vineri , 22 septembrie 2023

„Fiesta în bârlog”. Fulminanta poveste a micului prinț mafiot Tochtli

1

Nu fără motiv Juan Pablo Villalobos este unul dintre cei mai în vogă autori ai momentului. Romanul său de debut, „Fiesta în bârlog” este cu adevărat neobișnuit, proaspăt, spectaculos.

Dacă sunteți dintre cei care evitați o carte sau un scriitor pentru simplul motiv că este la modă – și fiind comercial ar putea fi, deci, de calitate îndoielnică – să știți că de data asta luați plasă. „Fiesta în bârlog” e o cărticică de numai 100 de pagini, dar în ele este cuprins un mănunchi de învățăminte și lecții de viață ce vă vor fi de folos la tot pasul.

„Fiesta în bârlog”, publicată la editura Curtea Veche, spune povestea lui Tochtli, fiul unui temut mafiot mexican, care locuieşte împreună cu tatăl său şi cu o suită de servitori într-un palat izolat de restul lumii, frecventat de politicieni corupţi, de prostituate şi de oameni de afaceri dubioşi. Pentru „protecţie”, Tochtli este privat de contactul cu lumea exterioară, dar asta nu contează, pentru că palatul este el însuşi o reproducere în miniatură a Mexicului.
Pentru grădina zoologică personală, Tochtli îşi doreşte un hipopotam pitic din Liberia, pe care îl va şi avea, într-un fel sau altul, pentru că tatăl lui „reuşeşte întotdeauna”.  Aventura în Africa, ce se va încheia cu capturarea lui Ludovic al XVI-lea şi a Mariei Antoaneta, este o călătorie iniţiatică, în urma căreia Tochtli va descoperi legătura stranie dintre hipopotamii pitici din Liberia, monarhii francezi, samurai şi lumea întreagă.
Tochtli se înscrie în tradiţia lui Oskar Matzerath sau a lui Saleem Sinai, a copiilor geniali aflaţi faţă în faţă cu istoria şi cu prezentul “sordid”. Prin lecţiile lui Mazatzin, Tochtli asistă la efectele „nefaste” ale imperialismului, la prăbuşirea Vechiului Regim şi la colonizarea Africii cu sclavi eliberaţi, iar pălăria magică de detectiv îl ajută să descopere că realitatea este întotdeauna închisă într-o cameră la care numai patriarhii au acces. Însă Tochtli este el însuşi un viitor patriarh – un patriarh al crimei organizate ca şi tatăl său, un authentic „rege” mexican şi, mai presus de toate, un „bărbat adevărat”, pasionat de cuvinte cum ar fi „jalnic” sau „fulminant”, pe care le folosește ori de câte ori i se ivește vreun prilej.

Fiesta-in-barlog_coperta_Mare

O carte plină de metafore, pe care o veți parcurge cu plăcere nemaipomenită și curiozitate crescândă, căci autorul stăpânește de minune arta subjugării cititorului prin personaje cu putere fascinantă, aproape magnetică. Un roman pe care-l veți recomanda tuturor.

Pont de lectură

Pont de lectură

LaRevista.ro vă recomandă să citiți această carte într-o seară parfumată de primăvară, în mjlocul naturii. Sau oriunde, oricând.
Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *