luni , 25 ianuarie 2021

Funeraliile lui Margaret Thatcher: peste 2.000 de personalități iau parte la ceremonie

Baroness Thatcher death

Marea Britanie își ia astăzi adio de la singura femeie premier pe care a avut-o vreodată, Margaret Thatcher, la funeraliile căreia participă peste 2.000 de personalități internaționale, celebrități și chiar foști adversari politici ai „Doamnei de fier”. Ceremonia va avea loc în orele următoare, la Catedrala St.Paul din Londra.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Margaret Thatcher, acoperit cu drapelul Marii Britanii, a fost scos miercuri dimineaţa, la ora 10.00 (12.00 ora României), din palatul Westminster pentru a fi transportat la catedrala St. Paul. Şase motociclete ale Scotland Yard încadrau vehiculul mortuar, urmat de o maşină obişnuită a poliţiei, informează BBC.

Invitații la ceremonie au început deja să sosească, printre ei numărându-se numeroase personalități politice, precum și regina Elisabeta a II-a și Ducele de Edinburgh. Pentru regină, este prima oară când asistă la înmormântarea unui premier britanic, după cea a lui Winston Churchill, în 1965. Toți președinții americani în viață au fost invitați să ia parte la funeraliile lui Margaret Thatcher, inclusiv Barack Obama. Cu toate astea, George Bush senior şi George W. Bush nu vor fi prezenţi; din rațiuni de sănătate nu va participa nici Nancy Reagan, văduva prietenului intim al lui Thatcher, Ronald Reagan. Tot din cauza faptului că sunt prea slăbiți nu vor fi prezenți la ceremonie nici Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al URSS şi Helmut Kohl, fost cancelar german.

Henry Kissinger, prezent la ceremonie

A confirmat însă participarea un reprezentant al primului preşedinte sud-african de culoare, Nelson Mandela (care suferă în prezent de probleme de sănătate serioase), numit în trecut de Thatcher „terorist”. De asemenea, preşedintele Consiliului de Miniştri italian Mario Monti va fi prezent, la fel ca premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul canadian Stephen Harper şi fostul premier australian John Howard. Printre invitați se numără aproape fiecare șef de stat al lumii, precum și Hillary Clinton sau fostul diplomat american Henry Kissinger, care se află deja la ceremonie.

Dintre celebrități, cântăreaţa Shirley Bassey şi actriţa Joan Collins au confirmat prezenţa, la fel ca actorul Michael Crawford, primul care a interpretat Fantoma de la Operă. Andrew LLoyd Webber, compozitor al unor comedii muzicale cunoscute, scriitorul Frederick Forsyth şi cântăreaţa Katherine Jenkins vor fi şi ei prezenţi, ca și jurnalistul David Frost . Au mai confirmat participarea Tim Berners-Lee, unul dintre inventatorii Internetului și Maurice Saatchi, şeful celebrei companii publicitare Saatchi&Saatchi, care a creat campania electorală a lui Margaret Thatcher în 1979.

Thatcher a cerut două „aranjamente florale modeste”

O mare iubitoare de poezei, Margaret Thatcher și-a dorit ca versurile creației literare Little Gidding from Four Quartets, scrisă de unul dintre poeții săi preferați, TS Eliot, să fie amintite pe prima pagină a planului de itinerariu al ceremoniei de azi. Un alt citat favorit al fostului premier, Ode: Intimations of Immortality a lui William Wordsworth, este trecut pe ultima pagină a itinerariului. Lady Thatcher a refuzat ideea unor aranjamente florale de mari dimensiuni la înmormântarea sa și a cerut, cu puțin timp înainte să moară, ca două „aranjamente modeste” de crini să fie expuse pe sicriu.

Moartea lui Thatcher a stârnit reacții diverse

Moartea lui Thatcher a stârnit reacții diverse

Margaret Thatcher s-a stins din viață în dimineața zilei de 8 aprilie, în timp ce citea în apartamentul său luxos din Hotelul Ritz din Londra. Fostul prim-ministru britanic se cazase acolo în luna decembrie a anului trecut, la scurtă vreme după ce suferise o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei tumori la vezica urinară. Thatcher a murit din cauza unui accident vascular cerebral, la vârsta de 87 de ani. Decesul său a stârnit reacții diverse în rândul publicului: în timp ce oamenii care au admirat-o și-au exprimat omagiile, sute de contestatari ai săi au sărbătorit evenimentul în stradă.

Funeralii Margaret Thatcher

Sarah Ferguson
Sarah Ferguson
Gordon Brown
Gordon Brown
Henry Kissinger
Henry Kissinger

Foto: Daily Mail, BBC

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus