duminică , 2 octombrie 2022

Gabriel Stan: „Pictura nu va muri niciodată, omul va avea mereu nevoie să-și exprime universul interior”

Deci nu pictez pentru bani, pentru că în momentul acela aș muri ca artist. Pot să fac alte lucruri care să acopere problema asta financiară. Banii vin ei după tine, dacă slujești arta cu adevărat. Dacă ești foate bun într-un domeniu, nu te mai ajunge nimeni din urmă, te duci înainte și n-au ce să-ți facă! Dacă mergi pe drumul tău și iei lucrurile în serios, nu ca pe un divertisment, atunci reușești. Sunt perioade foarte grele, sunt perioade de foame, cumplite, treci de la agonie la extaz, ai parte de toată nebunia specifică, iar asta nu e sănătoasă, dimpotrivă, te consumă, te face praf. Dar, la un moment dat, vine totul din urmă, peste tine. Dacă-ți propui să faci bani, ai să vezi, cu cât te duci spre ei, cu atât ei vor fugi de tine, pentru că banul nu poate fi o țintă în sine. El este doar un mijloc, o modalitate de a mișca lucrurile.

Dar, după atâția ani de muncă, satisfacția materială e pe măsura așteptărilor?

Nu, în nici un caz. Eu sunt conștient de ce valoare are o lucrare de-a mea. Știu foarte bine ce fac, ce dăruiesc oamenilor, dar sunt la fel de conștient că toate popoarele au această dimensiune distrugătoare. Nici un mare creator nu a fost recompensat decât după ce a crăpat și n-a mai trebuit nimeni să-i dea nimic. Cine să-l plătească pe Beethoven pentru ce a făcut? Ce să-i oferi lui Eminescu, ce să-i dai unui om care ți-a dat totul? Mai ales cât timp trăiește, nu-i dai nimic, eventual îi dai în cap, că te deranjează.

„Fără Gențiana, cred că muream, ca mai mulți prieteni de-ai mei, de alcoolism sau de alte boli ale perioadei aceleia.”

Când ați avut perioade foarte grele, ați vrut vreodată să renunțați la pictură, să faceți altceva?

Nu, asta nu. Pictura nu m-a dezamăgit niciodată. Am avut și șansa să am suportul Gențianei. Cred că puține femei treceau atunci prin situația asta, în care ea aducea bani acasă, și eu stăteam și pictam. Asta s-a întâmplat înainte să ies în R.F.G.

Semnat de

2 comentarii

  1. Corina iti multumesc pentru tot ceea ce ai adunat aici, in acest interviu. mi a mers la suflet si mi a raaspuns la intrebari pe care mi le puneam in ultima vreme. superb!

  2. vavaly, ne bucuram ca ti-a placut!

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus