duminică , 25 iulie 2021

Fotografii exclusive: aici s-au cunoscut Adolf Hitler și Eva Braun

Germany Hitler's Food TesterAdolf Hitler și Eva Braun, la reședința dictatorului, Berghof, din Berchtesgaden. Sursă: vosizneias.com

Schellingstraße 50. O clădire din München care azi probabil că nu mai atrage atenția nimănui. E simplă, total lipsită de stridențe. Poate numai cei care se extrag pentru o clipă din transa grijilor zilnice au ochi să vadă, în trecerea lor, un detaliu care le va stârni curiozitatea: intrarea e păzită și azi de un vultur sculptat în piatră, cu aripile deschise. Doar svastica din mijloc a fost îndepărtată între timp, dar, chiar și așa, simbolul nazist e ușor de recunoscut până și de cei care au lipsit de la lecțiile de istorie. Aici, în această clădire aparent banală, Adolf Hitler și alți lideri naziști au pus țara la cale, la propriu, la mijlocul anilor ’20, când sediul Partidului Muncitoresc Național Socialist German se afla chiar în încăperile din Schellingstraße 50. Mai mult, în istoria sentimentală a lui Hitler, locul a avut o semnificație specială: aici a cunoscut-o pe femeia cu care s-a căsătorit în ultima zi a vieții lui, Eva Braun.

München era pentru Adolf Hitler „cel mai frumos oraș, orașul tipic german”, un loc demn de a deveni „Capitala Mișcării” („Hauptstadt der Bewegung”). Aici a luat naștere nazismul, iar orașul a rămas capitala spirituală a mișcării naziste în toată perioada celui de-al Treilea Reich.

În iulie 1925, după ce-și schimbase locul de mai multe ori, partidul nazist, înființat cu cinci ani în urmă și „botezat” de viitorul Führer în berăria Hofbräuhaus, și-a mutat sediul în Schellingstraße 50. Strada era pe placul lui Hitler, care frecventa zilnic localurile Schelling Salon și Osteria Bavaria.

Hol Sediul PartiduluiHolul din sediul partidului nazist, în 1927. Sursă: thirdreichruins.com

Sediul Partidului NazistDin iulie 1925, sediul partidului nazist s-a mutat aici, pe Schellingstraße 50. Sursă: Illustrierter Beobachter, Special Edition „Adolf Hitler”, 1936, thirdreichruins.com

Sedinta Hitler NAZIȘedință a partidului nazist prezidată de Hitler. Ultimul bărbat din stânga dictatorului este Heinrich Himmler. Sursă: Bundesarchiv, thirdreichruins.com

În aceeași clădire de la numărul 50 își avea studioul fotograful oficial al liderului nazist, Heinrich Hoffmann. Acesta nu doar că a devenit în timp autorul tuturor imaginilor cu Hitler ce erau date publicității, dar a avut un rol-cheie în viața lui. În 1929, în clădirea de pe Schellingstraße 50, Hoffmann i-a făcut cunoștință lui Hitler cu Eva Braun, care lucra ca asistentă în studioul fotografului. Fata avea doar 17 ani, iar Hitler, 40.

Schellingstraße 50, azi. Fotografii exclusive

„Îmi permiteți să vă invit la operă cu mine, Fräulein Eva?

Istoria – povestită mai târziu de fiica lui Hoffmann – spune că abordarea lui Hitler a sunat așa: „Îmi permiteți să vă invit la operă cu mine, Fräulein Eva? Vedeți, eu sunt înconjurat de bărbați și știu ce plăcere e să te bucuri de o companie feminină”. Eva Braun a acceptat pe loc, la fel cum a făcut și cu următoarele invitații, la cinema și la restaurante. E de notorietate faptul că, între timp, Hitler i-a ordonat secretarului său, Martin Bormann, să investigheze familia Braun, pentru a se asigura că avea descendență ariană, ceea ce însemna, bineînțeles, și că nu avea strămoși evrei.

Unii istorici susțin că Eva Braun a devenit iubita lui Hitler la foarte scurt timp după ce s-au cunoscut. Alții spun că relația lor – secretă pentru ochii și mai puțin pentru urechile poporului german – a devenit cu adevărat serioasă abia în 1932. În orice caz, nici înainte și nici după ce a preluat puterea (în 1933), Hitler nu a făcut gesturi care să confirme adevăratul statut al Evei Braun în preajma sa. Un avangardist în chestiuni de imagine, der Führer își dorea să lase impresia unui bărbat de fier, un erou a cărui unică misiune era să salveze săraca Germanie post-belică și s-o transforme într-un „imperiu de o mie de ani”. „Spunea că nu se putea căsători vreodată, pentru că era deja căsătorit cu Germania. I-a spus lui Albert Speer: E ca atunci când un actor se căsătorește. Pentru femeile care-l venerează, el nu mai rămâne același idol”, scrie istoricul Heike Görtemaker în cartea ei, „Eva Braun: Life with Hitler”. Tocmai de aceea, publicul nu trebuia să cunoască natura relației dintre Führer și Eva Braun, iar căsătoria lor a rămas o idee total inacceptabilă până la final. Cu toate astea, în cercul nu foarte restrâns al lui Hitler, Eva era iubita lui. Nu a renunțat la slujba de asistentă în studioul lui Hoffmann, iar acest lucru i-a conferit un avantaj major: astfel, se putea afla în anturajul lui Hitler ca fotograf al partidului și putea călători pretutindeni alături de liderul nazist, cu scopul oficial de a face poze și de a filma. De altfel, Eva Braun s-a dovedit a fi cel mai intim cronicar al lui Hitler și al acoliților săi, ea fiind autoarea celebrelor filmări de la Berchstesgaden, din regiunea Obersalzberg, unde cei mai de seamă dintre naziști își aveau reședințele private.

Braun însăși avea propriile încăperi la Berghof, vila Führer-ului, unde își petrecea mult timp chiar și când el nu era acolo. „Când erau împreună (n.r.la Berghof – Berchtesgaden), duceau ceea ce se poate numi o existență boemă”, mai dezvăluie Heike Görtemaker în cartea sa.

Hitler BraunAdolf Hitler, la petrecerea dată în cinstea zilei sale de naștere, pe 20 aprilie 1943, la reședința de la Berghof. În stânga se află Eva Braun. Sursă: Daily Mail

Eva Hitler KehlsteinhausEva Braun și Adolf Hitler, în Kehlsteinhaus, Berchtesgaden. Sursă: Daily Mail

Istoricul, care s-a documentat timp de trei ani pentru volumul amintit, atacă în câteva pasaje și chestiunea frivolă a vieții sexuale a lui Adolf Hitler și a iubitei sale, supusă de-a lungul timpului la nenumărate aprecieri. „Prietenii și rudele lui Braun au povestit că Eva a chicotit când a văzut o fotografie cu prim-ministrul britanic Neville Chamberlain stând așezat pe canapeaua din apartamentul lui Hitler din Prinzregentenplatz, în timpul unei vizite din 1938. A remarcat: Dacă ar ști ce s-a întâmplat pe canapeaua aceea!” Totuși, notează mai mulți istorici, Hitler și Eva Braun nu au avut niciodată un domiciliu comun, iar camerele lor, fie la Berghof, fie la München, erau separate.

„Era în cercul lui și știa ce se întâmpla”

Eva Braun s-a luptat mult să obțină o poziție mai fermă lângă Hitler, dar niciuna dintre tacticile sale nu a dat roade. A încercat de două ori să se sinucidă, în august 1932 și în mai 1935, dar nici aceste gesturi nu au dus-o mai aproape de aspirația ei de a deveni Frau Hitler. În ideologia nazistă nu era loc pentru o femeie lângă un erou, așa că cei doi nu au apărut niciodată în public ca un cuplu. Cu toate astea, imaginea lui Braun de blondă ingenuă și pur decorativă e departe de adevăr, susține Heike Görtemaker. „Eva Braun a fost portretizată în filme, în cărți și în memorii cu caracter istoric. Dar apare mereu ca blonda toantă care a avut neșansa de a se îndrăgosti de diavol, iar imaginea aceasta a ei trebuie corectată. Era capricioasă, era o avocată determinată a ideii de loialitate necondiționată față de dictator, care a mers într-atât de departe încât să moară alături de el. Iar el a adorat-o”, spune istoricul.

Hitler EvaHitler și Braun, în 1941. Sursă: Daily Mail

Görtemaker mai susține că Braun era la curent cu activitatea partidului nazist și nu a făcut nici o încercare de a se opune Holocaustului. „Era în cercul lui și știa ce se întâmpla. Nu a fost un simplu spectator”.

Führer-ul detesta să o vadă machiată și fumând

Ministrul pentru propagandă a lui Hitler, Joseph Goebbels, nota în jurnalul său că Eva Braun „este o fată deșteaptă care înseamnă foarte mult pentru Führer”. Drept dovadă, Braun asista la multe dintre întâlnirile lui Hitler cu cei aflați în subordinea sa. Relația lor nu era lipsită de contraziceri, unele dintre ele pe teme domestice, cum ar fi faptul că Eva refuza dieta vegetariană a lui Hitler. „Nu pot să mănânc chestiile alea”, spunea ea. De partea cealaltă, dictatorul detesta să o vadă machiată, prefera s-o admire îmbrăcată cât mai cuminte și nu a fost niciodată de acord cu faptul că ea fuma și obișnuia să stea la soare și să se scalde în lac complet goală.

Eva YogaEva Braun, la Königsee, în apropiere de Berchtesgaden, unde obișnuia să meargă să înoate. Sursă: Getty Images, Daily Mail

Eva PartyEva Braun și un prieten, la o petrecere în München. Sursă: Getty Images, Daily Mail

Eva BraunEva Braun, la Berchtesgaden, în 1940. Sursă: U.S. Archives, Daily Mail

Eva era însă o femeie căreia îi plăcea viața: o serie de fotografii pline de culoare, deși alb-negru, îi dezvăluie personalitatea peste decenii. Pozele, care fac parte din albumele private ale Evei Braun, au fost confiscate de armata americană, în 1945, și depozitate în arhiva Statelor Unite, unde au rămas ignorate multă vreme. Au fost date publicității în 2014, iar printre ele se numără nu doar imagini cu Braun la reședința privată a lui Hitler de la Berchtesgaden, ci și portrete din copilăria ei.

Eva IlseEva (dreapta) și una dintre surorile sale, Ilse, în 1913. Sursă: U.S.Archives, Daily Mail

În aprilie 1945, în ciuda opoziției lui Hitler, Eva Braun a plecat de la München spre Berlin, unde și-a petrecut ultimele zile împreună cu el. În zilele acelea, a povestit mai târziu Albert Speer, „radia o seninătate pitorească. Bea șampanie, mânca prăjitură și spunea că e fericită în bunker”. Abia pe 29 aprilie 1945, când Armata Roșie invasade Berlinul, iar capitularea Germaniei era iminentă, Eva Braun a devenit Frau Hitler. Cu secretarul Martin Bormann drept martor, dictatorul s-a căsătorit cu ea, dar, după cum au relatat cei prezenți în bunker în acea zi, nu s-a referit niciodată la ea cu apelativul „Frau Hitler”. În după-amiaza următoare, s-au sinucis amândoi – Hitler s-a împușcat în tâmplă, iar Eva a luat o pastilă de cianură.

***

Mulțumiri lui Michael Prade pentru sprijinul acordat în realizarea acestui material. 

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus