joi , 30 noiembrie 2023

Foame, supărare, frică sau durere? De ce plâng bebelușii

bebe1

Mișcarea ochilor și dinamica sunetelor pe care bebelușii le emit atunci când plâng sunt principalele chei de descifrare a stării lor de nemulțumire, susține reprezentantul unei echipe de cercetători spanioli care au studiat subiectul.

Nu e ușor să-ți dai seama de ce plânge un nou-născut, mai ales dacă ești părinte pentru prima dată. Deși principalele motive sunt foamea, durerea, nervozitatea/supărarea și frica, adulții nu pot recunoaște ușor care dintre senzații produce lacrimi celor mici. „Plânsul este principala modalitate prin care bebelușul își exprimă emoțiile negative, iar în majoritatea cazurilor este chiar singurul mod prin care ei și le pot manifesta”, explică Mariano Chóliz, cercetător al Universității din Valencia, citat de sciencedaily.com.

Conform oamenilor de știință, principala diferență dintre un plâns și un altul o reprezintă mișcarea ochilor și intensitatea sunetelor pe care bebelușul le emite în momentul respectiv. Astfel:

  • când micuțul plânge de supărare sau de teamă, își ține ochii deschiși, uitându-se fie într-un punct fix, fie rotindu-și privirea prin aer. Gura lui este ori deschisă, ori semi-deschisă, iar intensitatea plânsului crește progresiv.
  • Când plânge de frică, ochii copilului rămân deschiși în majoritatea timpului. Mai mult, uneori, copilașii au o privire penetrantă și își lasă capul pe spate. Plânsul pare să fie exploziv, după o creștere graduală în intensitate.
  • Durerea se manifestă atunci când nou-născutul are ochii închiși. Micuțul îi deschide doar preț de câteva momente, și atunci are o privire distantă, absentă. De asemenea, atunci când pe bebeluș îl doare ceva, putem observa o anumită tensiune, o încrâncenare în zona ochilor. Plânsul începe cu intensitate maximă, demarând subit și imediat după stimul.

Cercetătorii spanioli au mai ajuns la concluzia că adulții nu se pricep să identifice cu exactitate cauza plânsului la copiii foarte mici, mai ales când cauza o reprezintă nervii sau frica. Cu toate astea, ei spun că părinții realizează relativ ușor că bebelușul plânge de durere, iar acest lucru s-ar putea explica prin faptul că este cea mai recognoscibilă emoție umană.

Foto: lilomaternity.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *