vineri , 1 decembrie 2023

Fiul lui Sergiu Celibidache: Interzic folosirea numelui tatălui meu de către orice instituție de stat a României

SC

Sergiu Ioan Celibidache, fiul lui Sergiu Celibidache, anunță că nu va mai organiza festivalul care poartă numele celebrului dirijor și compozitor, motivul fiind „indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României”. De asemenea, din cauza „indiferenţei, promisiunilor neonorate și neruşinării anumitor oameni politici”, fiul marelui artist spune că interzice, de acum înainte, folosirea numelui tatălui său de către orice instituție de stat din România.

Prezentăm mai jos scrisoarea deschisă a lui Sergiu Ioan Celibidache. O lectură necesară, mai ales acum, în plină campanie electorală.

„Tatăl meu a declarat mereu: M-am născut român, voi muri român. Şi asa s-a şi întâmplat. Însă, întotdeauna şi-a dorit să facă mult mai mult pentru ţara sa. În anii ‘70, Ceauşescu însuşi i-a interzis să revină în România. „Este prea carismatic acest domn Kolb„, acesta fiind numele de cod pe care i l-au dat comuniştii. După Revoluţie, vârsta înaintată l-a împiedicat să se implice mai mult, dar a crezut cu adevărat în spiritul talentat şi inspiraţional al românului. Era ferm convins că de tot ce are nevoie acest spirit românesc e doar o direcţie bună şi o speranţă reală pentru a se materializa singur.

Ei bine, după numeroase încercări în ultima decadă, am reuşit într-un final să organizăm o primă ediţie a Festivalului Internaţional Sergiu Celibidache, în vara anului 2012. Evenimentul s-a bucurat de un succes atât de mare, încât am crezut din toată inima că politicienii vor realiza, în sfârşit, şi probabil vor înţelege, cu adevărat, importanţa unei asemenea manifestări culturale şi necesitatea continuităţii ei. Însă, în afară de laude generoase, oferite punctual, şi promisiuni de prisos, nimic nu s-a concretizat mai departe.

Din aceste considerente, Festivalul Internaţional Sergiu Celibidache, ediţia a-II-a, în cadrul căruia era prevăzut şi Concursul Internaţional de Dirijat Sergiu Celibidache nu va mai avea loc. Programat pentru octombrie 2014, am luat decizia de a nu mai organiza ediţia a-II-a a acestui eveniment. Motivul principal îl reprezintă indiferenţa Statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României. De aceea, pentru cea de a doua ediţie am luat decizia de a nu mai sta cu mâna întinsă la Stat şi de a opri acest eveniment.

Ne-am adresat tuturor miniştrilor pe care i-am avut, chiar şi domnului Prim-Ministru. Este clar că tot ce înseamnă cultură în România nu este o prioritate pentru ţară şi cu atât mai puţin pentru cei care o conduc.

Şi parcă nici timpul nu mai are răbdare cu România. Evenimente culturale cu vechime sunt susţinute de către Ministerul Culturii, însă evenimentele tinere probabil trebuie omorâte din faşă, pentru că nu servesc interesele unor oameni care îşi păstrează scaunele de zeci de ani în poziţii cheie ale statului.

„Consecinţa indiferenţei, promisiunilor neonorate, neruşinării anumitor oameni politici, mă determină să interzic folosirea numelui şi imaginii tatălui meu de către orice instituţie de stat a României.”

Miniştrii de Cultură care s-au perindat pe la conducerea instituţiei, ministrul Educaţiei cu care am fost în discuţii, miniştrii de la turism, cabinetul Primului Ministru, nu au înţeles sau nu vor să înţeleagă ce au reprezentat Celibidache sau Brâncuşi, Eliade şi multe alte figure internaţionale, pentru România şi români. Cu un mic exerciţiu de imaginaţie sau cu puţin suflet, orice politician ar putea să realizeze cum pot fi folosite aceste mari valori dăruite lumii, pentru a reda românilor sentimentul de mândrie naţională şi pentru a îmbunătăţi imaginea lovită a României. Ei nu înteleg şi sunt de neînţeles…

Dacă naţiunea noastră doreşte să fie respectată şi să îşi recâştige influenţa pe care a avut-o în trecut, trebuie să înceapă prin a-şi reclădi identitatea sa culturală.

Avem atât de multe oportunităţi minunate de a creşte în acest sens şi de a oferi rezonanţă internaţională, la cel mai înalt nivel posibil. Imaginaţi-vă, pentru o secundă, studenţi veniţi din toate colţurile lumii pentru a studia Fenomenologia muzicii, a lui Celibidache, la Bucureşti. Numai la Bucureşti! Din Tokyo, New York sau Berlin…. toţi aceştia la Bucureşti! Noi am reuşit să-i aducem aici, pe toţi, pe parcursul unei luni de zile. Şi o putem face la o scară chiar mult mai mare şi pe viitor.

Dar un asemenea proiect magnific nu poate fi lăsat singur. Are nevoie de sprijinul naţiunii, de aleşii săi din ministere şi de preşedintele care o conduce. Având în vedere că suntem la început de campanie electorală, una plină de noi speranţe şi promisiuni, nu e timpul ca cineva să îşi asume responsibilitatea pentru o asemenea lipsă de direcţie, cel puţin din punct de vedere cultural?

Consecinţa indiferenţei, promisiunilor neonorate, neruşinării anumitor oameni politici, mă determină să interzic folosirea numelui şi imaginii tatălui meu de către orice instituţie de stat a României. Consider că s-a comis o crimă culturală, precum s-a mai comis şi în cazul altor personalităţi, asadar sunt nevoit să iau această măsură.

Fie ca sistemul medical să se îmbunătăţească (repede, aş adăuga), fie ca investiţia în infrastructura rutieră să se accelereze şi fie ca economia noastră să conducă la revenirea financiară a Europei de Est. Dar oare nu e la fel de vital să ştim cine suntem noi cu adevărat?

Până când cineva va reuşi să capteze esenţa acestei chestiuni, vom continua să căutam răspunsuri. Cu toată smerenia din lume, vreau să îi întreb pe viitorul preşedinte şi pe al său prim-ministru dacă pot să găsească soluţii, înainte ca istoria să ne penalizeze şi mai mult.

Când va veni timpul, mi-aş dori să mă uit înapoi şi să mor şi eu un român mândru.”

Serge Ioan Celibidache

„Aveţi cu toţii o enormă vină”, spunea Sergiu Celibidache la întoarcerea în ţară în 1990. În 2014, din nefericire, încă sunt valabile aceste vorbe.

Semnat de

5 comentarii

 1. Stefan Popescu contrabasist

  De acord !

  • Oamenii astia „mari” descendenti din parinri ilustri sau doar cu o anume reputatie se cred neaparat buricul pamintului si aplica sanctiuni tuturor care au timp sa-i asculte sau nu. Sergiulica, pe cine pedepsesti tu suparindu-te ca vacarul pe sat pentru ca guvernantii sunt niste derbedei cel mult semidocti ? Se duce vreun timpit, hot, gogoman sau lichea dintre guvernanti sau politicieni la vreun concert „Celibidache” sau de alt calibru ? Si daca da pricepe javra mare lucru ? El / ea e acolo pentru ciolan, afaceri cu interlopi, sa-si dea aere, sa para mai putin idiot, etc. La banii lor…
   Poate vreun punk din astia sa inteleaga ceva ? Man, ei doar suna gologanii pe o tara ce au distrus-o ca sa se indoape ei cu de toate; nu conteaza pretul crimei si tradarii lor.
   Pe cine loveste deci Celibidache „the second” ? Cu siguranta pe amaritii cu talent, pe cei ce maninca doar cartofi prajiti sa-si poata cumpara un bilet la vreun concert, pe cei ce au talent, dar nu-si pot permite o pereche de sosete, dara-mi-te studii de specialitate sa-si implineasca visul, vis cu care vor muri.
   Ce se intelege din moftul „conasului” este doar ca urmasii unor oameni valorosi in ceva sunt doar superficiali, limitati, aroganti si doar mediocri. Si mai stii ceva nea Sergiu ? Procedind asa, peste citeva decenii nimeni n-o sa stie cine a fost Sergiu Celibidache senior, cel ce spunea: …”m-am nascut roman si o sa mor roman…” Nu cred ca poti sa intelegi.
   Si un exemplu: Madalin Voicu, beizadeaua unui prestigios violonist, care nu este decit un manelist de doi bani si o cioara in parlamentul alba-neagra, nu face decit sa denigreze tara in care traieste si pe care o jupoaie cu de-alde el.
   Nefericitilor…

 2. Un om caruia nu-i plac florile nu va avea nicodata in gradina lui flori.Un popor care-si denigreaza valorile nu va avea niciodata valori pe care sa le admire si sa le prezinte lumii asa cum este natural si uman. Valorile romanesti care sa oglindeasca spiritualitatea si cultura romaneasca in acest moment intra in contradictie cu drumul pe care a apucat Romania din 89 pana astazi..Va veni vremea cand o lucrare Brancusi va trebui sa fie rascumparata pe bugetul a doua mandate dar asta se va intampla doar cand lumea va constientiza asta.Iar maestrul Sergiu Celibidache nu va muri niciodata pentru noi cei care-l cunoastem.Pentru cei care nu au auzit de el nu merita sa ne sinchisim sa -l prezentam .Este o decizie ferma si plina de RESPECT faptul de a opri orice intentie de activitate care sa-i poarte numele .
  In acest moment cred ca nici drepturile de autor al marelui si unicului dirijor roman de talie internationala, recunoscut si arhi-recunoscut nu merita sa mai fie aprobate si gestionate de UCMR.Eu consider ca este o jignire ce i se poate aduce pentru „promovarea” facuta de acesta institutie.Sergiu Celibidachea promovat de-a lungul timpului prin minunatele concerte pe care le-a dirijat intrega cultura europeana si nu numai..Saracia si prostia in Romania sunt doua din cele mai de pret arme importiva libertatii pe care politicienii le strunesc cu atat de multa arta incat sperantele mele ca Romania sa se redreseze au disparut cu multi ani in urma .Eu vad Romania acum ca pe un caine vagabond care-si cauta stapanul.Din pacate romanii nu vor sa ajute nici cainii vagabonzi nici tara in care traiesc.Romania este o tara bolnava. Romanai sufera de frica si prostie doi virusi devastatori.Asta o va nimici inclusiv pe cei care se imbogatesc ne-controlat.Vor adormi cu sacul de bani sub cap iar dimineata nu vor mai reusii sa-si vada agoniseala…asta va ajunge cea mai frumoasa tara din Estul Europei.Asta este tarisoara in care m-am nascut am trait si am sperat cel putin o perioada din viata mea unica si scurta.Daca ar trebui sa invatam ceva de la acest minunat simbol ale cultirii universale pentru ca maestrul Celibidache sa ramana meru viu in spiritualitatea romaneasca ar trebui sa aiba loc cel putin doua festivaluri diferite ce-i poarta numele.Sergiu Celibidache nu este doar un simbol al culturii romanesti ci este un simbol al culturii universale.El a promovat de-a lungul vietii lucrarile tuturor popoarelor lumii,iar Romania nu este in stare sa-si promovee un singur dirijor de-altfel unicul dirijor roman de talie internationala pana in acest moment.Unul ca Sergiu Celibidache se naste o data la 10 generatii.Mai asteptati inca zece generatii dragi romani pana la urmatorul pe care-l da perfectiunea naturii.Pe Sergiu Celibidache nu-l vreti.E chestiune greu de explicat dar usor de inteles.Orbului nu-i poti spune de la obraz”de ce esti orb ?”

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *