vineri , 16 aprilie 2021

Gheorghe Dinică a regretat că nu l-a jucat pe Moromete: „Mi-a fost frică să nu-l greșesc”

foto

Gheorghe Dinică a regretat mereu faptul că nu l-a interpretat pe Ilie Moromete, în filmul „Moromeții”, lansat în 1987, în regia lui Stere Gulea. Într-un foarte bun interviu acordat realizatoarei TV Eugenia Vodă, în cadrul emisiunii „Profesioniștii”, actorul a mărturisit că s-a temut de acest personaj, atât de pregnant în cultura română. Gândul că nu l-ar fi putut contura întocmai ca-n romanul lui Marin Preda l-a determinat pe artist să refuze oferta de a-l juca, iar propunerea producătorilor a mers mai departe către Victor Rebengiuc.

În interviul acordat Eugeniei Vodă, la TVR, Dinică a declarat: „Îmi pare rău, pentru că atunci când s-a discutat scenariul, eram vizat să-l joc eu. Și-mi pare rău că nu l-am jucat. N-am avut curajul”. Actorul și-a explicat apoi pe larg alegerea: „Eu l-am iubit pe Ilie. Aveam niște trimiteri din viața trăită la țară, cu personaje care în zona Argeșului semănau cu cele din zona lui Moromete, cu oameni ai satului care aveau harul ăsta al lui Moromete. Dar în perioada când a apărut ideea de a-l filma și de a-l juca eu, cred că nu ar fi ieșit cel mai interesant Moromete. Și, pentru că-l iubeam foarte mult, mi-a fost frică să nu-l greșesc. Poate cu alt personaj mă băgam. Dar acolo mi-a fost frică. Am fost conștient că n-ar fi fost ca-n roman, ar fi fost imposibil să fie ca-n roman”.

Dinică a povestit apoi că a început să aibă regrete vizavi de refuzul lui, când a văzut filmul și a realizat că personajul nu era imposibil de stăpânit. „Când am văzut că s-a jucat, am zis: se poate! Și mi-am spus: l-aș fi jucat și eu! Asta în mod sigur. Dar prima oară am avut spaima că, așa cum îl vedeam eu în roman, nu puteam să-l fac. Prea era Ilie intrat până și-n cărțile de școală, și până și-n mine era deosebit de interesant și de viu. Și nu credeam că pot să-l fac. Mi-a fost frică de el. Poate că e mai bine că l-a făcut altcineva, și l-a făcut bine. Eu m-am temut de el, că o să-l stric”, a mai declarat Dinică.

„Observ la foarte mulți inconștiența de a crede că totul se poate face”

Discuția dintre Dinică și Eugenia Vodă a evoluat apoi în jurul acestei idei, actorul spunând că în carieră n-a avut îndrăzneala de a crede că e capabil să facă totul. „Observ la foarte mulți inconștiența de a crede că totul se poate face. Puțină grijă trebuie să ai, pentru că nu este așa de ușor să dai viață unui personaj. Nici o obrăznicie inconștientă, așa, nu e bună. Dar nici timiditatea care te sufocă. Puțin respect, ăsta cred că e termenul. Și grijă, ca să nu strici acolo treaba”, a spus artistul.

„Ca și mâna, ca și durerea de cap, când o am, e tot a mea”

O altă declarație memorabilă a lui Gheorghe Dinică se leagă de felul în care și-a explicat conexiunea incredibilă cu profesia de actor: „Această meserie face parte din mine și nu pot să o judec separat. Nu mi-a părut niciodată rău că am făcut-o. A ajuns chiar să fie o parte a trupului meu, a ființei mele, și n-o consider nici grea, nici ușoară, ci a mea. Ca și mâna, ca și durerea de cap, când o am, e tot a mea. Nu fac din asta…. adică nu-i de vină nimeni. E a mea. Și-mi place teribil. Sper s-o mai fac!”.

Dinică, plecat dintre noi în 2009, ar fi avut, poate, șansa de a-și repara regretul anul acesta, când Stere Gulea s-a hotărât să filmeze partea a doua a filmului „Moromeții”. La trei decenii de la lansarea primei pelicule, cineastul a adunat o echipă extraodinară, alături de care va contura poveștile și personajele pline de culoare ale lui Marin Preda. Horațiu Mălăele îl va juca pe Ilie Moromete, iar din distribuție mai fac parte, printre alții, Dana Dogaru, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea și Dorina Chiriac. Vivi Drăgan-Vasile semnează imaginea.

Filmările sunt aproape gata, iar producția va fi lansată în cinema pe 9 noiembrie 2018 – în mod interesant, la nouă ani fără o zi de la moartea lui Gheorghe Dinică.

***

Urmăriți pagina de Facebook „Moromeții 2”, cea mai bună pagină dedicată unui film pe care am descoperit-o vreodată! Apoi, pe canalul oficial de YouTube al TVR, sau direct pe site-ul Eugeniei Vodă, puteți vedea întreaga arhivă „Profesioniștii”. 

V-a plăcut acest articol? Abonați-vă laRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus