duminică , 25 iulie 2021

Gabriel Stan: „Pictura nu va muri niciodată, omul va avea mereu nevoie să-și exprime universul interior”

„O lucrare bună îți aduce multă publicitate, este cartea ta de vizită în lume. Face mai mult decât orice tam-tam.”

În 1986, cum ați reușit să expuneți în America?

Tot printr-o întâmplare și prin prieteni. M-am trezit cu un profesor, John Flesher, care a venit întâmplător în Brașov și m-a vizitat. Era profesor de spaniolă în Ohio și era un om de o mare cultură. Era înnebunit după tablouri, am stat ore întregi de vorbă, iar la final a plecat cu o mulțime de lucrări pe care le-a dus în străinătate. Pe vremea aia, în anii ‘80, era foarte complicat să fac o selecție de lucrări pentru expoziție – cum era să trimit eu slide-uri pentru o expoziție în America? Or, el era omul care asta făcea, pe banii lui. Sigur că l-am omenit și s-a ales cu multe lucrări de-ale mele, însă asta e plata oricărui om care face ceva pentru tine. Dar să știi că lucrurile sunt foarte dure în străinătate: dacă lucrarea e bună, se duce mai departe și are succes, dar dacă e proastă, ți-o trimite înapoi. Șansa mea a fost că lucrările mele au plăcut tot timpul și au trecut de toate jurizările. Asta a fost bafta mea; puteam să fiu american, să stau în America, dar să n-am șansa asta. Apoi, am avut oportunitatea unui manager foarte bun, care răspundea de mari maeștri ruși contemporani, și avea o galerie pour les connaisseurs, în care nu prea intră lume de pe stradă, ci doar clientela galeristului, chestie care în Statele Unite funcționează. În Europa nu știu să existe astfel de galerii selecte, dar în State sunt mult mai mulți bani, iar lucrurile astea se dezvoltă cu totul altfel.

A contat mult și faptul că ați făcut mereu cadou lucrări, nu-i așa?

Da, sigur că da, trebuie să fii generos. Și am avut o șansă mare: au fost oameni care mi-au spus că au visat un tablou făcut de mine. Au venit și mi-au spus că-l vor neapărat. Sau am dat un tablou care a ajuns undeva prin Belgia, a venit apoi un galerist la mine și mi-a spus: „Domnule, eu sunt galerist de tradiție, de trei generații. La mine în casă nu mai ai loc să pui nici o lucrare, dar când am pus lucrarea  ta, toți au vrut să știe cine e pictorul!”. Deci o lucrare bună îți aduce multă publicitate, este cartea ta de vizită în lume. Face mai mult decât orice tam-tam. Bineînțeles că este foarte importantă și politica culturală unei țări, contează cât se investește în artă și în imaginea culturii naționale. Dar eu m-am cam descurcat singur, pe picioarele mele, n-am stat la mila nimănui.

„Omul nu poate fi rău, decât dacă se lasă cotropit de o vamă.”

Nu ați avut probleme cu sistemul atunci când ați vrut să duceți lucrările în America?

Nu, Flesher venea și îmi lua lucrările și le ducea în afară. Comuniștii nu au putut niciodată să pună opreliști produsului tău intelectual. N-a existat niciodată o lege importiva exportului de pictură, al meu, mai precis. Mergeam la vamă și exportam în fiecare lună tablouri. Aveam un prieten – pentru că așa e, nu visezi singur, visezi cu prietenii să cucerești lumea – și el mă ajuta, alături de Gențiana și de un alt amic. În fiecare lună mergeam cu tablouri noi, să le trimitem în străinătate. Și a fost ciudat că într-o vară, eram îmbrăcat complet în alb, nu știu cum se întâmplase. Iar un vameș de aici din Brașov a făcut o criză de nervi și a spus: „M-am săturat de doctorii ăștia, toți fac afaceri, domnule!”. Văzându-mă îmbrăcat în alb, probabil, a crezut că sunt un doctor care face afaceri cu tablouri. Gențiana s-a prins repede și mi-a spus să ies. Am ieșit, m-am așezat pe o bancă și atunci m-am întrebat: De unde vine răul? Ce-i cu omul ăsta, de ce are asemenea draci? Și mi-am răspuns. A fost de fapt momentul în care am făcut o serie extraordinară de lucrări despre vămile răului.

Semnat de

2 comentarii

  1. Corina iti multumesc pentru tot ceea ce ai adunat aici, in acest interviu. mi a mers la suflet si mi a raaspuns la intrebari pe care mi le puneam in ultima vreme. superb!

  2. vavaly, ne bucuram ca ti-a placut!

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus