joi , 7 decembrie 2023

Fidel Castro a murit, la 90 de ani

fidel-castrofoto

Fidel Castro a murit, sâmbătă dimineața, la vârsta de 90 de ani. Cel care a anunțat decesul liderului cubanez a fost fratele și succesorul său la președinția Cubei, Raul Castro, informează presa internațională.

Castro a murit vineri, la ora 22.29 (sâmbătă, 5.29, ora României), iar la dorința sa, trupul îi va fi incinerat, a mai spus Raul Castro. Un omagiu funerar va avea loc la o dată ce va fi anunțată ulterior, iar Cuba a declarat doliu național pentru următoarele zile.

Fidel Alejandro Castro Ruz s-a născut pe 13 august 1926, în oraşul cubanez Birán. El a preluat puterea de la Havana în 1959, îndepărtându-l pe președintele Fulgencio Batista și instalând un regim socialist criticat drept totalitarist. Castro, care a supraviețuit după numeroase atentate de asasinat, a fost cel mai longeviv lider politic non-monarhic al secolului 20.

După aproape 50 de ani de domnie, liderul revoluției comuniste cubaneze i-a cedat Administrația de la Havana fratelui său, Raul, în 2008. Ultima ieșire în public a lui Castro a fost anul acesta, în aprilie, când a oferit un discurs în cadrul unui congres al Partidului Comunist din Cuba. „În curând voi împlini 90 de ani, ceva ce nu mi-am imaginat niciodată”, a spus Fidel. „În curând, voi fi ca toți ceilalți. Tuturor ne vine rândul”, a adăugat fostul tovarăș de gherilă a lui Che Guevara.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *