiilor anterioare ale Concursului „Darclée”: soprana Ana Camelia Ştefănescu şi mezzosoprana Oana Andra, câştigătoarele primului Mare Premiu Darclée, în 1995, sopranele Silvia Micu şi Irina Baianţ, mezzosoprana Florentina Soare, tenorii Antonino Interisano şi Ioan Hotea, baritonii Matteo Suk şi Alexandru Constantin.

E.S. Ambasadorul Chinei, Domnul Xu Feihong, spre încântarea generală, s-a alăturat pe scenă grupului de concurenţi chinezi, la invitaţia Marianei Nicolesco, intonând împreună cu ei două melodii celebre din ţara natală.

Marele Premiu Darclée din acest an a revenit sopranei Ludmilla Miranda Bauerfeldt din Brazilia şi mezzosopranei Florentina Soare, brăileancă de origine, care obţinea această recunoaştere pe scena pe care Hariclea Darclée debuta la 1881.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *