duminică , 25 iulie 2021

Gabriel Stan: „Pictura nu va muri niciodată, omul va avea mereu nevoie să-și exprime universul interior”

La ce concluzie ați ajuns în legătură cu răutateadin om?

Concluzia a fost că răul nu este în om. Iisus a spus: Lăsați zilei răutatea ei. Omul nu are răutate, deci. Omul e un vas în care poți să pui ce vrei tu. Un copil îți reproduce ceea ce preia din realitatea înconjurătoare, ca o bandă de magnetofon, în primii doi ani. Dacă ai grijă cum te porți cu el, dacă-i pui de exemplu muzică bună și-l educi, el în direcția asta se va dezvolta. Omul, în final, este o făptură culturală. Noi suntem, în afara anatomiei și a somaticului nostru, profund culturali. Or, răutatea este în afara noastră. Omul nu poate fi rău, decât dacă se lasă cotropit de o vamă. Sunt 12 ore de întuneric, sunt 12 vămi ale răului: pleacă de la trădare, de la negru – ele sunt reprezentate și cromatic – și merge până la bârfă, care e răul cel mai facil și care este gri-verzui. În fiecare clipă noi trădăm ceva, în fiecare clipă trecem prin aceste vămi. Frica, avariția, violența, prostituția, până și întristarea e o vamă – este meditația aceea, fisura prin care pătrunde diavolul, cum scria Gogol, starea aceea de îngândurare periculoasă. În momentul în care rămâi agățat de o vamă, de o oră a răului, devii patologic. Nu mai depășești frica, avariția, trădarea, ci rămâi acolo. Ea se cheamă vamă pentru că este o trecere, o poartă prin care trecem cu toții mereu. Toți știm ce simte un om violent, toți știm ce simte un trădător sau un fricos. Important este să nu rămânem blocați în vama aceea.

„Pictura este o artă periculoasă, pentru că lucrează cu halucinații.”

Credeți că pictura se poate învăța?

Se poate învăța desenul, eu sunt convins că pot învăța pe oricine să deseneze. Ce nu se învață este creativitatea, nu poți învăța pe cineva cum să se joace cu toate culorile, acolo începe magia picturii, acolo începe nebunia, sunt lucruri incontrolabile. Dar desenul se poate învăța, ca matematica. Bineînțeles, în niște limite. Mai departe, tu ești cel care trebuie să te depășești. Iar pictura, să știi, este o artă periculoasă, pentru că lucrează cu halucinații. Gândește-te că în momentul în care ești cu fața la hârtia pe care vrei să pictezi, tu nu mai vezi obiectul pe care vrei să-l reproduci. Și atunci, fără să vrei, tu începi să-ți produci imaginea pe care vrei s-o desenezi, în mentalul tău. Iar asta înseamnă un tip de lucru cu halucinația, care poate deveni dăunător dacă nu ești antrenat. Există în prima artă a umanității, în circ, acest tip de antrenament: luau un copil, îl închideau într-o cutie neagră și-l puneau să reprezinte culori, numere și forme. Acesta este un tip de antrenament prin care un om își poate desăvârși controlul halucinațiilor. Ceea ce vede el e produs din voința lui – ce vrea el și cât vrea el. E un transfer de imagine. Dar nu îl poți face fără să ai self-control.

Semnat de

2 comentarii

  1. Corina iti multumesc pentru tot ceea ce ai adunat aici, in acest interviu. mi a mers la suflet si mi a raaspuns la intrebari pe care mi le puneam in ultima vreme. superb!

  2. vavaly, ne bucuram ca ti-a placut!

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus