duminică , 25 iulie 2021

Gabriel Stan: „Pictura nu va muri niciodată, omul va avea mereu nevoie să-și exprime universul interior”

V-ați cunoscut de foarte tineri?

Ne cunoaștem din 1982. E foarte important pe cine ai lângă tine. Fără Gențiana, cred că muream, ca mai mulți prieteni de-ai mei, de alcoolism sau de alte boli ale perioadei aceleia. Era slăbiciunea vremii, n-aveai ce să faci, se bea de dimineața până seara. Întâlnirea mea cu ea a venit într-un moment în care aproape că nu-mi dădeam seama că exageram cu băutul, și ea m-a trezit și m-a și vindecat. A făcut-o foarte inteligent și de delicat, cu foarte mult tact, iar azi îi mulțumesc pentru asta.

Aveți copii?

Nu, avem un nepot la care ținem foarte mult, care e ca și copilul nostru. Este regizor, iar eu n-am fost de acord ca el s-o ia pe drumul ăsta. Am vrut să-l protejez de lumea artistică, pentru că în general, nu numai în România, cu arta se moare de foame. A făcut Comunicare, dar până la urmă a dat la Regie-Film, a intrat și m-am bucurat în final.

Cum îl cheamă?

Îl cheamă Andrei Dobrescu, îl găsiți pe Internet.

Ce anume credeți că diferențiază arta fotografiei de cea a picturii?

Până la apariția aparatului de fotografiat, pictorul era cel care imortaliza un anumit tip de realitate. Existau obligații sociale – prințul trimitea artistul s-o picteze pe viitoarea prințesă, iar el trebuia să prezinte realitatea înconjurătoare. Maeștrii au ieșit din canon – dacă ne uităm la Goya sau Velasquez – ei au rămas în realitate, dar au interpretat-o, asta e frumusețea. Dar, de la apariția aparatului foto, a existat o perioadă în care pictura a mers în paralel, în tandem, după care a venit momentul de desprindere totală; eu, acum, de exemplu, nu mai sunt un simplu aparat de fotografiat. Portretul, în pictură, ar trebui astfel să moară, nu? Dar nu va muri niciodată, pentru că prin fotografie nu vei reuși să faci vreodată un portret adevărat unui om, căci aura lui, universul lui emoțional e într-o schimbare permanentă. Chiar pe perioada a câtorva ore. Or, dacă eu ca pictor petrec timp studiind o persoană pe care o portretizez, și îi remarc toate etapele schimbării, le pot exprima în plasică și astfel mă apropii de ideea de portret. Este vorba de un anumit tip de frumusețe pe care am timp să-l contemplu. Oamenii nu văd bine, nu prea văd în general, pentru că nu-și antrenează ochiul. Ei văd șablonul, nu disting mereu amănuntele. Eu îmi dau seama de asta, pentru că văzul mă preocupă ca simț și mi l-am antrenat în timp. Și tot antrenându-mă, mi-am dat seama cât de mult poate să vadă un pictor. Poate vedea mii de tonuri de culoare, pe care un ochi neantrenat nu le va percepe vreodată. Orice simţ se poate cultiva şi se poate antrena. Este motivul pentru care am descoperit că omul mai are șapte simţuri în afara celor cinci cunoscute. Acestea sunt: simțul identității; al comunicării; ludic; al perfecțiunii; al abilităților speciale; al prieteniei sau simțul civic și simțul sacralității.

Considerați că pictura ar trebui să-i facă pe oameni să vadă frumusețea lumii, sau ar trebui să arate lumea așa cum este?

PICTURA trebuie să arate şi faţa urâtă, dar şi faţa frumoasă a lumii… În orice rău este şi un bine, şi în orice mizerie stă o frumuseţe ascunsă, dar dincolo de aparenţe, pictura este o OGLINDĂ SECRETĂ SACRĂ.

Ce vă doriți cel mai mult acum?

Îmi doresc tot ce le doresc tuturor: sănătate, putere de muncă şi bună-voinţă…

Gabriel Stan este proprietarul Galeriei Kron Art, situată în Brașov, pe Strada Postăvarului, la numărul 18. De asemenea, este autorul următoarelor lucrări, publicate la editura Kron Art: În labirintul celor 12 simțuri, Despre semne, vorbe și cuvinte, Caligrafii alchimice, Idei pentru imposibile poeme, Rimphonya, Oglinzi secrete, Întoarcerea doctorului Honigberger, Al V-lea muschetar.
Semnat de

2 comentarii

  1. Corina iti multumesc pentru tot ceea ce ai adunat aici, in acest interviu. mi a mers la suflet si mi a raaspuns la intrebari pe care mi le puneam in ultima vreme. superb!

  2. vavaly, ne bucuram ca ti-a placut!

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus