miercuri , 25 mai 2022

Fluturii lui Vladimir Nabokov

vladimir nabokovfoto

Îl cunoaștem bine pe Vladimir Nabokov din postura sa de scriitor, mai ales ca autor al romanului „Lolita”, dar puțini știu că una dintre marile sale pasiuni a fost să studieze fluturi. O nouă carte, intitulată „Fine Lines” și editată de Yale University Press, onorează acum preocuparea lui Nabokov pentru delicatele creaturi.

1

Volumul adună o colecție de peste 150 de ilustrații științifice dedicate fluturilor, realizate de scriitorul rus de-a lungul întregii sale vieți, căci pasiunea lui pentru lepidoptere a început când avea doar șapte ani. Deși în timpul vieții n-a prea fost luat în serios ca entomolog, cercetările lui Nabokov au fost recunoscute ani mai târziu.

2

Ipoteza lui, că grupul de fluturi numit Polyommatus blues ar fi venit din Asia în America, în valuri mari, cu milioane de ani în urmă, a fost confirmată în 2011 de o echipă de oameni de știință americani. Mai mult, Nabokov a botezat mai multe specii de fluturi pe care le-a descoperit, printre ele numărându-se și specia Lycaeides melissa samuelis, notează revista Smithsonian.

Nabokov VeraVladimir Nabokov și soția sa, Vera, în căutare de fluturi / foto

Nabokov spunea despre literatură și despre fluturi că „sunt cele mai dulci pasiuni cunoscute de om”. De-a lungul anilor, artistul a străbătut mii de kilometri pe teritoriul Statelor Unite, alături de soția sa, Vera, căutând și observând fluturi, luând notițe valoroase și realizând desene explicative. Mare parte dintre acestea din urmă apar în cartea „Fine Lines”, un omagiu adus azi celebrului autor și entomolog, la mai bine de 30 de ani de la moartea sa.

3

Mai sus, desene de Vladimir Nabokov / foto: Vladimir Nabokov Archive, Berg Collection, New York Public Library

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus