vineri , 8 decembrie 2023

Fontana di Trevi, locul meu preferat din Roma

FontanadiTrevi

Probabil că ar fi trebuit să mă simt cel mai bine la Colosseum, sau la muzeul din Vatican, sau cine știe, poate pe Corso, via spre raiul cumpărăturilor. Dar locul meu preferat din Roma este Fontana di Trevi.

Nu doar pentru că are o istorie demnă de povestit multor generații de acum înainte; nu doar pentru că este atât de frumoasă și de migălos șlefuită. Ci, mai ales, pentru că are un suflu pozitiv pe care nu l-am mai întâlnit în niciunul dintre locurile pe care le-am vizitat.

Situată în micuța Piață Trevi din Roma, faimoasa fântână a fost proiectată de arhitectul Nicola Salvi. Are 26,3 metri înălțime și o lățime de 49,15 metri și se află la capătul unui vechi apeduct numit Aqua Virgo, ce aduce apă de la izvoarele Salone și aprovizionează fântânile din centrul istoric al capitalei italiene.

Fontana di Trevi este unul dintre principalele obiective turistice ale Romei, însă faima sa a depășit de mult granițele Italiei, construcția scăldată în apă numărându-se printre cele mai vizitate locuri de pe planetă, de către turiști din întreaga lume. La popularitatea sa a constribuit, poate, și omagiul pe care i l-a adus Federico Fellini, în filmul „La Dolce Vita”, căci cine poate uita scena în care Anita Ekberg își înmoaie rochia în apele efervescente din Trevi, sub privirile fascinate ale lui Marcello Mastroianni. Senzualitate din vremuri trecute.

)

Desigur, nu uitați clișeul de la care ar fi păcat să vă abateți, dacă ajungeți la Trevi: întoatrceți-vă cu spatele, puneți-vă o dorință și aruncați un bănuț în fântână! Probabil că cineva îl va culege și-l va folosi, căci nu puțini sunt cei care au acest obicei, pe timp de noapte, fiind atrași de mulțimea de monede de pe fundul apei. Dar voi veți ști că, deși e posibil ca dorința să nu vi se împlinească, în mod sigur vă veți întoarce la Roma.

Foto: go-toknow.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *