Foto: Bundesarchiv, wikimedia.org
Unele dintre restaurantele preferate ale lui Hitler încă mai există la München, și mii de turiști mănâncă și beau bere sau cafea în locurile unde, odinioară, der Führer își făcea veacul alături de acoliții săi. Fotografii exclusive ale clădirilor și istoria lor nazistă, în articolul de mai jos.
Să bei o cafea pe o terasă însorită din München e o experiență pe care o vei ține minte multă vreme. Dintre toate orașele pe care le-am vizitat, doar Viena mai are această atmosferă care te îmbie la un dolce far niente pe termen nelimitat. Un zumzet fermecător reverberează pe străzile cochete, azi pline de magazine și de cafenele, și de turiști care se plimbă printre vechile clădiri aproape hipnotizați de vraja acestui oraș. Câți dintre ei se gândesc că, în urmă cu 80 de ani, München era scena unor evenimente care au schimbat istoria lumii?
Adolf Hitler a venit aici în 1913, după ce-și ratase cariera de pictor la Viena, și a închiriat o cameră modestă pe Schleißheimer Straße, la numărul 34 (fotografii exclusive ale clădirii, aici). După Primul Război Mondial, s-a întors la München, pe care îl considera „cel mai frumos oraș, orașul tipic german” și pe care a decis să-l transforme în „Capitala Mișcării” („Hauptstadt der Bewegung”). Este locul în care a luat naștere nazismul și visul lui Hitler de a construi „un imperiu de o mie de ani”.
În perioada celui de-al Treilea Reich, München a rămas capitala spirituală a mișcării naziste – aici se aflau sediul partidului, locuința privată a lui Hitler (în Prinzregentenplatz 16), muzee importante care găzduiau piese de artă avizate de el și altare dedicate victimelor Puciului din noiembrie 1923. Până să devină Führer-ul Germaniei, dar și după aceea, Hitler și-a petrecut mult timp la München, iar apropiații lui i-au construit, după 1945, reputația unui om de lume, căruia îi plăcea să iasă des în oraș, să savureze câte o după-amiază într-un Biergarten sau pe terasa vreunei cafenele centrale.
În capitala bavareză mai există și azi o mulțime dintre locurile pe care Hitler le frecventa. Nu le-am vizitat pe toate, dar vreau să vă povestesc despre cele mai importante dintre ele.
Schelling Salon
Înființat în 1872, Shelling Salon funcționează azi ca salon de biliard și cafenea cu specific vienez și a fost mulți ani unul dintre locurile favorite ale lui Adolf Hitler. Istoria – poate închipuită de atâtea guri care au rostit-o în ultimele șapte-opt decenii – spune că Hitler venea aici aproape zilnic, la începutul anilor ’30, însă refuza să plătească. Când proprietarul i-a reproșat datoriile, Hitler nu i-a mai călcat pragul. Și-a găsit însă un alt restaurant preferat, aflat la câțiva pași distanță, pe aceeași Schellingstraße: Osteria Bavaria.
Foto: Schelling Salon, în 1920. Sursă: schelling-salon.de
Osteria Bavaria
Astăzi se numește Osteria Italiana, dar specificul nu i s-a schimbat deloc: este considerat unul dintre cele mai bune restaurante italienești din München. Aici, Hitler își lua deseori prânzul sau se întâlnea cu prieteni și simpatizanți naziști. A rămas un loc favorit până târziu, când era deja Führer-ul Germaniei și obișnuia să vină însoțit de gărzi înarmate.
Foto: Hitler, salutat cu extaz la ieșirea din restaurantul Osteria Bavaria, în 1940. Sursă: thirdreichruins.com
Hitler, la Osteria Bavaria. Sursă: thirdreichruins.com
Hofbräuhaus
Probabil cea mai faimoasă berărie nazistă. Hofbräuhaus, situată într-o veche clădire din piațeta Platzl, la numărul 9, a fost scena mai multor întâlniri importante ale liderilor naziști și locul unde Hitler a susținut unele dintre cele mai aclamate discursuri ale sale. Mai mult decât atât, Hofbräuhaus este practic locul în care a luat naștere Partidul Muncitoresc Național Socialist German – pe scurt, partidul nazist. În seara de 24 februarie 1920, Hitler a prezentat publicului platforma recent înființatei formațiuni politice, la care aderase cu câteva luni în urmă, când încă se numea Partidul Muncitoresc German.
24 februarie 1929 – Hitler se întâlnește la Hofbräuhaus cu o parte dintre „Vechii Luptători (Alte Kämpfer – primii membri ai partidului nazist). Sursă: Fritz Maier-Hartmann, „Dokumente der Zeitgeschichte”, thirdreichruins.com
Hofbräuhaus, în 1930. Sursă: thirdreichruins.com
Hitler susține un discurs la etajul berăriei Hofbräuhaus, pe 24 februarie, 1940. Sursă: Bundesarchiv, thirdreichruins.com
Soldați americani, în fața berăriei Hofbräuhaus, pe 30 aprilie 1945, ziua în care Hitler s-a sinucis, împreună cu Eva Braun, în Berlin. Sursă: Life
Astăzi, Hofbräuhaus e un fel de butoi cu miere pentru turiști: trista sa istorie s-a perpetuat într-atât, încât berăria și-a câștigat o faimă nemeritată. Încăperile ei spațioase și terasa găzduiesc zilnic sute de oameni, care se distrează în clasicul stil german: consumând cu nemiluita bere și cârnați.
Café Heck
Hitler își petrecea mult timp în restaurantele și cafenelele din München, iar favorita sa era Café Heck. Aici se întâlnea cu acoliții săi, printre care Rudolf Hess, iar vizitele sale erau atât de frecvente, încât avea în permanență o masă rezervată în cafenea. Astăzi, terasa de la Heck, care dă spre Odeonsplatz, rămâne un loc popular în München în zilele însorite.
Hitler, la Café Heck. Sursă: thirdreichruins.com
Café Heck, în vremea lui Hitler și azi. Sursă: U.S. National Archives, tracesofevil.com
Bürgerbräukeller
Astăzi, clădirea berăriei nu mai există (a fost demolată în 1979), dar locul în care era amplasată, în zona Haidhausen, la sud-est de râul Isar, are două semnificații istorice majore: aici, pe 8 noiembrie 1923, a început puciul organizat de Hitler, care visa să doboare Republica de la Weimar și să își stabilească propria dictatură la Berlin.
Întâlnire a Partidului Muncitoresc Național Socialist German, la Bürgerbräukeller, circa 1923. Sursă: Heinrich Hoffman, Bundesarchiv, wikipedia.org
În seara zilei de 8 noiembrie, naziștii au ocupat berăria Bürgerbräukeller până a doua zi, când au pornit în marș spre centrului orașului, plănuind să ocupe clădirea Ministerului de Război bavarez. În jur de 2.000 de naziști, în frunte cu Hitler, au fost însă opriți de poliția bavareză pe Residenzstraße, în apropiere de Feldherrnhalle, chiar înainte de a ajunge la Odeonsplatz. S-a tras de ambele părți: patru polițiști și 14 naziști au murit, iar alți doi au fost omorâți în apropiere. Printre răniți s-a numărat și Hermann Göring, viitor comandant-șef al forțelor aeriene naziste (Luftwaffe), care a devenit de atunci dependent de morfină pentru tot restul vieții. Hitler a fost de asemenea rănit, dar suporterii lui l-au adăpostit rapid departe de ochii poliției. Totuși, în final a fost arestat, judecat pentru trădare și condamnat la cinci ani de închisoare. A ieșit însă după nouă luni din penitenciarul Landsberg (unde a scris „Mein Kampf”), iar odată liber, singura lui ambiție a fost de a reconstrui partidul nazist, care a preluat până la urmă puterea, în 1933.
Exact șaisprezece ani mai târziu, pe 8 noiembrie 1939, un alt moment important a avut loc la Bürgerbräukeller din München: tentativa de asasinat asupra lui Hitler plănuită de Georg Elser. În seara aceea, der Führer își susținea discursul comemorativ legat de puciul eșuat din ’23. Georg Elser, un tâmplar cu minte ascuțită, plantase o bombă cu ceas, făcută chiar de el, în spatele podiumului unde Hitler perora despre puci și realizările partidului nazist. Discursurile sale durau de regulă chiar și câte trei ore, dar atunci, Hitler a făcut o schimbare în agendă, urcând pe podium cu o oră mai devreme decât își programase. Bomba a explodat, dar la 13 minute după ce liderul nazist părăsise clădirea. Berăria a fost serios avariată, opt membri de partid au murit și mai mulți au fost răniți.
Bürgerbräukeller, imediat după explodarea bombei, în 1939. Sursă: wikipedia.org
Georg Elser a fost prins și închis în lagărul de concentrare de la Dachau, la 17 kilometri de München. A fost ținut acolo, păzit în permanență de soldați SS, timp de cinci ani. Pe 9 aprilie 1945, cu o lună înainte de capitularea Germaniei, Hitler a ordonat să fie ucis. Corpul lui Elser a fost ars în crematoriul de la Dachau.
Astăzi, în locul unde a fost Bürgerbräukeller se află două centre culturale și Hotelul Munich City Hilton. O placă inscripționată amintește de tentativa de asasinat a lui Elser.
Mulțumiri lui Michael Prade pentru sprijinul acordat în realizarea acestui material.
Semnat de Corina Stoica