miercuri , 4 octombrie 2023

Folkul românesc, premiat la On Air Music Awards. Noi categorii de nominalizări

Zoia Alecu

Emeric Imre, Zoia Alecu, Grupul Poesis, Adrian Sărmășan şi Cristi Dumitrașcu sunt cei cinci nominalizaţi la secţiunea Cel Mai Bun Folk din cadrul Galei de premiere a excelenței în industria muzicală din România, care va avea loc luni, pe 15 aprilie, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Piesa „Târziu”, a cunoscutului interpret de muzică folk Emeric Imre, lansată pe 11 octombrie 2012, face parte din albumul omonim al artistului, pe care se afla şi o piesă bonus, anume „Nebun de Alb”, melodie foarte iubita de fanii artistului şi nu numai.

Zoia Alecu, interpretă de muzică folk şi rock, nominalizată pentru piesa „Printre lupi”, va păşi pe covorul roşu alături de reprezentanţi de seamă ai industriei muzicale din România. În cadrul aceleiaşi secţiuni, alături de Adrian Sărmășan, Zoia este nominalizată şi pentru melodia „Dă-mi ochii tai”, piesă plină de ritm şi voie bună molipsitoare. Adrian Sărmășan, supranumit „Prințul Vânător”, spune următoarele despre muzica folk: „Așa cum poezia picturii este pastelul, poezia muzicii este folkul”.

Pe lângă „Creanga de aur”, piesă al cărei text este nominalizat la secţiunea Cel Mai Bun Text în Limba Română, „Năluca”, melodia celor de la Poesis, este nominalizată la secţiunea Cel Mai Bun Folk. Ambele piese se află pe cel mai nou album al grupului, „Creanga de aur”, lansat în 2012.

Piesa de dragoste „Goală prin casă”, a lui Cristi Dumitrașcu, extrasă de pe albumul omonim, primul din cariera lui solo, se află de asemenea printre cele cinci nominalizate la această secţiune.

Muzica live, premiată la Gala On Air Music Awards

Pentru că premierea excelenței din industria muzicală românească înseamnă şi aprecierea celor mai bune voci masculine, categoria respectivă îi are că nominalizaţi pe Dan Bittman (Holograf), Ştefan Bănică, Călin Goia (Voltaj), Smiley şi Connect-R. Cei cinci artiști au o experienţă muzicală bogată, majoritatea cu o prezență îndelungată pe piaţa muzicală din România. Acest lucru nu poate demonstra decât faptul că talentul este apreciat şi rezistă în timp.

La prima ediţie a galei On Air Music Awards, propunerile pentru Cel mai bun live sunt următoarele: Electric Fence, Grimus, Loredana, Ştefan Bănică şi Viţa de Vie.

Deşi au o activitate de numai patru ani, dintre care în ultimii doi ani au reuşit să se afle printre finaliştii selecţiei naţionale Eurovision, apariţiile live ale trupei Electric Fence au arătat că talentul şi dedicarea pot face remarcat un nume nou, motiv pentru care trupa este nominalizată la secţiunea Cel Mai Bun Live.

Trupă de rock alternativ, înfiinţată în 2005, Grimus a demonstrat că show-urile live reprezintă cea mai bună cale de a se apropia de public. Grimus apare pentru prima dată pe scenă în cadrul unui concert la Music Pub, în Cluj Napoca, alături de Hangar şi Lună Amară. De atunci, numărul concertelor s-a înmulţit, iar în 2007 trupa câştiga locul I în finala naţională din cadrul concursului Global Battle of the Bands (GBOB).

Loredana este recunoscută pentru vocea deosebită şi pentru show-urile pline de culoare, iar efervescența şi originalitatea au transformat-o într-un artist complet. Cultura muzicală vastă şi experienţa de scenă au contat în numirea ei în juriul show-ului „Vocea României”.

Printre nominalizaţii acestei secţiuni se afla şi trupa Viţa de Vie, cu o experienţă muzicală de peste 16 ani. Pe 8 aprilie, cu numai o săptămână înainte de Gala de premiere a excelentei din muzica românească, trupa va susţine un concert extraordinar, la Teatrul Naţional din Bucureşti, ocazie cu care îşi va lansa noul album „Acustic”. Invitat special al evenimentului va fi violoncelistul Răzvan Suma.

Ce își propune On Air Music Awards

On Air Music Awards este un eveniment gândit pe termen lung, la iniţiativa Star Management, care îşi propune să evidenţieze un număr cât mai mare de genuri muzicale aflate la graniţa mainstream-ului şi să sprijine dezvoltarea şcolilor de muzică cu tradiţie. Gala va premia unii dintre cei mai importanţi oameni din industria muzicală din România, aducând pe covorul roşu producători, artişti, regizori şi manageri, precum şi alte personalităţi ale domeniului.

Prima ediţie On Air Music Awards, va avea loc luni, 15 aprilie 2013 în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Invitaţii vor sosi pe Covorul Roşu începând cu orele 19.00, iar gala propriu-zisă va începe la orele 20:30.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *